Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker")

Allt om hur du jäser din mäsk på bästa sätt.
davwielyn
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre jun 30, 2017 19:49

Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker")

Inlägg av davwielyn »

Jag har satt mina första satser gjorda på dextros.

Min fråga är om värdena från Oechslemätaren ska hanteras/beräknas annorlunda än med vanlig sackaros?
Mao: blir densitetsförändringen annorlunda vid jäsning på de olika sockerarterna?
Eller är det så att sackaros upplöses till dextros/fruktos i vattnet så att man därmed kan räkna på ungefär samma sätt oberoende vilket socker man använder?

/davwielyn
Swedish Pride
Bryggmästare
Inlägg: 413
Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Utrustning: Pot + 3 plattad CM

Re: Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker"

Inlägg av Swedish Pride »

ingen aning, men varför fippla med dyrt socker. blir inte annorlunda resultat än vanligt strösocker.

så vida du inte leker med rå socker eller brunsocker, för då blir det liknande rom
davwielyn
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre jun 30, 2017 19:49

Re: Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker"

Inlägg av davwielyn »

Quaerere scientiam.
Deficiente pecunia deficit omnia.
Ad acta!
Swedish Pride
Bryggmästare
Inlägg: 413
Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Utrustning: Pot + 3 plattad CM

Re: Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker"

Inlägg av Swedish Pride »

ok, lite drygt, men visst
Den Sista Snusen
Turbojäsare
Inlägg: 39
Blev medlem: ons apr 10, 2019 20:47

Re: Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker"

Inlägg av Den Sista Snusen »

Swedish Pride skrev:ingen aning, men varför fippla med dyrt socker. blir inte annorlunda resultat än vanligt strösocker.

så vida du inte leker med rå socker eller brunsocker, för då blir det liknande rom
Druvsocker ska vara lite snabbare och kunna få jästen att jäsa 2-3% starkare än vanligt socker och det blir mindre finkel.
Men det är nog inte värt pengarna om man bara ska göra sprit som ändå ska kolas.
drjosefelak
Bryggmästare
Inlägg: 208
Blev medlem: ons aug 05, 2009 22:05

Re: Oechslemätare på mäsk med glukos (dextros, "bryggsocker"

Inlägg av drjosefelak »

Den Sista Snusen skrev:
Swedish Pride skrev:ingen aning, men varför fippla med dyrt socker. blir inte annorlunda resultat än vanligt strösocker.

så vida du inte leker med rå socker eller brunsocker, för då blir det liknande rom
Druvsocker ska vara lite snabbare och kunna få jästen att jäsa 2-3% starkare än vanligt socker och det blir mindre finkel.
Men det är nog inte värt pengarna om man bara ska göra sprit som ändå ska kolas.
Kolas?
Det gjorde man på 80-90talet, när alla hade en "kaosmaster"
Bästföre Mäsk 7-9%
Skriv svar

Återgå till "Mäskjäsning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster