Använd och ta till vara jäst
Använd och ta till vara jäst
Förra gången jag gjorde öl så tvättade jag jäst som jag förvarar i en steriliserad burk i kylskåp.
Nu ser jag (trots att jag tvättade den väldigt noga) att jag har en fin jästkaka i botten av burken. Vätskan är rätt klar och "ölfärgad".
Hur ska jag göra när jag kickar igång en förkultur på denna? Ska jag använda allt innehåll i min burk (skaka det så det blandas) ?
Nu ser jag (trots att jag tvättade den väldigt noga) att jag har en fin jästkaka i botten av burken. Vätskan är rätt klar och "ölfärgad".
Hur ska jag göra när jag kickar igång en förkultur på denna? Ska jag använda allt innehåll i min burk (skaka det så det blandas) ?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Använd och ta till vara jäst
Efter någon eller några veckor i kylskåp så sedimenterar i princip all jäst på botten av burken så det är helt normalt. Häll av vätskan och använd jästkakan till din förkultur.
Är det mer jäst än vad som egentligen behövs kan du göra en mindre förkultur och bara vänta tillräckligt länge så att jäsningen precis kommer igång, därefter häller du i hela förkulturen i din öl. Är det lagom med jäst för en förkultur eller i underkant är det bäst att låta den jäsa ut några dygn, ställa kallt något dygn och sedan tillföra jästkakan till din brygd och hälla av förkultursvörten. Detta eftersom en större förkultur kan påverka ölens egenskaper (främst smak & kropp) mer än en liten dito.
Är det mer jäst än vad som egentligen behövs kan du göra en mindre förkultur och bara vänta tillräckligt länge så att jäsningen precis kommer igång, därefter häller du i hela förkulturen i din öl. Är det lagom med jäst för en förkultur eller i underkant är det bäst att låta den jäsa ut några dygn, ställa kallt något dygn och sedan tillföra jästkakan till din brygd och hälla av förkultursvörten. Detta eftersom en större förkultur kan påverka ölens egenskaper (främst smak & kropp) mer än en liten dito.
/Weinkeller
Använd och ta till vara jäst
Jag har en ale på jäsning, och tänkte starta en ny ale av samma storlek direkt på den gamla. Rekommendationen du ger här verkar både enklast och bästa. Kommentaren "rätt mängd" är lite otydlig, men jag antar att man får en lagom mängd om man utgår från 1/4 av jästkakan?Weinkeller skrev:Jag brukar ibland använda jästkakan till bocköl som kräver lite mera jäst pga den högre alkoholhalten (6%-9%). Då använder jag ca 1/4 av jästkakan från föregående pilsnersats. Bäst resultat får man om man tvättar jästen som beskrivits ovan och tillför rätt mängd till brygden.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Använd och ta till vara jäst
Njae, 1/4 är baserat för en starkare lageröl vilket kräver mycket mer jäst. Enklast är att mata in dina värden i Mr.Maltys kalkylator:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Jag gissar att det hamnar runt 1dl jästslurry för en normlstark ale. Jag rekommenderar att du tvättar jästen innan om det är från en primärjäsning eftersom det kan finnas mycket annat bös i än just sjysst jäst. Det är oftast bättre att ha lite för mycket än för lite jäst.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Jag gissar att det hamnar runt 1dl jästslurry för en normlstark ale. Jag rekommenderar att du tvättar jästen innan om det är från en primärjäsning eftersom det kan finnas mycket annat bös i än just sjysst jäst. Det är oftast bättre att ha lite för mycket än för lite jäst.
/Weinkeller
Använd och ta till vara jäst
Går det frysa vört till att använda till en förkultur istället för maltextrakt?
Tänkte om man lakar ut lite extra när man brygger och kokar ner det till ett og på 1030-1040
Tänkte om man lakar ut lite extra när man brygger och kokar ner det till ett og på 1030-1040
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Använd och ta till vara jäst
Funkar bra. Helst vört taget innan humling, men går närsom.
Kan ju va bra att även sterilkoka den efter upptiningen.
Kan ju va bra att även sterilkoka den efter upptiningen.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Använd och ta till vara jäst
Sprängs inte jästcellerna sönder om man fryser dem utan att blanda ut med glycerol?
- TorstenStenmark
- Föredetta moderator
- Inlägg: 1021
- Blev medlem: ons feb 10, 2010 16:47
Använd och ta till vara jäst
Behöver man någon extra jästnäring till, eller finns det nog näringsämnen i humleextraktet?
"Livet är för kort för att dricka dåligt öl."
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Använd och ta till vara jäst
Beror ju på vad som är i extraktet, men personligen hade jag tillsatt 1/2 - 1 krm jästnärsalt.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Starta jäst från flaska
Hej
Jag har nu tagit tillvara jäst från 2 st köpeöl Maredsous och följt beskrivningen ovan,nu till min fundering. Hur lång tid brukar det ta för jästen att starta upp ? När vet man om det har lyckats eller inte ?
Qvistus
Jag har nu tagit tillvara jäst från 2 st köpeöl Maredsous och följt beskrivningen ovan,nu till min fundering. Hur lång tid brukar det ta för jästen att starta upp ? När vet man om det har lyckats eller inte ?
Qvistus
Använd och ta till vara jäst
trä på en ballong på gängorna på flaskan , när den reser sig så jäser det
Jäst från flaska
Jo jag förstår hur det ser ut när det jäser,det jag menar är hur länge det normalt tar innan det startar dvs hur länge man avvaktar innan man avbryter och häller ut om inte jäsningen startar ?
Qvistus
Qvistus
- Madmaxtiger
- Bryggmästare
- Inlägg: 437
- Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
- Ort: Norr om Helsingborg
Använd och ta till vara jäst
Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.
En del som står och puttrar här och där.
Använd och ta till vara jäst
Det jag reagerade på var att det blev rätt lite kvar. Efter tvättning och ha låtit den sjunka ner.Madmaxtiger skrev:Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.
Jag hade den i kylskåpet en vecka innan jag använde den. När jag spädde ut med vatten och socker blev det mycket snabbt ett våldsamt resultat i mitt fall.
- Madmaxtiger
- Bryggmästare
- Inlägg: 437
- Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
- Ort: Norr om Helsingborg
Använd och ta till vara jäst
Man får väl använda flera burkar om inte en skulle räcka.Leo skrev:Det jag reagerade på var att det blev rätt lite kvar. Efter tvättning och ha låtit den sjunka ner.Madmaxtiger skrev:Då har man tvättat sin jäst för första gången. Ska bli väldigt intressant och se om jag får igång den sen.
Jag hade den i kylskåpet en vecka innan jag använde den. När jag spädde ut med vatten och socker blev det mycket snabbt ett våldsamt resultat i mitt fall.
En del som står och puttrar här och där.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst