Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Kolsyresätta corneliusfat

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
tullsta
Bryggmästare
Inlägg: 232
Blev medlem: ons jun 01, 2011 22:58
Ort: Sala

Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av tullsta »

Jag har köpt ett corneliusfat med regulator, slangar och nipplar. Jag har gjort rent fatet och fyllt det med Apa. Nu vill jag kolsyra detta och få ca 2,5 co2 vol.

Har sett folk tvångskarbonera på youtube, men det verkar vara rena lotteriet.

Behöver alltså steg för steg-hjälp. -Hur gör jag?
Användarvisningsbild
jim [skutte]
Bryggare
Inlägg: 147
Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av jim [skutte] »

Använd denna tabell för att se vilket tryck du ska ha för rätt kolsyring.
http://www.humle.se/library/kolsyretabell.html

Slå på rätt tryck och vänta en vecka om du inte vill skaka i kolsyran.

För tvångskarbonering med skakning finns flera metoder och det är nog en personlig sak hur man gör men kyl fatet, slå på högt tryck 2-3 bar, rulla i ett par minuter. Låt det stå med högre tryck ett tag efter(någon timma). Pys sedean ut trycket till det tryck som står i tabellen.

E: Bättre?
Senast redigerad av jim [skutte], redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av nils-alf »

Tvångskarbonera heter det när man pressar i kolsyra oavsett hur man beteer sig.
Användarvisningsbild
tullsta
Bryggmästare
Inlägg: 232
Blev medlem: ons jun 01, 2011 22:58
Ort: Sala

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av tullsta »

Tack för hjälpen! Nu har jag skakat fatet och det står under 2,5 bars tryck. Ska stå där 2 h innan jag pyser ut trycket till 1 bar (temp 5°). Ska vänta ett par dagar innan avsmakning.
-Nå, har jag fattat detta?
Användarvisningsbild
jim [skutte]
Bryggare
Inlägg: 147
Blev medlem: sön jul 15, 2012 10:52

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av jim [skutte] »

jupp funkar för mig helt perfekt.
Brukar rulla faten under ca 7-10 min. Finns många skolor på hur länge man ska rulla men jag ökar och rullar lite till om det inte är nog och om det är brådis.

Borde kunna testa redan imorgon.
Öl byggde denna kropp, men jag bryggde ölet!
scaryeyes
Brygguru
Inlägg: 1406
Blev medlem: tis sep 16, 2008 12:05
Ort: Finja

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av scaryeyes »

jag brukar ställa regulatorn på 2.5 sen rullar jag en stund. Kommer tillbaka och rullar eftern stund. Låter fatet ligga ner hela tiden med co2 ventilen under ytan, så hör man hur det bubblar. När det inte vill svälja mer co2, alltså det bubblar knappt mer när man rullar fatet är det mättat vid aktuellt tryck och temp.
Har ingen aning om varför det blir lagom vid det trycket när det skulle räcka med hälften, men så är det i alla fall.
Dessutom pyser jag inte ut överflödigt tryck.
Att hantera bakfylla är ett helt liv av erfarenhet...
JockeH
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: mån aug 08, 2016 20:33

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av JockeH »

Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.
Bilagor
Partyfat.jpg
Partyfat.jpg (49.69 KiB) Visad 2201 gånger
Humletassens_brew
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
Ort: Göteborg

Re: Kolsyresätta corneliusfat

Inlägg av Humletassens_brew »

JockeH skrev:Jag har tagit vanliga trycklufts-kopplingar med 1/2" slangfäste & kört ner i fatet genom gummiproppen för att sedan kunna koppla på kolsyra, när man sedan tar bort han-kopplingen så funkar ju honan som en backventil.
Du har ingen närbild på det där så man ser lite bättre hur du gjort.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster