Jag har sju flaskor sprit som jag har kryddat på olika sätt.
Jag har använt hackade Enbär, Citron skal i små bitar, Kanelpulver (genom fliter), Färsk ingefära i små bitar,
Svart peppar genom kvarn, Rent lakrits pulver (genom filter) och hackad Chili.
Jag har fördelat så här.
1 Enbär. 2,3 Enbär, citron. 4 Enbär, Svartpeppar, Citron. 5 Ingefära, Kanel, Citron. 6 Ingefära, Chili, Citron. 7 Chili, lakrits, Citron.
Hur länge ska jag låta det vara i flaskorna innan jag filtrerar bort kryddorna ?
Hur länge ska jag lagra innan det blir bra ?
Var är bästa platsen för lagring (i en lägenhet) ?
Kryddning och lagring av kryddad sprit
- longjohnsilver
- Finjäsare
- Inlägg: 83
- Blev medlem: fre sep 14, 2012 10:06
- Ort: På hemlig ort
Re: Kryddning och lagring av kryddad sprit
Du får nog prova dig fram. Det är väldigt olika vad som rekommenderas i olika böcker och recept. Från dagar till veckor och månader innan växtdelarna silas ifrån.
Det finns en kul liten bok, säkert bara antikvariskt nu, som heter "30 sorter kryddat brännvin" av Albert Sandklef. Han kör med rätt korta tider och rekommenderar att man gör ett extrakt. D.v.s. man lägger blad eller vad man nu har i en burk och slår på brännvin så det precis täcker. När det är avsilat och klart så har men en essens som det räcker att ta litegranna av för att krydda upp brännvin efterhand. Storleksordningen 5% extrakt, i.v.f för örter, men det är förstås olika beroende på krydda och smak. Jag tyckte ivf det var en både utrymmes- och spritbesparande metod och gjorde så när jag höll på. Praktiskt också, för man riskerar inte att det blir för starkt kryddat, vilktet ofta är vämjeligt, eftersom man lätt kan prova sig fram.
Beträffande lagring, så från det har klarnat (ifall det är grumsigt) till hur länge som helst. Smaken förändras efterhand, men alla stadier kan ha sin charm.
Det finns en kul liten bok, säkert bara antikvariskt nu, som heter "30 sorter kryddat brännvin" av Albert Sandklef. Han kör med rätt korta tider och rekommenderar att man gör ett extrakt. D.v.s. man lägger blad eller vad man nu har i en burk och slår på brännvin så det precis täcker. När det är avsilat och klart så har men en essens som det räcker att ta litegranna av för att krydda upp brännvin efterhand. Storleksordningen 5% extrakt, i.v.f för örter, men det är förstås olika beroende på krydda och smak. Jag tyckte ivf det var en både utrymmes- och spritbesparande metod och gjorde så när jag höll på. Praktiskt också, för man riskerar inte att det blir för starkt kryddat, vilktet ofta är vämjeligt, eftersom man lätt kan prova sig fram.
Beträffande lagring, så från det har klarnat (ifall det är grumsigt) till hur länge som helst. Smaken förändras efterhand, men alla stadier kan ha sin charm.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Kryddning och lagring av kryddad sprit
Om man låter sig inspireras av "30 sorter ..." kan det vara på sin plats att kolla på wikipedia vad man numera anser är giftigt...
Re: Kryddning och lagring av kryddad sprit
Har han giftiga växter med? Tror jag fortfarande har boken. Får läsa om den.
Re: Kryddning och lagring av kryddad sprit
Jag har tänkt att jag nån gång ska testa vad olika kryddor har för löslighet i olika alkoholhalt. En del smakämnen är ju lösliga i etanol, medans andra löser sig bättre i vatten. Det betyder att ska man krydda sprit gäller antagligen andra kryddor än om man ska krydda glögg. Antagligen blir det också olika smak.
Tanken var då att köra varje krydda i typ 2 eller 3 barnmatsburkar, en med kanske 60% sprit, en med 30% och en med vatten (eftersom jag inte bränner har jag inte tillgång till nån 96% ). Och sen smaka av nån sked med jämna mellanrum (1 dygn, 3 dygn, en vecka, två veckor, en månad osv).
Då får man ju en "kurva" på hur fort kryddan ger ifrån sig smak i olika "lösningmedel", och dessutom får man en bild av om det är olika smakämnen som löser ut sig.
Men antagligen kommer jag aldrig få tummen ur att göra det:)
Tanken var då att köra varje krydda i typ 2 eller 3 barnmatsburkar, en med kanske 60% sprit, en med 30% och en med vatten (eftersom jag inte bränner har jag inte tillgång till nån 96% ). Och sen smaka av nån sked med jämna mellanrum (1 dygn, 3 dygn, en vecka, två veckor, en månad osv).
Då får man ju en "kurva" på hur fort kryddan ger ifrån sig smak i olika "lösningmedel", och dessutom får man en bild av om det är olika smakämnen som löser ut sig.
Men antagligen kommer jag aldrig få tummen ur att göra det:)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster