Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Cidersatser och recept. Även recensioner av cidersatser och tillbehör.
Glasklar
Turbojäsare
Inlägg: 43
Blev medlem: sön jun 07, 2009 21:09

Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Glasklar »

Ska göra äppelcider så fort jag får tid, har letat efter lite bra recept och jag hittade det här:

Kod: Markera allt

pastöriserad äppelmust
socker, 7/8 av 50OE
sirap, 1/8 av 50OE
1 kanelstång eller ½ tsk kanel per liter äppelmust
1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljsocker per liter äppelmust
1 msk citronsyra per 12l äppelmust 
Låter det som ett bra recept? Har inte så mycket erfarenheter av cider så tänkte kolla här först vad ni tycker :)
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av dan610324 »

vad är 500 e
skriv normalt så man fattar om du vill ha hjälp
det är ju för i helvete rena grekiskan
Användarvisningsbild
lejonpung
Bryggare
Inlägg: 117
Blev medlem: fre jan 21, 2011 21:31
Ort: jkpg

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av lejonpung »

Ska nog vara 50 OE
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av latmasken »

Cider är jäst äppelmust, det där blir ju inte riktigt cider, men om sockertillsatsen bara ska ta det till 50 OE så blir det ju iofs inte särskilt mycket (min egenpressade äppelmust har legat på 50 de gånger jag kollat den).

Smaksättningen har jag ingen aning om ifall den är vettig, jag är inte så mycket för att smaksätta sådär.
Glasklar
Turbojäsare
Inlägg: 43
Blev medlem: sön jun 07, 2009 21:09

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Glasklar »

Mmm när jag kollade på vad äppelmust brukar ligga på såg jag att det var typ vad jag planerat att det skulle ligga på, om det blir under 50 tror jag jag bara kör resten med sirap så vidare det inte blir mer än 25g per liter, då tar jag 25g sirap och resten socker.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av dan610324 »

det går även att söta upp med äppeljuice koncentrat
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Michael »

Är planen att kanel och vanilj ska ligga i när det jäser?
Jag har läst om att man kan koka te av kryddorna och tillsätter det i sekundärjäsningen ( om det nu heter det i cidertillverkning) Smakerna påverkas inte då av jäsningen.
Själv kokte jag någon liter must med kryddorna och hällde i det tillsammans med jästen.

Risken med att lägga i kanelstänger i musten är att det kan bli väldigt bittert om det får ligga för länge.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av dan610324 »

var går gränsen för "för länge" ??

smakbärare i de flesta kryddor är eteriska oljor som löser sig lättare i alkohol än i vatten

när jag gör glögg låter jag kryddorna först lakas 5-7 dagar i sprit sen sköljer jag de avskiljda kryddorna i flera omgångar i vin
där har jag då aldrig fått någon bitterhet från vare sig kanel eller andra kryddor

den totala tiden för kryddornas urlakning där ligger på minst 3 veckor
så var går gränsen ??
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Michael »

Det är väl en smaksak.
Att lägga kanelstänger i cidern och låta dom ligga där i ett halvår ger nog rejält med kanelsmak. Framförallt om man siktar på en kanelstång/liter must.
Att värma på kaffe i en dag är för mycket för min smak, men andra tycker kanske att det äntligen börjar smaka kaffe då :wink:
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av dan610324 »

ja jag har då definitivt inte så mycket som en stång per liter i glöggen och kanelsmaken är ändå otroligt stark
1 stång per liter så känner du troligen inga andra smaker än kanel , i alla fall inte nå mycket av något annat
Glasklar
Turbojäsare
Inlägg: 43
Blev medlem: sön jun 07, 2009 21:09

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Glasklar »

hmm ok, tänkte haft i all undertiden jag kokade upp det och pastöriserade det. sen filtrera bort efter det kylts ner och jag ska ha i jästen.

Men tror ni det är en bättre ide att koka kanelen och vaniljen med 10 liter i någon timma och låta stå kallt i en vecka sen filtrera och hälla i cidern vid sekundär jäsning?
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av latmasken »

Du ska inte koka musten! Det kommer att förstöra smaken på den.

Det är inte ölbryggning det här.
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Ska göra äppelcider, låter det här receptet bra?

Inlägg av Michael »

Nä det finns ingen anledning att koka musten.
Är du orolig över att förstöra musten går det väl att koka 1 liter vatten med kryddorna och ev kompensera med koncentrat för sockerförlusten.

jag har provat detta recept. Om det blir bra vet jag inte för det jäser ännu, men det luktar gott när jag gläntar på locket.
http://www.homebrewtalk.com/f32/spices-3309/
Skriv svar

Återgå till "Cidersatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster