Jag har en GallonFlaska som har Jäst i 7 veckor nu och det är fortfarande aktivitet i den..
Aldrig varit med om att det tar så lång tid.. 3v är det längsta jag haft innan.
Jag har samma temp som alltid i garderoben 20-21 grader.
Men har hört att det är bättre ju längre tid jästen får jobba?
Men kan det ta för lång tid så det hinner bli dåligt eller är det bara jag som är nojjig?
Black Currant & Black Pepper Whine
* 8 pkt Kiviks SvartaVinbär
* 1 Liter Kiviks Tranbär
* 1 Liter Kiviks Äppel Juice
* 50 SvartPepparKorn (2g)
* 440g BryggSocker
* ½ paket Mangrove Jack's SN9 Jäst
* Vatten
Antar att den kommer bli ganska torr när den jäst klart så då hade jag tänkt att eftersöta med ett paket SvartVinbär
men det är såklart valfritt efter eget tycke och smak.
1. Fyll GallonFlaskan med Juicen, Sockret och vatten..Skaka så allt socker löst sej. Mitt OG blev 102 oe.
2. I med SvartPepparKornen.
3. I med Jästen o skaka ordentligt.
4. På med Jäsröret och låt jäsa.. Swirla dom första dagarna.
5. *NOTiS* Väldigt mycket skum dom första 4 dagarna som jag löste upp med att swirwla flaskan.
Men rekomenderar ändå att ha en slang istället för jäsröret dom dagarna.
Alltså en slang från korken till ett kärl med SaniPro.
Dag 2.. Dag 2,5 hade jag rödprickiga väggar i garderoben
Black Currant & Black Pepper Whine
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: Black Currant & Black Pepper Whine
Något sent svar, men vid det här laget borde det vara hyffsat klart
Annars ingen fara med lång jäsning.
Så till frågan, hur gick det? Blev det bra?
Annars ingen fara med lång jäsning.
Så till frågan, hur gick det? Blev det bra?
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Black Currant & Black Pepper Whine
Sorry, glömde helt av att uppdatera detta. Den tog sin tid att jäsa
Dag 60 hade jag ett SG på 12 oe.. och då tillsatte jag 185g hackade färska dadlar
och efter uträkning på sockret så blev det då ett SG på 24 oe.
Dag 70 drog jag i 1pkt kiviks svart vinbärdryck. 30 oe
Dag 95 SG 12 oe och tillsatte jässtopp + Bentonit (1g/L)
Dag 120 FG 12 oe Tappade om och Flaskade.
Har en flaska kvar och det är nog en av dom godaste jag gjort so far Man känner pepparn i eftersmaken och gör så det blir lite bett i den utan att det blir starkt. Jag kommer helt klart att göra denna igen sen..kommer nog att skippa dadlarna då för det va riktigt gott innan det oxå.
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: Black Currant & Black Pepper Whine
Fantastisk läsning! Kul med udda recept
Jag lär nog sätta en hink själv. Riktigt läcker färg!
Jag har ju snöat in på Lalvins jäst, så jag tänker att K1-V1116 verkar vara ett bra substitut.
Jag lär nog sätta en hink själv. Riktigt läcker färg!
Jag har ju snöat in på Lalvins jäst, så jag tänker att K1-V1116 verkar vara ett bra substitut.
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Black Currant & Black Pepper Whine
Jo det är ju lite det som är halva nöjet, att labba med olika grejer
Blev iaf riktigt nöjd med denna men tänk på att den skummar en del..blir kanske annat i en hink dock.
Jag tog den jästen SN9 bara för att jag hade den hemma plus att den är rätt snäll/stabil med högre temp.
Glöm inte att ha i jässtopp sen för jag klantade mej lite där..eftersom den jäste så sakta så trodde jag att den va klar och
sen jäste den i flaskorna (som tur va upptäckte jag det i tid) så jag fick tappa om dom och tillsätta jässtoppet då.
Man lär sej av sina misstag
Berätta gärna sen hur det går.. alltid kul o höra.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster