Jag tänkte testa att göra äppelcider med bozo-metoden till helgen.
Bozo-metoden är att man fyller jäshinken med delade äpplen och sedan tillsätter pektolos och jäst istället för att pressa äpplena till must.
Till detta har jag införskaffat en humlepåse som är lika stor som min jäshink.
Jag tänkte göra det i tre steg:
Fylla jäshinken med äpplen delade i smådelar som ligger i en humlepåse - tillsätta pektolos och jäst och sedan ställa in i jordkällaren för att jäsa svalt en vecka.
Vänta en vecka och med händerna krama och vrida ur så mkt jag kan ur påsen ner i jäshinken och sedan stänga hinken igen och låta den stå i jordkällaren.
Låta det självklarna och jäsa ut under någon månads tid och sedan flaska.
Är det någon som har några tankar på detta?
Kanske tillsätta lite socker för att öka alkoholhalten, hållbarheten och se till att det börjar jäsa igen efter att ha kramat ur humlepåsen?
Mvh Alias2
Äppelcider m bozo-metoden
Re: Äppelcider m bozo-metoden
Ser ut som en bra plan. Min enda invändning är att du kommer få en halvfull jäshink med massa luft i efter att du tagit bort fruktköttet. Oxidation är ok innan jäsningen börjat men när du har alkohol i kan oxidationen förstöra aromer och ge felsmaker. Optimalt vore om du kunde tappa om till ett mindre kärl i samband med att frukten tas bort, alternativt fylla två hinkar med äppelbitar och sedan blanda den avsilade cidern i en. Lite socker i samband med avsilning skulle kunna vara bra om cidern redan jäst ut för att jäsningen ska komma igång igen och trycka ut syret ur hinken. Att sikta på högre alkoholhalt för hållbarhetens skull tycker jag är overkill, cider med naturlig alkoholhalt håller i flera år och smakar i mening bättre än äppelviner.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster