Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Använd och ta till vara jäst

Grundläggande utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Madmaxtiger
Bryggmästare
Inlägg: 437
Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Ort: Norr om Helsingborg

Re: Använd och ta till vara jäst

Inlägg av Madmaxtiger »

Håller på att utvinna jäst ur:

Rochefort 10
Westmalle Dubbel
Leffe Brune
Leffe Blond

Har redan Chimay Blå och Duvel.
En del som står och puttrar här och där.
Användarvisningsbild
Hjort
Bryggare
Inlägg: 123
Blev medlem: tor aug 18, 2011 20:26
Ort: Kalmar

Re: Använd och ta till vara jäst

Inlägg av Hjort »

Hej,

Har planerat in en Kölsch på lördag och håller på med en förkultur sedan i morse.(23/4)

Min plan är att propagera denna i två steg.

Jag har dock ett par spörsmål;

Hur lång tid tar det för jästen att jäsa ut det första steget?
2 lit vatten+232g DME

På ett cirkus dvs. vet att det beror på temp osv. HAr magnet omrörare och den står i 21 deg c

Jästen är en original vial WLP029,, 2013-02+20.

Jag vet att det inte kanske behövs en förkultur till en Kölsch med så ok jäst,,men tänkte ta och spara undan lite till senare.

Min nästa tanke är att köra steg två till 1,5 lit och 150g DME.

Bryggningen kommer att ske på lördag så det är ingen panik med något.

Några tankar och/eller synpunkter?
Planerar: Modern Lager, APA

På fat/lagrar/dricker:
Engelsk BW,California common, Kölsch, mörk common,Tellusborg, Amerikansk Lager, Tysk pilsner, APA, GP Glögg,Danske Lager.
Cider (English cider)(12+13)
Användarvisningsbild
Lanemyr
Bryggmästare
Inlägg: 318
Blev medlem: sön aug 07, 2011 18:45
Ort: Vimmerby

Re: Använd och ta till vara jäst

Inlägg av Lanemyr »

En liten fråga angående detta bara, om jag tar tillvara jästen från en batch så blir det ju flera liter jästvätska efter att den är tvättad. Men är de literna motsvarande en köpt jästslurry? Eller man kanske inte ska hälla på nytt vatten efter varje kärlbyte?
monkboll
Turbojäsare
Inlägg: 29
Blev medlem: ons feb 04, 2015 16:39
Utrustning: Coopers Hembryggning

Re: Använd och ta till vara jäst

Inlägg av monkboll »

Hej
Har för första gången försökt ta tillvara på jästen efter en jäsning.
Jag tvättade jästkakan efter jag tömt primären.
Vet dock inte hur jästen ska se ut när den e "klar"
Efter att tvättat och låtit det skikta sig några gånger och hällt hällt av öl och död jäst har jag nu en behållare med nästan en halvliter jäst/vatten i två tydliga skickt.
Är det så det ska vara när man nu förvarar det och sen använder.. Eller ska det sjunka ihop helt och bli ren jäst på botten. För borde väl bara vara några centiliter jäst?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Använd och ta till vara jäst

Inlägg av Weinkeller »

Jästen kommer att bli kompakt och flocka med tiden. Det har ingen betydelse om du använder den nu eller senare oavsett form.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster