Öl av gammalt bröd
Öl av gammalt bröd
Håller på med en hel del olika experiment hemma, vin/cider på vildjäst, bröd på gammalt sätt mm. Gör små satser och tänkte nu testa att göra öl av bröd. Vet att det ska gå men hittar inget recept trots noggrant googlande.. är det någon som testat och vet hur man gör?
Re: Öl av gammalt bröd
Såg din fråga men hade inget svar, går det ens?
Men sen såg jag ett program om matsvinn på kunskapskanalen och där visade dom hur man bl a tar tillvara ratade brödkanter i just ölbryggning.
Sök på "Det stora matsvinnet" på urplay.se så hittar du programmet. Ungefär 24:40 in handlar det om toast ale.
Men sen såg jag ett program om matsvinn på kunskapskanalen och där visade dom hur man bl a tar tillvara ratade brödkanter i just ölbryggning.
Sök på "Det stora matsvinnet" på urplay.se så hittar du programmet. Ungefär 24:40 in handlar det om toast ale.
Re: Öl av gammalt bröd
Som jag misstänkte så kan man bara ersätta en liten del av malten med torrt bröd, man behöver enzymerna från malten för att konvertera stärkelsen till socker. Verkar vara 2/3 malt och 1/3 brödsmulor ungefär.
https://www.toastale.com/toast-ale-recipe/
https://www.toastale.com/toast-ale-recipe/
Re: Öl av gammalt bröd
The Mad Fermentationist
Kvass: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Kvass
Gruit: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Gruit
Generellt sett en redigt intressant hemsida då han testar allt möjligt skumt. Verkar som han framförallt är galet förtjust i suröl. Har själv aldrig bryggt något på bröd, men tror The Mad Fermentationist kan vara lite hjälp på vägen. Om inget annat kan du googla runt på 'bappir', 'kvass' och 'gruit' då de flesta som leker med idéen verkar referera till dessa drycker. Kvass dricks fortfarande i en del slaviska länder, så vitt jag förstått det.
Och folk har redan refererat till Toast Ale!
Kvass: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Kvass
Gruit: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Gruit
Generellt sett en redigt intressant hemsida då han testar allt möjligt skumt. Verkar som han framförallt är galet förtjust i suröl. Har själv aldrig bryggt något på bröd, men tror The Mad Fermentationist kan vara lite hjälp på vägen. Om inget annat kan du googla runt på 'bappir', 'kvass' och 'gruit' då de flesta som leker med idéen verkar referera till dessa drycker. Kvass dricks fortfarande i en del slaviska länder, så vitt jag förstått det.
Och folk har redan refererat till Toast Ale!
Re: Öl av gammalt bröd
Det finns mer om detta på svtplay.se
Maträddarna med Ann Lundberg och Paul Svensson är ett misstänkt likt program som Det stora matsvinnet.
Där bakas det bröd på drav och bryggs öl på brödskalkar hos bagare och bryggare i Sverige.
Maträddarna med Ann Lundberg och Paul Svensson är ett misstänkt likt program som Det stora matsvinnet.
Där bakas det bröd på drav och bryggs öl på brödskalkar hos bagare och bryggare i Sverige.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster