Jag började brygga innan min oechslemätare hade anlänt så jag vet inte exakt vad den mätte i start.
Men jag tycker att jag borde kunna lista ut det ganska exakt så länge jag vet hur mycket vatten och honung jag använde.
Honungen från min lokala biodlare saknar förvisso innehållsförteckning, så jag vet inte mängden sockerarter etc (eller vad annat som skulle kunna påverka oechslevikten).
Exakt 15.5 liter vatten och exakt 3600 gram honung handlar det om i alla fall.
Tack på förhand!
Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare
-
- Finjäsare
- Inlägg: 56
- Blev medlem: ons nov 18, 2009 11:46
- Ort: Göteborg
- Kontakt:
Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare
Matade in 15.5 l vatten och 3.600 gr honung i BrewMate.
Den säger att OG blir 1.068 ...
Den säger att OG blir 1.068 ...
Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare
Underbart, tack ska du ha!OleFattGuy skrev:Matade in 15.5 l vatten och 3.600 gr honung i BrewMate.
Den säger att OG blir 1.068 ...
Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare
Går även att räknar bakåt.
det krävs 17 gram socker för att ge 1% i 1 liter must
X*Y*Z=mängd socker i gram
X = 17
Y = Must i liter (must är blandnigen honung och vatten)
Z = alkohol %
Jag brukar räkna med att honung har 75% socker i sig.
Sen oechslevikten.
7.5 utjästa grader blir 1% alkohol
Så för dig så kan vi får följande
3600g honung= 2700 g socker
17*15,5*Z=2700
Vi omvandra formeln så får vi
2700/15,5/17=10,25 %
sen tar vi 10,25*7,5 vilket ger 76,9 grader.
Felmarginaler finns alltid. som ex så kan socker halten i honung variera samt att alla socker arter inte går att jäsa ut.
Eller så använder man som Lumpa gjorde BrewMate
det krävs 17 gram socker för att ge 1% i 1 liter must
X*Y*Z=mängd socker i gram
X = 17
Y = Must i liter (must är blandnigen honung och vatten)
Z = alkohol %
Jag brukar räkna med att honung har 75% socker i sig.
Sen oechslevikten.
7.5 utjästa grader blir 1% alkohol
Så för dig så kan vi får följande
3600g honung= 2700 g socker
17*15,5*Z=2700
Vi omvandra formeln så får vi
2700/15,5/17=10,25 %
sen tar vi 10,25*7,5 vilket ger 76,9 grader.
Felmarginaler finns alltid. som ex så kan socker halten i honung variera samt att alla socker arter inte går att jäsa ut.
Eller så använder man som Lumpa gjorde BrewMate
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster