Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare

Utrustning och teknik.
Lumpa
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tis jun 26, 2012 2:06

Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare

Inlägg av Lumpa »

Jag började brygga innan min oechslemätare hade anlänt så jag vet inte exakt vad den mätte i start.

Men jag tycker att jag borde kunna lista ut det ganska exakt så länge jag vet hur mycket vatten och honung jag använde.
Honungen från min lokala biodlare saknar förvisso innehållsförteckning, så jag vet inte mängden sockerarter etc (eller vad annat som skulle kunna påverka oechslevikten).

Exakt 15.5 liter vatten och exakt 3600 gram honung handlar det om i alla fall.

Tack på förhand! :)
OleFattGuy
Finjäsare
Inlägg: 56
Blev medlem: ons nov 18, 2009 11:46
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare

Inlägg av OleFattGuy »

Matade in 15.5 l vatten och 3.600 gr honung i BrewMate.
Den säger att OG blir 1.068 ...
Lumpa
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tis jun 26, 2012 2:06

Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare

Inlägg av Lumpa »

OleFattGuy skrev:Matade in 15.5 l vatten och 3.600 gr honung i BrewMate.
Den säger att OG blir 1.068 ...
Underbart, tack ska du ha! :)
Morn82
Turbojäsare
Inlägg: 40
Blev medlem: mån sep 05, 2011 15:12

Re: Uppskatta oechslevikten utan oechslemätare

Inlägg av Morn82 »

Går även att räknar bakåt.

det krävs 17 gram socker för att ge 1% i 1 liter must
X*Y*Z=mängd socker i gram

X = 17
Y = Must i liter (must är blandnigen honung och vatten)
Z = alkohol %

Jag brukar räkna med att honung har 75% socker i sig.

Sen oechslevikten.
7.5 utjästa grader blir 1% alkohol



Så för dig så kan vi får följande

3600g honung= 2700 g socker
17*15,5*Z=2700
Vi omvandra formeln så får vi
2700/15,5/17=10,25 %

sen tar vi 10,25*7,5 vilket ger 76,9 grader.

Felmarginaler finns alltid. som ex så kan socker halten i honung variera samt att alla socker arter inte går att jäsa ut.

Eller så använder man som Lumpa gjorde BrewMate
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster