Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Bär: Vindruvor (Lilaaktiga med tusen kärnor i varje druva)
Hink: 12L
Förkunskap: 0
Materiel: Paket innehållandes påsar som jag inte vet vad det är. Ett "klassiskt nybörjarpaket" enligt försäljaren.
Jag har dock gjort misstaget och läst flera instruktioner än de som följde med. I receptet, som följde med, står det att jäsningen tar 1-3 veckor och därefter ska bären ut från dunken. En annan instruktion som jag fann på internet säger att bören ska avlägsnas efter en fyra dagar. Jag avlägsnade bären efter två veckor och jäsningen fortgår med en sisådör ett "plupp" per 10 sekund.
Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att vinet ska bli optimalt? Jag kommer ju att ha i resten av påsarna (som det fö bara är nummer på och inte ens i instruktionerna står det vad de innehåller utan bara "Tillsätt påse 4") men är det något jag kan ha i så som ekflarn eller dylikt för att förhöja smaken? Eller något tips om tider gällande klarning och lagring?
En sak till. Vinsatsen var för ~20L men min dunk var blott på 12L så jag hade i halva påsen med jäst. Enlugt instruktioberna jag fann på internet ska alltid hela påsen med jäst tillsättas oavsett mängden på satsen. Nu har det ju pluppat på bra för mig så jäsningen måste ju ha fungerat men vad är det som är mest rätt?
Tack på förhand gôtt fôlk och stockholmare!
Hink: 12L
Förkunskap: 0
Materiel: Paket innehållandes påsar som jag inte vet vad det är. Ett "klassiskt nybörjarpaket" enligt försäljaren.
Jag har dock gjort misstaget och läst flera instruktioner än de som följde med. I receptet, som följde med, står det att jäsningen tar 1-3 veckor och därefter ska bären ut från dunken. En annan instruktion som jag fann på internet säger att bören ska avlägsnas efter en fyra dagar. Jag avlägsnade bären efter två veckor och jäsningen fortgår med en sisådör ett "plupp" per 10 sekund.
Min fråga är hur jag ska gå tillväga för att vinet ska bli optimalt? Jag kommer ju att ha i resten av påsarna (som det fö bara är nummer på och inte ens i instruktionerna står det vad de innehåller utan bara "Tillsätt påse 4") men är det något jag kan ha i så som ekflarn eller dylikt för att förhöja smaken? Eller något tips om tider gällande klarning och lagring?
En sak till. Vinsatsen var för ~20L men min dunk var blott på 12L så jag hade i halva påsen med jäst. Enlugt instruktioberna jag fann på internet ska alltid hela påsen med jäst tillsättas oavsett mängden på satsen. Nu har det ju pluppat på bra för mig så jäsningen måste ju ha fungerat men vad är det som är mest rätt?
Tack på förhand gôtt fôlk och stockholmare!
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Läs andra trådar med nybörjarfrågor, jag har flera gånger tidigare skrivit om "grunderna" i liknande trådar.
När det gäller bären så brukar man säga att efter ungefär en vecka ha de gett ifrån sig all smak och färg och behöver inte vara kvar, men det finns både fördelar och nackdelar med att sila av dem tidigt. Jag tycker personligen det är bättre att sila av dem när jäsningen pågår för fullt, eftersom jästen då skyddar brygden bättre från infektioner.
Jäst förökar sig, egentligen räcker det med en jästcell för att få igång jäsningen men den startar snabbare om du har i mer jäst från början. Jästen som blev över kommer du ändå inte kunna använda för den blir gammal.
När det gäller tillsatserna så kan man skippa de flesta av dem, det tar bara lite längre tid innan vinet slutar jäsa och klarnar om man skippar jässtopp och klarningmedel.
När det gäller bären så brukar man säga att efter ungefär en vecka ha de gett ifrån sig all smak och färg och behöver inte vara kvar, men det finns både fördelar och nackdelar med att sila av dem tidigt. Jag tycker personligen det är bättre att sila av dem när jäsningen pågår för fullt, eftersom jästen då skyddar brygden bättre från infektioner.
Jäst förökar sig, egentligen räcker det med en jästcell för att få igång jäsningen men den startar snabbare om du har i mer jäst från början. Jästen som blev över kommer du ändå inte kunna använda för den blir gammal.
När det gäller tillsatserna så kan man skippa de flesta av dem, det tar bara lite längre tid innan vinet slutar jäsa och klarnar om man skippar jässtopp och klarningmedel.
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Någon som vet om man kan stoppa ned jäsmätaren direkt i hinken? Jag har nämligen ibgen passande vas/provrör.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Du kan göra så, men rekommenderas verkligen inte. Risken att infektera hela satsen ökar tusenfalt mot att använda en tappkran och provrör.
Se till att rengöra den noggrant och spraya med starsan eller saniclean innan du släpper i den. Rör inte vinet med kroppen.
Se till att rengöra den noggrant och spraya med starsan eller saniclean innan du släpper i den. Rör inte vinet med kroppen.
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Toffeln: Ok, tack för rådet.
Jag undrar hur långtid det tar på ett ungefär att få bort kolsyran ur vinet och hur vet man att den är borta? Jag har haft i jässtopp och rört kraftigt flera gånger och även skakat hinken varpå det kommer "plopp" i vattenlåset.
Jag undrar hur långtid det tar på ett ungefär att få bort kolsyran ur vinet och hur vet man att den är borta? Jag har haft i jässtopp och rört kraftigt flera gånger och även skakat hinken varpå det kommer "plopp" i vattenlåset.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Låt det stå ifred och klarna så kommer kolsyran vara borta när du tappar det på flaskor. Ev. så försvinner den sista kolsyran iom tappningen.
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Toffeln: Ok. När jag äbdå har dig på tråden: När tillsätter du citronsyran?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Olika det där med tillsatser och syrans vara eller icke vara. I regel åker den i innan jästen, ibland inte alls och någon gång har det hänt att den åkt ner först efter någon dag om jag glömt att köpa den.
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Nu är vinet tekniskt sett klart. Jag har klarnat och tappat om och nu återstår bara att tappa upp på flaska. Jag undrar om det är ok att låta vinet stå kvar i dunken ett tag eller finns det risker med det? Jag har nämligen inte köot vare sig kork, korkapparat eller flaskor.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Ja det är helt ok och vanligt att man gör. Kallas att bulklagra och gör även att det klarnar lite extra.
/Wricko
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Dock finns det ju lite risker, men har man varit noga med hygienen brukar det inte vara nåt problem.
Re: Gôtt fôlk! Hjälp en vilsen förstagångsbryggare!
Tack alla för era svar i den här tråden. Jag vet inte hur man taggar nicknames men tack till er som tog er tid.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster