Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Calvados?

Allt om calvados
Användarvisningsbild
Hugo
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: tor sep 11, 2003 2:00

Avatar..

Inlägg av Hugo »

Hoppas inte denna Avatar var upptagen. Hoppas ni hojtar i så fall. För övrigt på pricken lik mig.

Hugo
Användarvisningsbild
Monsieur_Fluff
Finjäsare
Inlägg: 78
Blev medlem: tis nov 11, 2003 1:00

Calvados?

Inlägg av Monsieur_Fluff »

Hur skulle det funka att göra fruktsprit i spiral? Vad kan man göra för att få det att funka
Användarvisningsbild
Hugo
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: tor sep 11, 2003 2:00

Calva..

Inlägg av Hugo »

Calvados i spiral blir säkert bra då temperaturen är högre och mer arom går över i spriten, eller vad säger ni andra brännarspecialister?

Jag har nu tre identiska äppelmäsk igång men satta på olika jäst: på pure-jäst, på bakjäst och på specialjäst ämnad för just fruktsprit. Sedan tänker jag köra dom i plastisen och jämföra resultatet. Rapport kommer.

Hugo
Användarvisningsbild
Monsieur_Fluff
Finjäsare
Inlägg: 78
Blev medlem: tis nov 11, 2003 1:00

Calvados?

Inlägg av Monsieur_Fluff »

Återkom gärna med rapport på dom olika jästerna. Angående calvados så ska man ju egentligen göra det på riktiga cideräpplen till att börja med. Sen är det även så att det ska lagras i ekfat, annars är det inte calvados utan eau-de-vie. Ska nu bygga om min spiral lite, hur är det att göra fruktsprit i kolonn tro?
Användarvisningsbild
Hugo
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: tor sep 11, 2003 2:00

calvados

Inlägg av Hugo »

Mina experiment med 3 olika calvados gjorda på äppeljuice: Efter en månads lagring ter dom sig så här: BAKJÄST: Mycket bismak och orent. Smakar mycket "plastis". Kan möjligtvis förbättras efter lång tids lagring? Dock smakade äppelmäsken över förväntan! Med PURE: Mycket spritsmak, lite äppelsmak. Skarpt och fränt. Med FRUKTJÄST(industrijäst): Absolut bäst resultat! Smakar en del äppel och ganska runt. Mungott.
Kommer nog bli ännu bättre i framtiden. Dock finns problemet med samtliga körningar att det blir för lite äppel-calvadossmak.

M.a.o. påverkar jästen slutresultatet i stor grad. Tänk på det!

I sommar tänker jag köra en omgång i plastisen gjord på riktiga äppel. Sedan ska jag låta spriten dra i några äppel.
Återkommer med rapport då.

Vänligen
Hugo
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Calvados?

Inlägg av Fructis »

Hugo, om du är sugen på att prova igen så gör en mäsk utan socker men dubbla äpplejuicen istället för att få upp styrkan. Jag tror att det är sockret som gör att det blir för mycket sprit i förhållande till äpplesmaken.

Var fick du tag på fruktjästen ? Är det den som Gert Strand har ? Har för mig att jag sett nåt sånt i hans katalog.

Credit för dina seriösa experiment !!! 8)
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
Farbror_Plast
Hedersmedlem
Inlägg: 2098
Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00

Calvados?

Inlägg av Farbror_Plast »

hmm fruktjäst, det låter intressant. vill också gärna veta mer om det
Användarvisningsbild
Hugo
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: tor sep 11, 2003 2:00

Calvados?

Inlägg av Hugo »

Tack för tipset! Det var en bra idé. Ska dock börja med att göra lite calvados på trädgårdens äppel i sommar. Kan också meddela att ovanstående calva av fruktvinsjäst har blivit ännu bättre nu efter lite vila och lite ekfatspulver. Kan rekommenderas.

Just, Gert har fruktvinsjäst.

Vänligen
Hugo
Användarvisningsbild
Klintan
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tis sep 06, 2005 2:00

Calvados?

Inlägg av Klintan »

Blir sugen på att snickra i hop en plastis efter den här läsningen. :D
Användarvisningsbild
Rocknroland
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tis nov 01, 2005 1:00

Sitter smaken kvar när man destillerar?

Inlägg av Rocknroland »

De flesta verkar använda plastis för att få fruktsmaken kvar. Själv har jag bara en traditionell brännare. Men jag är nyfiken på olika smaker. Jag skulle gärna göra en Calvados, Grappa, Marque eller liknande. Nån som vet?
Användarvisningsbild
vogel
Turbojäsare
Inlägg: 44
Blev medlem: mån dec 13, 2004 1:00

Calvados?

Inlägg av vogel »

Skall sätta en satts med bara äppel juse och jäst och sedan köra det i vatten renaren!
tror det kan bli mumma!
Användarvisningsbild
Henri_T
Finjäsare
Inlägg: 74
Blev medlem: lör aug 06, 2005 2:00

Calvados?

Inlägg av Henri_T »

Tro inte att jag är någon utpräglad finsmakare, jag kan väldigt lite om sånt här. Men jag kan tänka mig att det är en viss skillnad mellan de sura, kärva, totalt oätliga äpplena i Calvados, och JO äppeljuice.
Användarvisningsbild
vogel
Turbojäsare
Inlägg: 44
Blev medlem: mån dec 13, 2004 1:00

Calvados?

Inlägg av vogel »

säkert men det går att få en väldigt lik smak

Har faktiskt fått ett riktigt bra smak på min hemgjorda calva
Basil
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: tis aug 31, 2021 9:03
Utrustning: saft maja jäst kar

Re: Calvados?

Inlägg av Basil »

Calvados är distillerat äppelvin. Cider alltså . Sprit på druvor blir konjak osv .
Sen när det gäller den ''olagliga= skattebefriade'' spriten . Så är problemet hur man ska få med smaken från frukten . Ren sprit är ju ingen konst., men inget att ha som dryck, bra som desinficerande medel ; fast man lägga i T.EX bär kallas bla nannat i Frankrike som ''Alccol pour fruits'' säljs på stor marknad........
Basil
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: tis aug 31, 2021 9:03
Utrustning: saft maja jäst kar

Re: Calvados?

Inlägg av Basil »

Ett tillägg när det gäller Calvados . Det ska lagras på ekfat en viss tid . Och det kontrolleras faktiskt ''lagligt '' för att få säljas som Calvados
Skriv svar

Återgå till "Calvados"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst