Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rom i plastis?

Världens enklaste brännare.
Remih
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: tis jan 01, 2013 14:01

Rom i plastis?

Inlägg av Remih »

Hej!
Jag har sökt här på forumet, på Google och homedistiller.org men kan inte hitta något vettigt!
Finns det någon som testat att göra rom i en plastis/superplastis? Om någon har testat, hur blev resultatet?
Är sugen på att testa men eftersom jag, i nuläget iaf, bara är intresserad av att göra rom så vill jag inte lägga pengarna på att göra en superplastis, om det nu inte skulle fungera, utan istället göra en potstill!

Tacksam för svar! :)
Användarvisningsbild
raoul-duke
Föredetta moderator
Inlägg: 258
Blev medlem: mån mar 21, 2011 1:57
Ort: Homp

Re: Rom i plastis?

Inlägg av raoul-duke »

Är rädd att du inte kommer kunna uppnå något vidare resultat. Romsmaken som man kan få av misstag ibland i tex en spiralis är beroende av att ej utjäst socker och ev. melass "bräns" på grund av att mäsken kokar länge. I en plastis kan du komma upp i 65 grader om du har tur (innan locket flyger). Det kan tänkas att om du blandar socker, vatten och ev. melass i en kastrull och kokar/bränner den under lock på spisen, att du kan hälla den i innerhinken tillsammans med alkohol och få resultat. Men eftersom plastis bygger på kondensering snarare än destillering så går det inte att uppnå samma resultat som i en kolonnspiralis tex. Men du kan ju alltid testa. De olika fraktionerna smakar och luktar olika.. En del cuts smakar bättre än andra. När du har en apparat som kan separera heads, body och tails så kan du lättare välja ut de "smaker" du vill ha i din produkt. I en plastis blandas alla fraktioner och det finns risk att det kommer smaka... inte som du tänkt dig. Det bästa när man ska göra destillat med smak är att använda en pot still. Den blandar cutsen alldeles lagom så att man får en vid varitet av olika smakalternativ. Cutsen tar inte bara slut utan går ihop lite med varann innan nästa fraktion kommer. Då kan man upptäcka många goda smaker och dofter. (Men även många vedervärdiga smaker och lukter) Men man kan fortfarande separera bort en hel fraktion om man vill.

Här finns melass: http://shop.goodstore.se/melass-mork-35 ... ft-/1150-0

Tycker du ska överväga att bygga en pot still. Du kan bygga en enkel av två vinhinkar, 5m 10mm prisol och ett vattenkokarelement. Enklare att bygga än en spiralis. Du behöver ingen effektregulator heller (även om det är behändigt att ha även på en pot still)

Mvh - Raoul
Det var en kvinna som fick mig att börja dricka - och jag har inte ens haft vett att tacka henne ordentligt.
Moony
Färsk jäst
Inlägg: 21
Blev medlem: ons jan 08, 2014 4:48

Re: Rom i plastis?

Inlägg av Moony »

Går bra enligt källor att göra rom i plastisen...


minute. First, ferment out 18 lbs of "C and H Golden Brown Sugar".
I use Gert Strand 8 kg Turbo. Takes about 10 days, and you should
have aprox 14% alcohol in the mash, far less than a regular sugar
wash. Some of the unfermentables in the molases added to the brown
sugar bring the total down, but this is a good thing. Load up the
Amazstill with the mash and run it through (3 passes) at 48-50 deg
C, taking 3-3.5 L of distallate each time. It should be about 35%
give or take. Then run the collected product a second time, making
sure to cool the outer bucket somehow. I ran it in my basement in
the winter, temp of room was about 40 deg F. Collect 3 L of
distallate and it should be 60-65%. Set up a tube and fill it with
act. carbon. You don't want the setup to be too efficient. You want
to take out some of the harshness, but not affect the flavor too
badly. Stop running it through the carbon when you like the taste
and sweetness. I have a 10 inch tube that is 1 inch in diameter. It
has a small pin-prick hole in the bottom, and I just siphon the
product slowly, drip by drip, into the tube. It runs out the bottom
into a collection vessel. Dilute the product to 40-45%, this will
bring your total yeild to about 1 gallon. I split the batch into two
2 L containers, and add 1.5 oz. of oak chips (toasted for 0.5 hours
at 400 deg F.) to each container for about 24 hours. (To your
liking). Add 1 stick of cinnamon to each container for about 24
hours. (To your liking). Bottle in glass and let sit for a week so
the flavors will blend. You will notice a distinctive rum taste, but
it has qualities that are unique as well. Remember in the beginning
when I said that I used the amazstill for a reason? Here it is. The
immersion heater will carmelize some of the residual sugars in the
mash, but not burn it at 50 deg C. It adds the flavor of the
carmelized sugar usually added to rums at bottling while it is being
distilled! Not quite sure why this works so good, but it does.
Anyway, hope this works for you. Sorry about switching between
Metric and American units so much, it is just my style to use the
most convenient unit for an application at the time and place I need
it. Goodbye, and happy rumming!

Jack
Bastard


Koppat från Yahoo
Skriv svar

Återgå till "Plastbrännaren"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster