Har nu två gånger blivit tvungen att vidta åtgärder vid användning av denna jäst.
Först ett blåbärsmjöd (10l, 1 påse) - visst kom den igång efter ett tag och jäste på ganska sakta men jäste inte ut, före jag satte till jästnäring i flera omgångar.
Nu en fancy sats rött, WinExpert Cabernet med druvskal (23l, 1 påse), på snart två dygn har jäsningen inte kommit igång - inga bubblor, ingen jästdoft/smak. Rört ända från bottnen med slev två gånger. Bäst före 03/2023.
Satt i en annan generisk vinjäst, kan inte riskera en sån dyrbar vinsats.
Missnöjd med Lalvin EC-1118
Re: Missnöjd med Lalvin EC-1118
EC-1118 är väl inte rekommenderad för röda viner? Det är väl en champagnejäst främst avsedd för vita viner och cider?
Jag har aldrig använt den till några av mina rödvinsprojekt i alla fall, har för mig jag kört RC-212 för dem.
Jag har aldrig använt den till några av mina rödvinsprojekt i alla fall, har för mig jag kört RC-212 för dem.
Re: Missnöjd med Lalvin EC-1118
Min gissning är att du behöver tillsätta lite jästnäring för att jästen ska trivas. Kan ju vara en dålig batch jäst också men har aldrig varit med om att EC-1118 inte gjort sitt jobb. Håller med om att du bör välja RC-212 (eller annan dedikerad rödvinsjäst) istället.
//Erik
//Erik
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst