Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Viking turbo 8

Allt om hur du jäser din mäsk på bästa sätt.
Användarvisningsbild
stefffe
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: ons maj 25, 2005 2:00
Ort: Sweden

Viking turbo 8

Inlägg av stefffe »

Försöker dra liv i denna tråd då... Några frågor:

Är det allmänt känt att viking turbo 8 är trögstartad eller?
Jag använde 6.5kg socker istället för 8kg till 25 liter, vad kan jag förvänta mig av detta?

Vinhinken står vid ett ställe som är 19-19.5 grader varmt, kommer det jäsa ut helt?


Nu till min oro, löste upp sockret i 8 liter 65 gradigt vatten noga, fyllde sedan på med iskallt vatten och väntade tills det var under kroppstemp. Blandade i jästen och rörde om noga igen.

Nu 2 dagar senare kommer det något bubbel var 5:e minut kanske. Oroar jag mig i onödan?

Har bara provat turbo pure 48 förut och det började puttra som ett maskingevär ganska fort....
NeoOhm
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons aug 21, 2019 9:32

Re: Viking turbo 8

Inlägg av NeoOhm »

Kan vara så att du har för mycket socker men att du uppnått alkoholhalten som jästen inte längre klarar av.
rull_bull
Bryggmästare
Inlägg: 351
Blev medlem: ons aug 03, 2016 8:47

Re: Viking turbo 8

Inlägg av rull_bull »

Tror han lyckats jäsa ut sin mäsk såhär 9 år senare.....
NeoOhm
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons aug 21, 2019 9:32

Re: Viking turbo 8

Inlägg av NeoOhm »

Legenden säger att han fortfarande sitter där med jäshinken framför sig och räknar plupp.
Värdet ska enligt sägen nu ligga på -4
NeoOhm
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons aug 21, 2019 9:32

Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.

Inlägg av NeoOhm »

Lånar denna tråden då det gäller samma jäst.
Hoppas det är ok.

Jag satte en jäshink med 8 kg strösocker samt Viking Turbo 8 den 1/9.
Temp har varit på stadiga 21 och det har bubblat på.

Nu kommer det ett "plupp" var 25-30 sekund men oc är på +8

Vad göra?
Antar att det tar ett tag att jäsa ur de där 8kg och att den kanske behöver stå någon vecka till?
Men finns det något jag kan göra för att hjälpa jästen på traven, spä ut lite? Tillsätta en förkultur?

Tack på förhand
dilettanten
Turbojäsare
Inlägg: 26
Blev medlem: mån feb 26, 2018 11:22

Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.

Inlägg av dilettanten »

Utan koppling till jästen i fråga:

Jag använder en färgomrörare på borrmaskin för att lösa sockret och jästen och få in lite syre också.

Snabbt och enkelt.
NeoOhm
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons aug 21, 2019 9:32

Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.

Inlägg av NeoOhm »

Jag gjorde en förkultur på 3dl av mäsken samt lika mycket vatten samt lite näring och russin.
Nu bubblar det på i förkulturen,

Så min plan är att spä de 25 tysta literna med kanske 4-5 liter förkultur (kultiverad i utspädd mäsk), tror det är trögt för jästen att bearbeta sockret.


Synpunkter, tips?
NeoOhm
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: ons aug 21, 2019 9:32

Re: Viking Turbo 8 - min första jäsning av mäsk.

Inlägg av NeoOhm »

En fråga.
Kan jästen uppnå sin maximala tolerans i % och lämna socker kvar?
Förmodligen... det ger i så fall missvisande OC värde?
Användarvisningsbild
nyfiken77
Finjäsare
Inlägg: 56
Blev medlem: tor jan 29, 2015 21:33
Utrustning: Ja

Re: Viking turbo 8

Inlägg av nyfiken77 »

Min erfarenhet av viking turbo och 8 kg socker, är att den klarar inte av att jäsa/ta vill vara på allt socker.
Temperatur på jäsningen varit 23 grader.
Användarvisningsbild
bonkeman
Moderator
Inlägg: 358
Blev medlem: tis nov 04, 2008 15:45

Re: Viking turbo 8

Inlägg av bonkeman »

nyfiken77 skrev:Min erfarenhet av viking turbo och 8 kg socker, är att den klarar inte av att jäsa/ta vill vara på allt socker.
Temperatur på jäsningen varit 23 grader.
Min erfarenhet också. Det har alltid varit en liten restsötma när jag gjort mäsk med 8 kg socker. Eller så har jag för bråttom, men denna jästen är ju redan en långsam jävel. Inte min favoritjäst men jag råkade köpa ett 10-pack en gång så jag är fast med den :D
Skriv svar

Återgå till "Mäskjäsning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 12 och 0 gäster