Hej
Har nu köpt min andra sats "ipahhhh" från lilla köksbryggeriet.
Min förhoppning var att komma nära smaken i "sleepy bulldog" vilket jag gjorde.
Men jag måste säga att jag tror alkoholhalten och aromstyrkan blev lite väl stark.
Under mäskningen använder man 17 dl vatten och sen under lakningen fyller man på så man totalt får 4 l vätska.
Vad tror ni om att man under mäskningen fyller på så man får 5 l vätska?
Mvh
Fredrik
Spännande ut med mer vatten?
Tryckfelsnisse var visst framme.
Rubriken ska ju vara "Späda ut med mer vatten" och jag menar ju om man under lakningen fyller på till 5 l.
Sorry för det.
Sorry för det.
Re: Spännande ut med mer vatten?
Att fylla på med mer vatten vid lakningen känns ju som ett bra sätt att få ner alkoholhalten.
Själv har jag haft i 1-2 liter kallvatten direkt från kran efter ett 8-literskok för att dels ersätta bortkokad vätska och samtidigt kyla. Vet inte om detta är förkastligt av någon anledning. Det enda jag kan komma på är att man tillsätter syrerikt vatten till en brygd som fortfarande är varm vilket kanske inte är bra ur oxideringssynpunkt. Och möjligen att man får lite sämre humleutbyte men det kan inte vara många kronor man förlorar på det. För att undvika oxideringen skulle man ju kunna koka upp 1-2 liter vatten för att bli av med syret och kyla av detta för att sedan tillsätta det efter koket. Någon som har en åsikt om detta tillvägagångssätt?
Är ingen bryggkung ännu men har gjort 4 omgångar IPA/APA nu med sjysst resultat. Smakar min första helmalt, rejält torrhumlad, ikväll med stor förväntan.
Själv har jag haft i 1-2 liter kallvatten direkt från kran efter ett 8-literskok för att dels ersätta bortkokad vätska och samtidigt kyla. Vet inte om detta är förkastligt av någon anledning. Det enda jag kan komma på är att man tillsätter syrerikt vatten till en brygd som fortfarande är varm vilket kanske inte är bra ur oxideringssynpunkt. Och möjligen att man får lite sämre humleutbyte men det kan inte vara många kronor man förlorar på det. För att undvika oxideringen skulle man ju kunna koka upp 1-2 liter vatten för att bli av med syret och kyla av detta för att sedan tillsätta det efter koket. Någon som har en åsikt om detta tillvägagångssätt?
Är ingen bryggkung ännu men har gjort 4 omgångar IPA/APA nu med sjysst resultat. Smakar min första helmalt, rejält torrhumlad, ikväll med stor förväntan.
Re: Spännande ut med mer vatten?
Du behöver inte vara rädd för oxidering om du tillsätter vattnet efter koket. Jästen mår bara bra av att det finns syre i vörten. Däremot är det delade åsikter gällande att laka med för mycket vatten. PH stiger och risken är att du lakar ut taniner från skalen, du får ett strävt öl, men det är förvisso bara en risk om man brygger allgrain.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster