Jag repade lite malört idag, tänkte frysa in en del för att göra besk samt torka en del för att göra absinthe. Men till saken. Inte bara jag verkade uppskatta malörten utan en del kvistar var ju helt svarta med löss/lusar/whatever...
Nu undrar man ju om dessa kryp "hör till" eller hur man, om inte, får bort dom. De kanske tillför nåt till besken och absinthen?
Vet någon vad det är? Syns ganska bra på min (ursäkta) stora bild.
Tankar, åsikter?
Malörtslöss
-
- Föredetta admin
- Inlägg: 916
- Blev medlem: sön okt 03, 2004 2:00
Malörtslöss
Oj, det där såg riktigt äckligt ut. Malört drar gärna till sig löss men det där ser ut som löss på steroider (vad har du gödslat med).
Om du inte helt enkelt kan skaka bort dem kan du testa att spraya plantan med såplösning annars är det bara att klippa bort angripna delar.
Jag tror inte att de där blir något vidare smaktillskott men å andra sidan lär de tvärdö så det är antagligen ingen fara att låta de vara kvar heller.
//MT
Om du inte helt enkelt kan skaka bort dem kan du testa att spraya plantan med såplösning annars är det bara att klippa bort angripna delar.
Jag tror inte att de där blir något vidare smaktillskott men å andra sidan lär de tvärdö så det är antagligen ingen fara att låta de vara kvar heller.
//MT
Malörtslöss
Om inte annat så kan du frysa i malörten sen ta bort krypen , de är då inte så pigga!
- eau_de_vie
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör nov 27, 2004 1:00
- Ort: Stockholm
Malörtslöss
Löss på Malört är ett elände! Dom små krypen tycks tyvärr uppskatta aromen ännu mer än vi på Bryggforum! Har man väl fått dom på en planta verkar det omöjligt att bli av med dom. Innan jag flyttade för tre år sedan och började en ny odling kom dom tillbaka varje år, men min nya odling är hittills förskonad (peppar, peppar...)
Att spruta på såpvatten hjälpte inte (snapsen smakade dessutom såpa), men det här med att frysa kvistarna och sedan skaka bort ohyran är nog en jättebra idé!
Hur som helst, lycka till och hoppas du vinner kampen om att bli den som får njuta av malörten (tycker att lössen borde kunna nöja sig med maskrosor eller brännässlor)!!!
Att spruta på såpvatten hjälpte inte (snapsen smakade dessutom såpa), men det här med att frysa kvistarna och sedan skaka bort ohyran är nog en jättebra idé!
Hur som helst, lycka till och hoppas du vinner kampen om att bli den som får njuta av malörten (tycker att lössen borde kunna nöja sig med maskrosor eller brännässlor)!!!
"F?r mycket alkohol ?r ett helvete, men lagom ?r aldrig tillr?ckligt!"
Malörtslöss
Neeej för bövelen, inte maskrosorna! =)
De står nog banne mig högre i kurs hos mig än vad malört gör hehe.
De står nog banne mig högre i kurs hos mig än vad malört gör hehe.
- eau_de_vie
- Finjäsare
- Inlägg: 93
- Blev medlem: lör nov 27, 2004 1:00
- Ort: Stockholm
Malörtslöss
Ojdå, ursäkta! Vi byter ut maskrosor mot tistlar!gucken skrev:Neeej för bövelen, inte maskrosorna! =)
De står nog banne mig högre i kurs hos mig än vad malört gör hehe.
"F?r mycket alkohol ?r ett helvete, men lagom ?r aldrig tillr?ckligt!"
Malörtslöss
Tistlar? Undrar hur de smakar? Blev riktigt nyfiken nu!
Re: Malörtslöss
Svar på gammal tråd, men den enda i ämnet på forumet:
Åtminstone mina malörtslöss (och andra kryp) trillar av om jag slår kvisten mot exempelvis en tallrik. Allra enklast blir det om man håller den vertikalt över diskhon, så trillar de ner där istället för att samlas på tallriken. Någon enstaka klamrar sig kvar, men de allra flesta försvinner.
Kanske skakas en del av pollenet av i processen, men man behöver inte slå särskilt hårt.
Åtminstone mina malörtslöss (och andra kryp) trillar av om jag slår kvisten mot exempelvis en tallrik. Allra enklast blir det om man håller den vertikalt över diskhon, så trillar de ner där istället för att samlas på tallriken. Någon enstaka klamrar sig kvar, men de allra flesta försvinner.
Kanske skakas en del av pollenet av i processen, men man behöver inte slå särskilt hårt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster