Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Öl av gammalt bröd

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
Anders76
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: sön okt 28, 2018 5:56

Öl av gammalt bröd

Inlägg av Anders76 »

Håller på med en hel del olika experiment hemma, vin/cider på vildjäst, bröd på gammalt sätt mm. Gör små satser och tänkte nu testa att göra öl av bröd. Vet att det ska gå men hittar inget recept trots noggrant googlande.. är det någon som testat och vet hur man gör?
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Öl av gammalt bröd

Inlägg av Michael »

Såg din fråga men hade inget svar, går det ens?
Men sen såg jag ett program om matsvinn på kunskapskanalen och där visade dom hur man bl a tar tillvara ratade brödkanter i just ölbryggning.
Sök på "Det stora matsvinnet" på urplay.se så hittar du programmet. Ungefär 24:40 in handlar det om toast ale.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Öl av gammalt bröd

Inlägg av latmasken »

Som jag misstänkte så kan man bara ersätta en liten del av malten med torrt bröd, man behöver enzymerna från malten för att konvertera stärkelsen till socker. Verkar vara 2/3 malt och 1/3 brödsmulor ungefär.

https://www.toastale.com/toast-ale-recipe/
Användarvisningsbild
Arowanna
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: ons nov 30, 2016 11:03

Re: Öl av gammalt bröd

Inlägg av Arowanna »

The Mad Fermentationist
Kvass: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Kvass
Gruit: https://www.themadfermentationist.com/search?q=Gruit

Generellt sett en redigt intressant hemsida då han testar allt möjligt skumt. Verkar som han framförallt är galet förtjust i suröl. Har själv aldrig bryggt något på bröd, men tror The Mad Fermentationist kan vara lite hjälp på vägen. Om inget annat kan du googla runt på 'bappir', 'kvass' och 'gruit' då de flesta som leker med idéen verkar referera till dessa drycker. Kvass dricks fortfarande i en del slaviska länder, så vitt jag förstått det.

Och folk har redan refererat till Toast Ale!
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Öl av gammalt bröd

Inlägg av Michael »

Det finns mer om detta på svtplay.se
Maträddarna med Ann Lundberg och Paul Svensson är ett misstänkt likt program som Det stora matsvinnet.
Där bakas det bröd på drav och bryggs öl på brödskalkar hos bagare och bryggare i Sverige.
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster