I väntan på att det ska bli höst och äpplena på träden ska bli färdiga, så satte jag på en sats idag.
Köpte 21 liter äppeljuice, två sorter, på Lidl.
Rengjorde alla saker med Star San
Ner med allt i hinken, mätte OG till 1052. Gjorde i ordning jästen, Lalvin EC 1118.
Ner med jäst och en halv tsk jästnäring. Skakade om och på med lock.
Nu är det bara att vänta och se.
Ska försöka hålla tråden uppdaterad.
En fråga: Vildäpplen kan man ju ha för lite smak men vad kan jag ha i nu ?
Min cidertillverkning
Re: Min cidertillverkning
När jag kom hem från jobbet i tisdag bubblade det för fulla muggar.
I dag, torsdag, kommer det 3-4 bubblor i stöten, ungefär var femte sekund
Har ca 21 grader i rummet där hinken står.
Får nu stå och bubbla ca 1 - 2 veckor till innan jag för över det i två glasdamejeanner
I dag, torsdag, kommer det 3-4 bubblor i stöten, ungefär var femte sekund
Har ca 21 grader i rummet där hinken står.
Får nu stå och bubbla ca 1 - 2 veckor till innan jag för över det i två glasdamejeanner
Re: Min cidertillverkning
Det är väl bara fantasin som sätter gränser.
Det finns ju inte speciellt mycket att ta från naturen för stunden. Men om du ändå köpt must så kan du ju köpa vad som helst, någon tumregel är 1del sött, 1del beska, 1del surt. Sen är det lite suddigt var gränsen på cider och vin går, men det spelar väl ingen roll så bara att se vad som finns att tillgå.
Utan att ha testat, förslag: Havtornssaft? Sönderkokta/avrunna lingon, citron, hallon...?
Det finns ju inte speciellt mycket att ta från naturen för stunden. Men om du ändå köpt must så kan du ju köpa vad som helst, någon tumregel är 1del sött, 1del beska, 1del surt. Sen är det lite suddigt var gränsen på cider och vin går, men det spelar väl ingen roll så bara att se vad som finns att tillgå.
Utan att ha testat, förslag: Havtornssaft? Sönderkokta/avrunna lingon, citron, hallon...?
Re: Min cidertillverkning
Tappade om till två glas damejeanner idag.
Mätte öchsle och det var ca 0. Från 1.052 till 0.
Provade lite och det fick en femma på en skala 1 - 10. Kändes lite blaskig och nån konstig smak.
Får nu stå nån vecka till en månad innan jag tappar om en gång till.
Förhoppningsvis är smaken lite bättre då.
Mätte öchsle och det var ca 0. Från 1.052 till 0.
Provade lite och det fick en femma på en skala 1 - 10. Kändes lite blaskig och nån konstig smak.
Får nu stå nån vecka till en månad innan jag tappar om en gång till.
Förhoppningsvis är smaken lite bättre då.
Re: Min cidertillverkning
Efter omtappningen slutade det att jäsa.
Den konstiga smaken var nog jäst.
Kokade upp 1 dl vatten och rörde ner 1 dl socker. Lät svalna och sen ner i en damejeanne. Skakade om och ställde den vid 22-23 grader i en garderob. 12 timmar senare bubblade det igen. Gjorde samma med den andra damejeannen. Bubblar i den nu också.
Den konstiga smaken var nog jäst.
Kokade upp 1 dl vatten och rörde ner 1 dl socker. Lät svalna och sen ner i en damejeanne. Skakade om och ställde den vid 22-23 grader i en garderob. 12 timmar senare bubblade det igen. Gjorde samma med den andra damejeannen. Bubblar i den nu också.
Re: Min cidertillverkning
Vi har gjort 3x 25 l äppelcider för 14 dgr sedan. Tillsatte champagne jäst. Jäser fortfarande. Visar 0% alkohol. Vad har vi gjort för fel? Kan man höja alkoholhalten genom att tillsätta socker?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Min cidertillverkning
Fundera på hur många gram socker per liter startade du med. Det behövs 17g socker per liter för 1% alkohol, fullt utjäst.
Re: Min cidertillverkning
Vad försöker ni mäta alkoholen med? En hydrometer avsedd för att mäta alkoholhalten i sprit fungerar inte för cider och vin. Om det verkligen jäser så omvandlas sockret till alkohol och koldioxid, så det är enklare att räkna ut alkoholhalten än att försöka mäta.
Ska man mäta så behöver man först och främst skaka ur kolsyran ur det man ska mäta på, sen är det väl en så kallad vinometer man bör köra med, men eftersom cider är så alkoholsvagt är det tveksamt om man får vettiga värden ens med en sådan.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster