Calvados?
- Monsieur_Fluff
- Finjäsare
- Inlägg: 78
- Blev medlem: tis nov 11, 2003 1:00
Calvados?
Hur skulle det funka att göra fruktsprit i spiral? Vad kan man göra för att få det att funka
Calva..
Calvados i spiral blir säkert bra då temperaturen är högre och mer arom går över i spriten, eller vad säger ni andra brännarspecialister?
Jag har nu tre identiska äppelmäsk igång men satta på olika jäst: på pure-jäst, på bakjäst och på specialjäst ämnad för just fruktsprit. Sedan tänker jag köra dom i plastisen och jämföra resultatet. Rapport kommer.
Hugo
Jag har nu tre identiska äppelmäsk igång men satta på olika jäst: på pure-jäst, på bakjäst och på specialjäst ämnad för just fruktsprit. Sedan tänker jag köra dom i plastisen och jämföra resultatet. Rapport kommer.
Hugo
- Monsieur_Fluff
- Finjäsare
- Inlägg: 78
- Blev medlem: tis nov 11, 2003 1:00
Calvados?
Återkom gärna med rapport på dom olika jästerna. Angående calvados så ska man ju egentligen göra det på riktiga cideräpplen till att börja med. Sen är det även så att det ska lagras i ekfat, annars är det inte calvados utan eau-de-vie. Ska nu bygga om min spiral lite, hur är det att göra fruktsprit i kolonn tro?
calvados
Mina experiment med 3 olika calvados gjorda på äppeljuice: Efter en månads lagring ter dom sig så här: BAKJÄST: Mycket bismak och orent. Smakar mycket "plastis". Kan möjligtvis förbättras efter lång tids lagring? Dock smakade äppelmäsken över förväntan! Med PURE: Mycket spritsmak, lite äppelsmak. Skarpt och fränt. Med FRUKTJÄST(industrijäst): Absolut bäst resultat! Smakar en del äppel och ganska runt. Mungott.
Kommer nog bli ännu bättre i framtiden. Dock finns problemet med samtliga körningar att det blir för lite äppel-calvadossmak.
M.a.o. påverkar jästen slutresultatet i stor grad. Tänk på det!
I sommar tänker jag köra en omgång i plastisen gjord på riktiga äppel. Sedan ska jag låta spriten dra i några äppel.
Återkommer med rapport då.
Vänligen
Hugo
Kommer nog bli ännu bättre i framtiden. Dock finns problemet med samtliga körningar att det blir för lite äppel-calvadossmak.
M.a.o. påverkar jästen slutresultatet i stor grad. Tänk på det!
I sommar tänker jag köra en omgång i plastisen gjord på riktiga äppel. Sedan ska jag låta spriten dra i några äppel.
Återkommer med rapport då.
Vänligen
Hugo
Calvados?
Hugo, om du är sugen på att prova igen så gör en mäsk utan socker men dubbla äpplejuicen istället för att få upp styrkan. Jag tror att det är sockret som gör att det blir för mycket sprit i förhållande till äpplesmaken.
Var fick du tag på fruktjästen ? Är det den som Gert Strand har ? Har för mig att jag sett nåt sånt i hans katalog.
Credit för dina seriösa experiment !!!
Var fick du tag på fruktjästen ? Är det den som Gert Strand har ? Har för mig att jag sett nåt sånt i hans katalog.
Credit för dina seriösa experiment !!!
If it's not moving ... ferment it !
- Farbror_Plast
- Hedersmedlem
- Inlägg: 2098
- Blev medlem: tor mar 06, 2003 1:00
Calvados?
hmm fruktjäst, det låter intressant. vill också gärna veta mer om det
Calvados?
Tack för tipset! Det var en bra idé. Ska dock börja med att göra lite calvados på trädgårdens äppel i sommar. Kan också meddela att ovanstående calva av fruktvinsjäst har blivit ännu bättre nu efter lite vila och lite ekfatspulver. Kan rekommenderas.
Just, Gert har fruktvinsjäst.
Vänligen
Hugo
Just, Gert har fruktvinsjäst.
Vänligen
Hugo
- Rocknroland
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: tis nov 01, 2005 1:00
Sitter smaken kvar när man destillerar?
De flesta verkar använda plastis för att få fruktsmaken kvar. Själv har jag bara en traditionell brännare. Men jag är nyfiken på olika smaker. Jag skulle gärna göra en Calvados, Grappa, Marque eller liknande. Nån som vet?
Re: Calvados?
Calvados är distillerat äppelvin. Cider alltså . Sprit på druvor blir konjak osv .
Sen när det gäller den ''olagliga= skattebefriade'' spriten . Så är problemet hur man ska få med smaken från frukten . Ren sprit är ju ingen konst., men inget att ha som dryck, bra som desinficerande medel ; fast man lägga i T.EX bär kallas bla nannat i Frankrike som ''Alccol pour fruits'' säljs på stor marknad........
Sen när det gäller den ''olagliga= skattebefriade'' spriten . Så är problemet hur man ska få med smaken från frukten . Ren sprit är ju ingen konst., men inget att ha som dryck, bra som desinficerande medel ; fast man lägga i T.EX bär kallas bla nannat i Frankrike som ''Alccol pour fruits'' säljs på stor marknad........
Re: Calvados?
Ett tillägg när det gäller Calvados . Det ska lagras på ekfat en viss tid . Och det kontrolleras faktiskt ''lagligt '' för att få säljas som Calvados
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst