kolsyra
kolsyra
Jag satte i oktober en hink med äppelmust på vildjäsning. Den har hela tiden stått ute och jäsningen har gått lugnt och försiktigt. Det har ploppat på men inte med någon hög hastighet. Jag har tappat om en gång. Häromdagen tog jag fram hinken och provsmakade cidern. När jag mäter med hydrometern är den nästan nere på noll. När jag lät hydrometern stå i cidern åkte den dock upp efter en stund. Jag funderar på om det beror på att cidern är lite bubblig. Jag trodde inte att det skulle finnas någon kolsyra alls i den om den hade jäst ut men det gör det... Bildas det kolsyra under jäsningen som blir kvar när sockret är slut?
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: kolsyra
Precis som du undrar så bildas det kolsyra under hela jäsningen. En liten mängd finns kvar även efter att brygden jäst klart. Därför brukar man skaka ur kolsyran innan man mäter, annars får man lite samma effekt som när man stoppar ett sugrör i läsk.
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst