hittade något som kallas "handbok alkohollagen". en del att läsa om historia och så vidare i den.
https://www.kungsbacka.se/globalassets/ ... lagen2.pdf
möjligen utdaterad info en del i pdf'n då det är "© 2003" men jag gissar att det är samma idag om de saker jag citerat här.
man kan ju misstänka att de trixat med ord och definitioner för att göra det svårt att veta om de jäser mhja raffinerat socker. edit; eller tillsätter sprit givetvis
edit,
hittade en gammal (1918) som verkar upprivet, men det ligger nog mycket som spökar;
25 §.
Vin, blandat (förskuret) av olika slag av utländskt druvvin, må
icke saluhållas eller försäljas under benämning efter allenast ett av de
i blandningen ingående vinerna, därest icke detta vin utgör dryckens
huvudbeståndsdel och bestämmer dess art.
Beträffande saluhållande och försäljning av mousserande viner gälla
de i 20 § här ovan meddelade bestämmelser.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... E05b5/html
Styrelsen framhöll vidare, att av brännvinsförsäljningsförordningen
den 9 juni 1905 framginge, att en alkoholhaltig vätska, som vore att
anse som förskuret vin, icke skulle behandlas som brännvin; att emellertid
i lagstiftningen icke funnes angivet vad som borde förstås med
förskäring av vin, men att av dåvarande chefens för finansdepartementet
yttrande till det statsrådsprotokoll, som bifogats Kung], Maj:ts proposition
med förslag till ovannämnda förordning, framginge den uppfattningen,
att såsom förskäring av vin vore att anse tillsättning av »en obetydlig
myckenhet alkoholhaltig vätska» till vinet »för hållbarhetens eller
smakens skull».
...
1 §•
I lagstiftningen i de främmande länder, där vinodling förekommer,
inrymmes under begreppet vin allenast produkten av den färska druvan...
Enligt den franska vinlagstiftningen får dryck, framställd genom
jäsning av russin med vatten, eller av vin blandat med dylik dryck,
endast saluhållas under benämning av »russinvin» (vin de raisins secs).
I Österrike betraktas det såsom förfalskning att vid vintillverkning tillsätta
torra frukter såsom russin, korinter o. a., och jämväl i Ungern är det
förbjudet att tillsätta torra inhemska druvor eller utländska russin.
...
Jämväl i Spanien betraktas
russinvinet som konstvin, och är tillverkning av sådant vin förbjuden.
...
Uttrycket »alkoholfritt vin» måste anses
innebära en uppenbar motsägelse; och även om detsamma under de senare
åren inom vårt land erhållit en viss spridning såsom benämning
på olika sorters läskedrycker för att göra dessa mera begärliga, hava de
sakkunniga icke ansett sig böra godkänna detta förhållande, utan bör
enligt de sakkunnigas förmenande saluhållandet av dessa läskedrycker
under ifrågavarande falska benämning hädanefter vara förbjudet.
....
Det har inom vinfabrikationen ofta visat sig, att medan det av enbart
en bärsort icke kunnat framställas ett njutbart vin, av samma bärsort,
blandad med andra bär, erhållits ett gott vin. Då det sålunda
ur tillverkarnas synpunkt är av synnerlig vikt, att rättighet till blandning
av olika sorters bär och frukter vid jäsningen medgives, och de
sakkunniga icke kunnat finna något talande skäl mot ett sådant medgivande,
har i 11 § tillstånd härtill lämnats.
jaha, där satt den:
Såsom i det föregående framhållits, är det vid tillverkning av
svenskt vin ofta nödvändigt att till det jästa vinet tillsätta sprit för
uppnående av för vinets hållbarhet erforderlig alkoholhalt. 12 § i förslaget
lämnar medgivande härtill, därvid emellertid av skäl, som förut
...
nån miss i digitaliseringen, misstänker jag i detta (fetstilta);
anförts, tillika föreskrivits, att genom tillsättning av sprit vinets alkoholhalt
icke i något fall må ökas med större myckenhet, än som svarar
mot den genom jäsningen uppnådda alkoliollialten.
Om t. ex. efter jäsning
erhållits 100 liter vin med en alkoholhalt av 71,2 procent,
må till
dessa 100 liter vin tillsättas högst så stor myckenhet sprit, att den genom
blandningen erhållna drycken uppnår en alkoholhalt av 15 procent. I
likhet med förhållandet, då det gäller att vid vintillverkningen utspäda
saft med vatten, är det endast den nödvändiga tillsatsen av sprit, som
enligt de sakkunnigas åsikt bör tillstädjas, och har det därför i förslagets
----
sprit,som tillsättes jäst vin, skall hålla en alkoholhalt av minst 50 volymprocent.
hittade också:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-la ... ch_DJE05b5