Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

EU har förbud för ingredienslista för kommersiellt vin?

Småprat. Diskutera i stort sett vad som helst.
JesusÄrGudsOrd
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: lör sep 12, 2020 19:36

EU har förbud för ingredienslista för kommersiellt vin?

Inlägg av JesusÄrGudsOrd »

klippt och klistrat från;
Alkohollobbyn är en blytung maktfaktor, som i Bryssel alldeles för länge har fått sätta agendan. Något krav på innehållsförteckning finns ju inte för drycker över 1,2 procent alkohol. Och inom EU är det till och med förbjudet att skriva ut ingredienserna på förpackningen till ett vin.

Vilket Kenneth Gustafsson, grundare av Wine Mechanics i Göteborg, har fått erfara. Företaget driver ett så kallat stadsvineri, där man framställer vin av druvor som köps in från utvalda kontinentala odlare. I god tid inför starten i maj i år skickades premiärvinets etikett till Livsmedelsverket för granskning. Men där blev det tvärstopp! I sin iver att vara så transparenta som möjligt hade de nyblivna vinmakarna nämligen angett såväl tillsatser som vilken jäst de använt.

– Svaret vi fick var att vi i stort sett inte kunde sätta ut något av allt det vi hade skrivit. Det kändes smått chockerande att det inte var tillåtet att berätta hur vinet var gjort. Det går ju emot allt vad som gäller för andra livsmedel, suckar Kenneth Gustafsson.

Att redogöra för innehållet ingår helt enkelt inte bland de tillåtna sätten att märka ett vin på
. [...]
https://www.aktavara.org/blogg/2240/mat ... ste-forbud


är inte det lite skumt, som att de kanske döljer något?
JesusÄrGudsOrd
Turbojäsare
Inlägg: 36
Blev medlem: lör sep 12, 2020 19:36

Re: EU har förbud för ingredienslista för kommersiellt vin?

Inlägg av JesusÄrGudsOrd »

Bild
hittade något som kallas "handbok alkohollagen". en del att läsa om historia och så vidare i den.

https://www.kungsbacka.se/globalassets/ ... lagen2.pdf

Bild

Bild

Bild
Bild


möjligen utdaterad info en del i pdf'n då det är "© 2003" men jag gissar att det är samma idag om de saker jag citerat här.

man kan ju misstänka att de trixat med ord och definitioner för att göra det svårt att veta om de jäser mhja raffinerat socker. edit; eller tillsätter sprit givetvis

edit,
hittade en gammal (1918) som verkar upprivet, men det ligger nog mycket som spökar;

25 §.

Vin, blandat (förskuret) av olika slag av utländskt druvvin, må
icke saluhållas eller försäljas under benämning efter allenast ett av de
i blandningen ingående vinerna, därest icke detta vin utgör dryckens
huvudbeståndsdel och bestämmer dess art.

Beträffande saluhållande och försäljning av mousserande viner gälla
de i 20 § här ovan meddelade bestämmelser.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... E05b5/html

Styrelsen framhöll vidare, att av brännvinsförsäljningsförordningen
den 9 juni 1905 framginge, att en alkoholhaltig vätska, som vore att
anse som förskuret vin, icke skulle behandlas som brännvin; att emellertid
i lagstiftningen icke funnes angivet vad som borde förstås med
förskäring av vin, men att av dåvarande chefens för finansdepartementet
yttrande till det statsrådsprotokoll, som bifogats Kung], Maj:ts proposition
med förslag till ovannämnda förordning, framginge den uppfattningen,
att såsom förskäring av vin vore att anse tillsättning av »en obetydlig
myckenhet alkoholhaltig vätska» till vinet »för hållbarhetens eller
smakens skull».

...


1 §•

I lagstiftningen i de främmande länder, där vinodling förekommer,
inrymmes under begreppet vin allenast produkten av den färska druvan...
Enligt den franska vinlagstiftningen får dryck, framställd genom
jäsning av russin med vatten, eller av vin blandat med dylik dryck,
endast saluhållas under benämning av »russinvin» (vin de raisins secs).
I Österrike betraktas det såsom förfalskning att vid vintillverkning tillsätta
torra frukter såsom russin, korinter o. a., och jämväl i Ungern är det
förbjudet att tillsätta torra inhemska druvor eller utländska russin.
...
Jämväl i Spanien betraktas
russinvinet som konstvin, och är tillverkning av sådant vin förbjuden.
...

Uttrycket »alkoholfritt vin» måste anses
innebära en uppenbar motsägelse; och även om detsamma under de senare
åren inom vårt land erhållit en viss spridning såsom benämning
på olika sorters läskedrycker för att göra dessa mera begärliga, hava de
sakkunniga icke ansett sig böra godkänna detta förhållande, utan bör
enligt de sakkunnigas förmenande saluhållandet av dessa läskedrycker
under ifrågavarande falska benämning hädanefter vara förbjudet.

....
Det har inom vinfabrikationen ofta visat sig, att medan det av enbart
en bärsort icke kunnat framställas ett njutbart vin, av samma bärsort,
blandad med andra bär, erhållits ett gott vin. Då det sålunda
ur tillverkarnas synpunkt är av synnerlig vikt, att rättighet till blandning
av olika sorters bär och frukter vid jäsningen medgives, och de
sakkunniga icke kunnat finna något talande skäl mot ett sådant medgivande,
har i 11 § tillstånd härtill lämnats.


jaha, där satt den:

Såsom i det föregående framhållits, är det vid tillverkning av
svenskt vin ofta nödvändigt att till det jästa vinet tillsätta sprit för
uppnående av för vinets hållbarhet erforderlig alkoholhalt. 12 § i förslaget
lämnar medgivande härtill, därvid emellertid av skäl, som förut

...
nån miss i digitaliseringen, misstänker jag i detta (fetstilta);

anförts, tillika föreskrivits, att genom tillsättning av sprit vinets alkoholhalt
icke i något fall må ökas med större myckenhet, än som svarar
mot den genom jäsningen uppnådda alkoliollialten. Om t. ex. efter jäsning
erhållits 100 liter vin med en alkoholhalt av
71,2 procent, må till
dessa 100 liter vin tillsättas högst så stor myckenhet sprit, att den genom
blandningen erhållna drycken uppnår en alkoholhalt av
15 procent. I
likhet med förhållandet, då det gäller att vid vintillverkningen utspäda
saft med vatten, är det endast den nödvändiga tillsatsen av sprit, som
enligt de sakkunnigas åsikt bör tillstädjas, och har det därför i förslagets
----
sprit,som tillsättes jäst vin, skall hålla en alkoholhalt av minst 50 volymprocent.


hittade också:
Bild
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... ch_DJE05b5
Skriv svar

Återgå till "Småprat"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster