Så för en månad sedan fick jag för mig att prova att jäsa cider. Har en Better Bottle med luftventil och efter att ha tagit hand om ca 110 liter äpplen fick jag kanske fram 15 liter must.
Det har stått på jäsning sen den 19:e förra månaden nu och idag bestämde jag mig för att tappa om cidern.
Så jag rengjorde en jäshink och tappade upp cidern. Slog sedan ut bottensatsen som blivit och använde bryggrens för att rengöra BBn, och alla delar till den. Sköljde sedan allt grundligt och lät den stå 15 minuter för att låta vattnet rinna ur.
När jag sedan fyllde på cidern igen märkte jag efter en stund att färgen skiftat från den gyllenbruna den hade till en mycket mörkare ton. Nu undrar jag om jag klantat mig och sabbat allt?
Den högra bilden är från idag.
Cider mörknade vid omtappning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider mörknade vid omtappning
Förmodligen oxidation men det behöver inte betyda att resultatet blir sämre. Det är svårt att undvika detta vid omtappning även om man kan minimera effekten med hävert och koldioxidfyllt sekundärkärl.
/Weinkeller
Re: Cider mörknade vid omtappning
Tack för infon.
Om jag förstått det rätt så med oxidering ökar risken att jag får vinegär av alltihop. Får holla koll på dunken under dagarna och se ifall det börjar jäsa igen.
Hur är det med askorbinsyra, kan jag tappa lite cider, blanda i det och sen hälla tillbaka?
Om jag förstått det rätt så med oxidering ökar risken att jag får vinegär av alltihop. Får holla koll på dunken under dagarna och se ifall det börjar jäsa igen.
Hur är det med askorbinsyra, kan jag tappa lite cider, blanda i det och sen hälla tillbaka?
Re: Cider mörknade vid omtappning
Nä, oxidering är kontakt med syre. Vinäger blir det av ättiksyrabakterier.
Både syre och ättiksyrabakterier finns i luften, men de sistnämnda är inte riktigt lika förekommande som syre.
Både syre och ättiksyrabakterier finns i luften, men de sistnämnda är inte riktigt lika förekommande som syre.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster