Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
- Portugisen
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: tis maj 10, 2005 2:00
- Ort: ?rsta-Enskede
Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Hej.
Jag tror det här kan vara min första post i detta forum? Vi får se. Jag har ett projekt på gång att jäsa en Bourbonmäsk med cirka 70% flaked corn och resten rågmalt. Men jag är orolig att jag inte får med tillräckligt enzymer från rågmalten för att konvertera stärkelsen i majsen till socker. Tanken är då att använda enzymatisk kornmalt som har "ett överflöd" av enzymer, som det står på paketet. Har någon av er erfarna använt enzymatisk malt? Jag tänkte använde cirka 5% i min mäsk. Är det för lite? Någon som vet?
Tack på förhand.
Jag tror det här kan vara min första post i detta forum? Vi får se. Jag har ett projekt på gång att jäsa en Bourbonmäsk med cirka 70% flaked corn och resten rågmalt. Men jag är orolig att jag inte får med tillräckligt enzymer från rågmalten för att konvertera stärkelsen i majsen till socker. Tanken är då att använda enzymatisk kornmalt som har "ett överflöd" av enzymer, som det står på paketet. Har någon av er erfarna använt enzymatisk malt? Jag tänkte använde cirka 5% i min mäsk. Är det för lite? Någon som vet?
Tack på förhand.
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Har du ett beprövat recept du följer?
Det borde ju vara en hel del stärkelse i majsen som behöver amylase för att omvandlas till socker, för att det ska bli något. Känns som du i första hand borde följa ett recept (finns massa t.ex. På homedistiller och artisan distiller), och i andra hand tillsätta extra enzymer, t.ex. http://allegro.pl/enzym-uplynniajacy-al ... 6736560364
Du kan ju även testa om all stärkelse konverterat till socker med nån jodlösning har jag för mig...
Det borde ju vara en hel del stärkelse i majsen som behöver amylase för att omvandlas till socker, för att det ska bli något. Känns som du i första hand borde följa ett recept (finns massa t.ex. På homedistiller och artisan distiller), och i andra hand tillsätta extra enzymer, t.ex. http://allegro.pl/enzym-uplynniajacy-al ... 6736560364
Du kan ju även testa om all stärkelse konverterat till socker med nån jodlösning har jag för mig...
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
har för mig att råg malt e lite vekt, kan som bäst konventera sig själv, så kommer absolut att få problem med din mash.
det finn ju pulver enzymer att tillgå om du vill göra mäsken snart.
Annars så kan jag rekomendera flytande enzymer från polen.
https://destylacja.com/pl/p/ENZYMY-DO-Z ... PIANA/2972
funkar kanon bra, tog 2 weckor för mig att få hem dom
man får bråka lite med hemsida för att få det att funka men värt det enlig mig
det finn ju pulver enzymer att tillgå om du vill göra mäsken snart.
Annars så kan jag rekomendera flytande enzymer från polen.
https://destylacja.com/pl/p/ENZYMY-DO-Z ... PIANA/2972
funkar kanon bra, tog 2 weckor för mig att få hem dom
man får bråka lite med hemsida för att få det att funka men värt det enlig mig
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Rekommenderar de enzymer Swedish Pride skriver. De är helt fantastiska. Du kan fan bryta ned sletolja till jäsbart socker med dem
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)
Plastis (Original)
- Portugisen
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: tis maj 10, 2005 2:00
- Ort: ?rsta-Enskede
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Generellt tänker jag på bourbonrecept med 70% majs, och antingen 20-30% vete eller råg. Frågan är om 5-10% enzymmalt räcker för att konvertera utan tillsats av alfa-amylase. Jag menar, om jag ändå behöver alfa-amylase då kan jag skippa kornmalt helt och hållet.Mrbsod skrev:Har du ett beprövat recept du följer?
Det borde ju vara en hel del stärkelse i majsen som behöver amylase för att omvandlas till socker, för att det ska bli något. Känns som du i första hand borde följa ett recept (finns massa t.ex. På homedistiller och artisan distiller), och i andra hand tillsätta extra enzymer, t.ex. http://allegro.pl/enzym-uplynniajacy-al ... 6736560364
Du kan ju även testa om all stärkelse konverterat till socker med nån jodlösning har jag för mig...
- Portugisen
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: tis maj 10, 2005 2:00
- Ort: ?rsta-Enskede
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Hade tänkt att försöka utan alfa-amylase. Om jag ändå behöver alfa-amylase, då behöver jag inte någon kornmalt alls. Den smaktillsats kornmalt tillför är jag inte ute efter. Jag undrar varför kormal över huvudtaget finns med i bourbonrecept om man ändå använder enzymer?Swedish Pride skrev:har för mig att råg malt e lite vekt, kan som bäst konventera sig själv, så kommer absolut att få problem med din mash.
det finn ju pulver enzymer att tillgå om du vill göra mäsken snart.
Annars så kan jag rekomendera flytande enzymer från polen.
https://destylacja.com/pl/p/ENZYMY-DO-Z ... PIANA/2972
funkar kanon bra, tog 2 weckor för mig att få hem dom
man får bråka lite med hemsida för att få det att funka men värt det enlig mig
- Portugisen
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: tis maj 10, 2005 2:00
- Ort: ?rsta-Enskede
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Ha ha ha! Selling punch-line! Snyggt!Vector skrev:Rekommenderar de enzymer Swedish Pride skriver. De är helt fantastiska. Du kan fan bryta ned sletolja till jäsbart socker med dem
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
det är få som skulle bråka med majs utan att vara van vid att mäska. Majs måste kockas i en timme under omrörning, att göra det utan enzymer e ett jävla jobb, det blir som gröt.
du kan anvönda malt under kockningen, blir lättare då, men fortfarande bra jobbigt.
30% Vete malt skall kunna konventera all stärkelse i veten och majsen, rent mattematiskt så ska det gå ner till 25-20%.
viktigt att du maler ner majen till så små bitar som du kan, inte riktigt mjöl med typ som sandkorn.
du kan anvönda malt under kockningen, blir lättare då, men fortfarande bra jobbigt.
30% Vete malt skall kunna konventera all stärkelse i veten och majsen, rent mattematiskt så ska det gå ner till 25-20%.
viktigt att du maler ner majen till så små bitar som du kan, inte riktigt mjöl med typ som sandkorn.
- Portugisen
- Färsk jäst
- Inlägg: 12
- Blev medlem: tis maj 10, 2005 2:00
- Ort: ?rsta-Enskede
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Jag hade tänkt att använda Flaked Maize/Corn som inte behöver kokas utan kan blandes ner i mäsken direkt. Har bryggt en hel del öl så jag hade tänkt ett liknande mäskschema som om jag gjorde en bira med majsflingor. Kornmalten skulle jag teoretiskt sett inte behöva väl om jag ändå har alfa amylas? Jag hade inte tänkt att använda enzymer alls först men om jag ändå behöver så... Finns det några sidoeffekter med amylasen?Swedish Pride skrev:det är få som skulle bråka med majs utan att vara van vid att mäska. Majs måste kockas i en timme under omrörning, att göra det utan enzymer e ett jävla jobb, det blir som gröt.
du kan anvönda malt under kockningen, blir lättare då, men fortfarande bra jobbigt.
30% Vete malt skall kunna konventera all stärkelse i veten och majsen, rent mattematiskt så ska det gå ner till 25-20%.
viktigt att du maler ner majen till så små bitar som du kan, inte riktigt mjöl med typ som sandkorn.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 413
- Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
- Utrustning: Pot + 3 plattad CM
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
japp flaked funkar kanonbra, då blir majs mycket lättare
nej det spelar inger roll vart du får enzymerna från, pulver, flytande eller i malt form det skall konventera stärkelse till socker ändå.
den enda sido effecten med att hälla i enzymer som inte är i malt e att du inte får med malt smak, men om du inte vill ha det så e det ju perfekt
nej det spelar inger roll vart du får enzymerna från, pulver, flytande eller i malt form det skall konventera stärkelse till socker ändå.
den enda sido effecten med att hälla i enzymer som inte är i malt e att du inte får med malt smak, men om du inte vill ha det så e det ju perfekt
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Finns ju ensymer här o virre turbo jäst. https://www.hembryggeriet.se/alcotec-al ... e-enzym-5g .
https://www.hembryggeriet.se/coobra-whisky-jaest
https://www.hembryggeriet.se/coobra-whisky-jaest
Re: Användning av enzymatisk malt till Bourbonmäsk
Fast enzymer är slut just nu
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster