Vad tror ni om denna recept?
10liter Glutenfri ALE:
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
http://maltmagnus.se/White-Sorghum-Syrup
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
http://shop.humle.se/humle/tyskland/per ... 2016-100-g
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... injast-5-g
Btw räcker jästen eller ska man ha 2 paket?
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Glutenfri ALE
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Glutenfri ALE
Köp en öljäst istället.
Ett paket räcker till 10l som jag antar att du ska göra. Det räcker till 20 liter också.
Ett paket räcker till 10l som jag antar att du ska göra. Det räcker till 20 liter också.
Re: Glutenfri ALE
Problemet med öljäst att den kan innehålla spår av gluten från ex.maltvört, så för att vara 100% säker då jag inte har hittat glutenfri öljäst tänkte jag ta vinjäst, det borde få samma resultat... Eller är jag helt ute och cyklar?Toffeln skrev:Köp en öljäst istället.
Ett paket räcker till 10l som jag antar att du ska göra. Det räcker till 20 liter också.
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Glutenfri ALE
Jag vet inte hur vinjäst beter sig i öl. Jag får för mig att det finns kraftigare estrar och fenoler om man använder vinjäst. Mer "felsmaker". Men det är bara vad jag inbillar mig. Det kanske i te spelar någon roll.
Re: Glutenfri ALE
Jag läste denna och efter testet så verkar det som det inte är någon större skillnad: https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... t.html?m=1
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Re: Glutenfri ALE
Men vad tror du, räcker det med ett paket jäst?Toffeln skrev:Jag vet inte hur vinjäst beter sig i öl. Jag får för mig att det finns kraftigare estrar och fenoler om man använder vinjäst. Mer "felsmaker". Men det är bara vad jag inbillar mig. Det kanske i te spelar någon roll.
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Glutenfri ALE
Det beror på om du ska göra 10 eller 100 liter. Det paketet du länkade räcker till 23l vin enligt förpackningen. Till 20l öl brukar man använda ca 11g. 5g borde räcka till åtminstone 10l. Jästen kommer föröka sig mångfalt. Skillnaden blir egentligen hur lång tid starten tar.
Re: Glutenfri ALE
Thnx Toffeln, jag kör på...
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Re: Glutenfri ALE
Har nu efter att ha läst på lite funderingar över min recept och funderar på att ändra lite:insu skrev:Vad tror ni om denna recept?
10liter Glutenfri ALE:
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
http://maltmagnus.se/White-Sorghum-Syrup
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
http://shop.humle.se/humle/england/gold ... 2016-100-g
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
http://shop.humle.se/humle/tyskland/per ... 2016-100-g
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... injast-5-g
Btw räcker jästen eller ska man ha 2 paket?
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
10liter Glutenfri ALE:
- Glutenfri Havre, rostade i ugnen, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 70-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
- Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
- Bitterhumle: East kent golding kottar 30g, koktid 60min
- Smakhumle: East Kent Golding kottar 6g, koktid 20min
- Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
- Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
- Maltodextrin, 50g för kropp och skum
- Jäst: Lalvin EC-1118 vinjäst 5 g
Så då har jag lagt till rostade havreflarn, kandissirap och maltodextrin. Vad tror ni om detta? Kommer det fungera bättre?
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Re: Glutenfri ALE
http://shop.humle.se/jast/alejast/torr/ ... m-ale-11-g
Tror alla Lallemands jäster är glutenfria
Tror alla Lallemands jäster är glutenfria
Re: Glutenfri ALE
Jipeee, tack, det står ju på paketet, thnx!Knox skrev:http://shop.humle.se/jast/alejast/torr/ ... m-ale-11-g
Tror alla Lallemands jäster är glutenfria
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Re: Glutenfri ALE
Så här blev det... Nu efter 7 dagar har det gått från og 56 till 22, och när jag smakade på brygden så smakar det väldigt mycket jäst, hoppas det försvinner...
10liter Glutenfri ALE behöver man:
– Glutenfri Havre, rostade i ugnen i 90 min, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 60-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
– Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
– Bitterhumle: East kent golding pellets 30g, koktid 60min
– Smakhumle: East Kent Golding pellets 6g, koktid 20min
– Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
– Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
– Jäst: Lallemand Abbaye Glutenfri Belgisk öljäst 11 g
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
10liter Glutenfri ALE behöver man:
– Glutenfri Havre, rostade i ugnen i 90 min, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 60-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
– Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
– Bitterhumle: East kent golding pellets 30g, koktid 60min
– Smakhumle: East Kent Golding pellets 6g, koktid 20min
– Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
– Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
– Jäst: Lallemand Abbaye Glutenfri Belgisk öljäst 11 g
Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster