Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
tar ju tid för virren att bli bra, har bourbun på ek i 5 månader som fortfarande inte e grym, börjar bli bra, men behöver mer tid.
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Har nu kört igenom wiskeyn en gång till med thumpern. Denna gång med lite reflux i en kort kolonn med 20 cm glaskulor som fyllning ovanför thumpern. Spädde wiskeyn till ca 35% och slog en skvätt även i thumpern. Började ta ut på 83% och slutade vid 55% . Denna gången blev den så där mjuk och fin som jag ville ha den. Majs och rågsmaken finns kvar. Spädde till 62% och fyllde 4 tvåliters glasburkar, och har tillsatt 3 olika rostningar av amerikansk vit ek, och en med svensk ek som jag mörkrostat med gaslåga. Detta var 6 dagar sedan . Färgen börjar komma och det börjar faktiskt smaka bourbon. Inte så stor skillnad mellan de olika eksorterna dock. Kommer kanske med tiden.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Glömde säga att jag provade den nya triacen också. Funkar skitbra, otroligt lätt att ställa in lämplig effekt. Den har en liten inbyggd fläkt men med den läga effekten (2500W) tror jag inte den hade behövts. Triacen ska ju tåla 10kw.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
kul att höra att det var ett lyckat bygge för dig.
Ge spriten så mycket tid du kan på ek, borde kunna spara en av tvålitrana i 4 månader eller så
Ge spriten så mycket tid du kan på ek, borde kunna spara en av tvålitrana i 4 månader eller så
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Min erfarenhet är att det är lätt att få för mycket eksmak. Beror naturligtvis på mängden ek och personlig smak. Men skulle tro att 4 veckor räcker. Smaken fortssätter att utvecklas efter att eken tagits bort. Gjorde en bourbon 2007 som jag inte var nöjd med, men som idag smakar underbart. Bättre än någon köpebourbon jag smakat. Tyvärr har jag bara en halvliter kvar. Dricker egentligen alldeles för lite för att hålla på med denna hobbyn. Så att spara 2 liter i 4 månader är inga problem. Vad för någon ek använder du, och vilken mängd?
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
jag använder lite allt möjligt
JD smoker chips, Äpple, Ek från whiskyfat.
Mängd beror på hur länge det ska sitta, börjat köra med mindre å mindre.
Har en 5l med brandy som bara har en äppel pinne, har 4 l burbon som har 4 ekfats pinnar i
JD smoker chips, Äpple, Ek från whiskyfat.
Mängd beror på hur länge det ska sitta, börjat köra med mindre å mindre.
Har en 5l med brandy som bara har en äppel pinne, har 4 l burbon som har 4 ekfats pinnar i
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Du menar att det blir bättre med mindre mängd ek och längre tid? Har funderat lite i dom banorna också. Du gör ju en del bourbon förstår jag, vilken mäsk föredrar du? Och vad har du gjort brandyn på ?
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
bourbon var en Makers Mark Klon 70% majs 14% maltad Korn 16% maltad vete
Brandy var väll en liten fuling, köpte 3 x 22l vinsatser som var på rea å gjorde på det , den e bara 2 månader så lite väl ung ännu, kanske blir en slurp till midsommar
har ett excel ark med 200+ mashbills, men kunde inte adda till svaret
Brandy var väll en liten fuling, köpte 3 x 22l vinsatser som var på rea å gjorde på det , den e bara 2 månader så lite väl ung ännu, kanske blir en slurp till midsommar
har ett excel ark med 200+ mashbills, men kunde inte adda till svaret
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Satt och fintänkte lite... När jag gör wiskeymäsk använder jag ju spannmål som inte ar mältade, jag tillsätter ju amylasenzymer.Problemet med dessa spannmål ar att dom måste kokas för att gelentaniseras ( eller hur fan det nu stavas, vicket jävla ord förresten) . Problemet är att det vill gärna bränna fast i botten på grytan, och det är ett evigt rörande i grytan. Så började jag tänka på ångkokning som ölkokarna håller på med (en del iaf) och planerade ett bygge där jag med rör från potstillen skulle leda ner ångan i grytan med spannmål. Men så kom jag på den geniala tanken att jag har ju faktiskt en inline thumper som rymmer 25 liter !! En skvätt vatten i den och så fylla på med spannmålen, och elda på under med kokaren full med vatten. Detta ska testas till nästa wiskeymäsk.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
jag e lat som fan, bara kockar vatten och häller på Korn, majs eller va fan de e som mäskas, på med ett lock bara så blir det bra
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
med enzymes så får du nästan med allt, kör du med malt så blir det runt 70%, om du isolerar mäsk tunnan så den håller vämen längre så blir det bättre.Kusken skrev:Det var ju fantastiskt enkelt. Men får du ut all stärkelse ur spannmålen på det viset. Eller har du någon uppfattning om hur mycket (eller lite) du förlorar.
brukar få runt 5l 57-65% virre efter cuts på 20 kg korn.
om du använder krossad majs kan det vara lite värre, jag har flaked majs så funkar bra.
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Tackar för detta inlägg. Jag har funderat lite runt tillverkningen av vetevodkan. Tänkte använda plastis för att få ur allt det goda ur spannmålen....men nu kommer det bli thumperbygge. Bugar, bockar och bygger.
Re: Ideer för att undvika bränna mäsken vid destillation.
Jag ska testa att strippa vetemäsken med plastis.
Vill bara ha low wines i mitt kokkärl då det är ett helvete att rengöra.
Vill bara ha low wines i mitt kokkärl då det är ett helvete att rengöra.
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)
Plastis (Original)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster