Hej.
Känns som att det kommer bli en del frågor här i forumet, har läst en del och det finns mycket bra info samt många duktiga bryggare.
Har funnit denna hobby som kul, intressant och god!
Har lite frågor som jag hoppas någon kan svara på:
Först och främst så brygger jag med BIAB och jäser i ett jäskärl med konisk botten som går att temeraturstyra.
Jag flaskjäser ölet för att kolsyra det än så länge.
1.
Jag har köpt ölkit från MM.
Jag tycker att det färdiga ölen blir bra mycket mörkare än referensbilden som finns på deras hemsida. Har bryggt deras julöl, den blev svart som natten och jag har bryggt en röd lager, och den blev lite också mörk, lite ljusare än svart.
Varför blir det så? Eller är det helt enkelt att bilden på MM inte stämmer?
2.
När jag har kokat klart vörten, kylt och tagit OG, så har OG 5/6 gånger varit högre än beräknat.
Jag har följt recept slaviskt tycker jag och mätaren är kalibrerad.
Varför blir det så?
Och om det blir så, är det bara att späda ut med friskt vatten, eller finns det några risker med det, eller ska man kanske inte alls göra så?
Hoppas någon orkar svara, är som sagt nybörjare med 6 bryggningar i ryggen.
Lite frågor från en nybörjare.
Re: Lite frågor från en nybörjare.
1. Är det något problem?
2. Är det något problem? Ölet blir starkare men jag accepterar hellre det än spär ut vörten. Prova att använda lite mer vatten nästa gång eller laka ur BIAB-påsen. Det tar några bryggningar innan man "känner" sin utrustning.
2. Är det något problem? Ölet blir starkare men jag accepterar hellre det än spär ut vörten. Prova att använda lite mer vatten nästa gång eller laka ur BIAB-påsen. Det tar några bryggningar innan man "känner" sin utrustning.
Re: Lite frågor från en nybörjare.
Har hört flera som avråder från att späda vörten efter kok, men fattar inte varför det skulle göra skillnad? Om man har i mer vatten i urlakningen/under koket/efter koket borde göra detsamma sålänge og blir samma i slutändan?
Till ts: att det blir mörkare kan ha med oxidation att göra. Flaskjäsning innebär alltid att det kommer lite syre i flaskorna. Annars innebär ju högre og att även andra ämnen är mer koncentrerade, kan också vara det som påverkar. Hur hårt man kokar påverkar hur mycket vatten som dunstar rätt mycket. Kanske kokar du intensivare än de gjort på maltmagnus.
Re: Lite frågor från en nybörjare.
Man bör nog späda med kokat vatten i såna fall, för en av poängerna med kokningen är ju att ta död på eventuella mikroorganismer.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster