Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Stora clone-tråden

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
seasteel
Bryggare
Inlägg: 103
Blev medlem: fre maj 03, 2013 22:42

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av seasteel »

Någon som har ett bra recept på Oppigård Amarillo eller Modus Hoparandi?

//lasse
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Knox »

http://www.milehighmonks.com/showthread ... andi-Clone

Ska nog brygga den med, är en riktigt mumsig öl!
Användarvisningsbild
Lanemyr
Bryggmästare
Inlägg: 318
Blev medlem: sön aug 07, 2011 18:45
Ort: Vimmerby

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Lanemyr »

Många frågar ju efter Oppigårds amarillo. Dessa uppgifter går ju att hitta på deras hemsida, Borde ju inte vara omöjligt att luska fram ett godkänt recept från de.



Maltsorter: Pale Ale malt, färgmalt och ljus karamellmalt.

Humlesorter: Amarillo, även torrhumlad.

OG: 1060

FG: 1015

IBU: 44

EBC: 30

Ölet kryddas bara med en humlesort - amarillo. Vi har även torrhumlat med amarillo. Doft och smak är mer bärigt fruktig än citrusfruktig som blir resultatet med många andra amerikanska humlesorter. Ölets alkohol (5,9%) och restsötma bär tydligt fram humlesmakerna. Färgen är kopparfärgad och maltgivan innehåller även cirka 15 procent vetemalt. Beskan är ganska hög men karktäristiskt för öltypen som är en amerikansk pale ale

Men det står ju att de använt 15% vetemalt fast det står det ju inget om i maltsorter?
Användarvisningsbild
Lanemyr
Bryggmästare
Inlägg: 318
Blev medlem: sön aug 07, 2011 18:45
Ort: Vimmerby

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Lanemyr »

Lanemyr skrev:Många frågar ju efter Oppigårds amarillo. Dessa uppgifter går ju att hitta på deras hemsida, Borde ju inte vara omöjligt att luska fram ett godkänt recept från de.



Maltsorter: Pale Ale malt, färgmalt och ljus karamellmalt.

Humlesorter: Amarillo, även torrhumlad.

OG: 1060

FG: 1015

IBU: 44

EBC: 30

Ölet kryddas bara med en humlesort - amarillo. Vi har även torrhumlat med amarillo. Doft och smak är mer bärigt fruktig än citrusfruktig som blir resultatet med många andra amerikanska humlesorter. Ölets alkohol (5,9%) och restsötma bär tydligt fram humlesmakerna. Färgen är kopparfärgad och maltgivan innehåller även cirka 15 procent vetemalt. Beskan är ganska hög men karktäristiskt för öltypen som är en amerikansk pale ale

Men det står ju att de använt 15% vetemalt fast det står det ju inget om i maltsorter?

Jag pillade ihop ett själv, dock vet jag inte om karamellmalten är rätt sen använde jag crystal 400 som färgmalt. fanns inte i bs men jag ändade crystal 300s ebc.

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: Gnöst Amarillo
Brewer: Anemyr
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 35,98 l
Post Boil Volume: 27,92 l
Batch Size (fermenter): 23,02 l
Bottling Volume: 21,32 l
Estimated OG: 1,060 SG
Estimated Color: 29,8 EBC
Estimated IBU: 39,7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 81,6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4,90 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 77,9 %
0,83 kg Wheat (6,0 EBC) Grain 2 13,2 %
0,19 kg Cara Blond 20 (Castle Malting) (20,0 EBC Grain 4 3,0 %
0,37 kg Crystal 300 (400,0 EBC) Grain 3 5,9 %
30,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,2 IBUs
10,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 30,0 min Hop 6 6,4 IBUs
10,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 20,0 min Hop 7 5,1 IBUs
10,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 8 3,0 IBUs
40,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Day Hop 10 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 9 -


Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 6,29 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 39,82 l of water at 72,7 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min

Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------
seasteel
Bryggare
Inlägg: 103
Blev medlem: fre maj 03, 2013 22:42

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av seasteel »

Knox skrev:http://www.milehighmonks.com/showthread ... andi-Clone

Ska nog brygga den med, är en riktigt mumsig öl!
Går det att översätta receptet till nybörjarbryggarsvenska? Fast malten är ju lätt att räkna ut förstås, men humlen?

"It's a surprising amount of dry hops" ger ju inte mycket info om mängden?

//lasse
Onsjö
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: tis jan 07, 2014 17:45
Ort: Vänersborg

Dugges Avenyn Ale

Inlägg av Onsjö »

Någon som har ett recept på dugges avenyn ale?
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re:

Inlägg av PoorCadaver »

T Adams skrev:Här är en klon på Red Seal från North Coast Brewing som jag är en vecka från att provsmaka, så vet inte resultatet än.

Recipe: Red Seal Ale Clone

Style:
American Amber Ale
Yield: 20 liter
Color: 15,9 EBC
Bitterness: 36.8 IBU
ABV: 5.4%
ABW: 4.3%
OG: 1.052
FG: 1.011

Recipe:

Grains

American Pale Malt (2-Row) 3,4 kg
Crystal Malt 100 0,4 kg
Wheat Malt 0,5 kg
Cara-Pils Malt 0,25 kg

Hops

Galena @ 60 minutes 18 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 60 minutes 7 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 20 minutes 7 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 10 minutes 7 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 5 minutes 7 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 2 minutes 7 gram
Type: Bittering
Use: Boil

Cascade @ 0 minutes 14 gram
Type: Aroma
Use: Boil

Cascade 14 gram
Type: Aroma
Use: Dry Hop

Yeast
White Labs WLP001 — Liquid — 1 pkg w/Starter

----------------------------

Step Time Name Description Step Temp
60 min Mash In 68 grader, 10 min at 75 grader
Fermentation
Primary: 5 days @ 20°C
Secondary: 10 days @ 22°C
Age: 10 days @ 20°C
Notes
Recipe based on 75% efficiency
Hur smakade detta?
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Jazze »

Provade en Limoncello IPA från Siren craft brew igår och skulle vilja brygga något liknande.
Någon som har en klon på den?

Så här står det på deras hemsida

This is a truly different beer. The concept was to develop the flavour and mouthfeel of Limoncello and fuse with the carbonation and lemony hop hit of an IPA. Using pale and wheat malts, the base beer goes through a 24 hour sour process to add to the tartness of the beer. Tons of lemon zest and juice are added to the boil along with all the citrusy lemony hops available
Användarvisningsbild
Daddy
Finjäsare
Inlägg: 64
Blev medlem: fre maj 13, 2011 17:07
Utrustning: Bielmaier rostfri
Ort: Grängesberg

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Daddy »

Avnjuter min Modus Hoperandi klon på nationaldagen. Löjliga mängder humle men så tycker jag om min öl.
Mmmmmm! Lite disig men beror nog mycket på torrhumlingen.
Kortet är från min tidigare batch men den ser likadan ut idag.

Modus Hoperandi
American IPA
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 17.0
Total Grain (kg): 5.700
Total Hops (g): 227.00
Original Gravity (OG): 1.064 (°P): 15.7
Final Gravity (FG): 1.016 (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV): 6.29 %
Colour (SRM): 9.3 (EBC): 18.3
Bitterness (IBU): 82.9 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 62
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
5.000 kg Pilsner (87.72%)
0.400 kg Crystal 100 (7.02%)
0.300 kg Wheat Malt (5.26%)
Hop Bill
----------------
24.0 g Centennial Pellet (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
20.0 g Cascade Pellet (6.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
12.0 g Centennial Pellet (11.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
20.0 g Cascade Pellet (6.8% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
18.0 g Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
24.0 g Cascade Pellet (6.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
26.0 g Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
30.0 g Cascade Pellet (6.8% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.8 g/L)
53.0 g Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (3.1 g/L)
Misc Bill
----------------
12.0 g Gypsum (Calcium Sulfate) @ 60 Minutes (Mash)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Danstar Nottingham
Bilagor
2014-02-07 15.20.07.jpg
2014-02-07 15.20.07.jpg (973.14 KiB) Visad 3711 gånger
morbidrocker
Färsk jäst
Inlägg: 8
Blev medlem: tor maj 09, 2013 20:32

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av morbidrocker »

Ursäkta en novis, tänkte brygga min första sats. Har hittat ett clone recept på Bigfoot Ale från Sierra Nevada, men skulle behöva lite förklaring av receptet.

http://www.homebrewtalk.com/f74/bigfoot ... ne-488471/

"Pale 2 row: 89%
Crystal 60L: 9%

Mash at 154
OG 23.0 Plato
FG: 6.5 Plato

Hops:
140 mins: 1/2 cascade 1/2 centennial
90 mins cascade
45 mins: chinook
0 mins: chinook

Dry hop with
1/8 chinook
5/8 cascade
1/4 centennial

How I interpreted it:
2 row: 20.5 lbs
crystal 60: 2.0 lbs
carapils: .05lbs

Cascade 1.25oz @ 140 min whirlpool
Centennial 1.25oz @ 140 min
Cascade 1.0oz @ 90 min
Chinook 1.25oz @45 min
Chinook 1.5oz @0 min

Dry hop with
1.25oz cascade
0.5oz centennial
0.25oz chinook"

Jag undrar också hur man gör med humlen, har man i första sorten och kokar i 140 min, sen har i andra sorten och kokar ytterligare 140 min osv?

Tacksam för svar
rb0ne
Finjäsare
Inlägg: 65
Blev medlem: tor apr 24, 2014 12:11

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av rb0ne »

Minuterna angivna vid humlen är från kokets slut, dvs första humlen ska i när det är 140 minuter kvar, andra när det är 90 minuter kvar osv. 0 minutaren brukar jag lägga i och sedan direkt lyfta kastrullen till kylning (vattenbad i badkar eller vask).
wessman
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: mån jul 28, 2014 8:46
Utrustning: Helmalt
Kontakt:

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av wessman »

Nån som lyckats med en bra klon på Mikkellers K:rlek? Gärna nån av höst/vinter-varianterna.
Besök gärna min butik för hembryggare: Ölkompaniet.
Användarvisningsbild
S Tout
Bryggare
Inlägg: 146
Blev medlem: mån jan 09, 2012 22:03
Utrustning: Grainfather
Ort: Västerbergslagen

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av S Tout »

Spännande tråd, blir å prova ett par av recepten :)
D ä gott mä ööl Börje!

Nyligen tappat HAGENS:Hops Kills Kommunists, Imp. Lakrits Stout, Imp. Winter Stout, Sciccos Lager och Ale, Kolarbärs.

På G, HAGENS: 25L Gårdsvin 2014-15-16, 121L Äppelvin, Rabarbervin 2015 och 2016, Hallon och Rabarbervin.
Användarvisningsbild
Madmaxtiger
Bryggmästare
Inlägg: 437
Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
Ort: Norr om Helsingborg

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av Madmaxtiger »

Brygger idag 2st cloner på Pilsner Urquell. Återkommer med recept om de blir bra. Om några månader då....
En del som står och puttrar här och där.
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: Stora clone-tråden

Inlägg av binx »

Madmaxtiger skrev:Brygger idag 2st cloner på Pilsner Urquell. Återkommer med recept om de blir bra. Om några månader då....
Hur blev den?

Ger ett recept på en ESB klon som jag inte har ändrat på sedan första batchen, är väldigt nöjd med denna.

ESB
English Strong Bitter
20130105
batch 1.0

Malt
4.5kg Maris Otter Ale Malt
500g Crystalmalt 120

Mäskschema
67C 60min
78C 10min

90min koktid
30g Fuggle 60 min
20g EKG 15 min
20g EKG 1 min

Jäst
Wyeast 1968 London ESB

Jästemperatur
18C 2 veckor

Torrhumling
15g EKG Torrhumling 4-5 dagar
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster