Då var det dags igen.
Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.
Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.
Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?
Extra restsötma innan flasktappning?
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
Enda sättet jag hört som verkar ha funkat ha att som sagt söta upp extra vid flaskning och sen prova av o se när kolsyran blivit bra så kör flaskorna i diskmaskinen på varmt program för att döda jästen.konserven skrev:Då var det dags igen.
Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.
Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.
Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?
Dock aldrig provat själv så vet inte hur bra de funkar
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
Tack för svaret.
Vill inte gärna "pastörisera" då det är en suris med lite bakterier i också som kan utveckla karaktären på det.
Jag får klura vidare lite till
Vill inte gärna "pastörisera" då det är en suris med lite bakterier i också som kan utveckla karaktären på det.
Jag får klura vidare lite till
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
Söta med nåt som inte är jäsbart. Laktos och sötningsmedel (ex. Stevia) är två sätt.
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
Ja tanken har slagit mig men tycker att sötman upplevs på ett annat sätt än de ojäsbara maltsockerarterna.
Kan kankse koka ur lite välldigt koncentrerad karamellmalt å hälla i.
Kan kankse koka ur lite välldigt koncentrerad karamellmalt å hälla i.
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
maltodextrin? Ger iofs inte direkt sötma men kropp. En del bakterier och jäststammar kan dock bryta ner maltodextrin till enklare sockerarter som sedan kan jäsas vidare.
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: fre jan 12, 2018 14:29
- Utrustning: Bulldog brewer
Re: Extra restsötma innan flasktappning?
Sitter med samma funderingar här, kom du fram till något?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst