Märklig titel, jag vet. Men jag är totalt grön på detta och behöver räta ut lite frågetecken.
För ett tag sedan hittade jag ett saftkoncentrat som var väldigt gott att blanda ut med ljus rom och sodavatten för att få en fin drink i sommarvärmen, eller tillsammans med vodka för att få en satans god shot.
Det jag vill göra nu egentligen är att testa att buteljera "drinkversionen" och ha i kylen som ett alternativ till öl/cider samt ge till polarna vid midsommar eller andra dagar det passar. För att göra det här på riktigt kan jag inte hålla på att blanda rom, saft och sodavatten i flaskor utan måste väl jäsa det hela för att få alkoholen på "rätt" sätt och då förhoppningsvis kunna styra smaken efter tycke.
1. Vad skulle denna typ av dryck ens kallas? Är det en mäsk eller en typ av cider?
2. Är det lagligt att sälja hemgjort till kompisar/kompisars bekanta?
Edit: Kan kanske vara värt att nämna att jag skulle vilja ha alkoholhalten runt 5%.
Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
Om du är nöjd med smaken på blandningen utan jäsning ska du inte jäsa den. Jäsning kommer att ändra smaken. Dessutom är det slabbigt; att blanda och spara i kyl är rent och enkelt, och det är enkelt att räkna på vad procenten blir. Och att sälja dryck med 5% alkohol i lär bryta systembolagets försäljningsmonopol och vara olagligt.
Re: Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
Det är inte att det bryter mot försäljningsmonopolet som gör det olagligt, det är att det bryter mot alkohollagen:)
Formellt sett är det nog även olagligt "tillverkning av spritdryck"?
Formellt sett är det nog även olagligt "tillverkning av spritdryck"?
Re: Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
Visst är jag nöjd med smaken och det vore så klart fantastiskt om jag kunde slippa hela processen med jäsning, men jag skulle vilja testa att få i alkohol i blandningen på ett annat sätt än att bara hälla i vodka och se hur pass mycket det påverkar.ranald skrev:Om du är nöjd med smaken [...] att blanda och spara i kyl är rent och enkelt
Kan man få tag på icke smaksatt alkohol just för att ha i blandningen? Som sagt väldigt grön på allt det här.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
Det finns "Renat brännvin" https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/renat-101på bolaget, det är så nära en smakfri sprit man kommer. Om man tycker den är för svag finns även "60 Brännvin" https://www.systembolaget.se/dryck/spri ... in-8016301, som är 60%, men måste beställas.Stolta skrev:Visst är jag nöjd med smaken och det vore så klart fantastiskt om jag kunde slippa hela processen med jäsning, men jag skulle vilja testa att få i alkohol i blandningen på ett annat sätt än att bara hälla i vodka och se hur pass mycket det påverkar.
Kan man få tag på icke smaksatt alkohol just för att ha i blandningen? Som sagt väldigt grön på allt det här.
Re: Försöker jag göra mäsk eller cider? Behövs ens jäsning?
Vet inte hur smaken blir, och den kommer inte vara samma som drinken du blandar, men om du gör en sockermäsk, jäser den svalt och länge ( så det blir en så ren jäsning som möjligt).
Sedan efter det är jäst, dödat jäst, klarnat och separerat från bottensats, tillsätta saften och en ljus rom-essens, så kan det bli liknande, men inte helt hundra..
Och dock kommer den ha lite bubbel jämfört med sodavattnet som tillsattes i din drink..
Du kan ju testa men du kommer att inse att just detta projekt är slöseri på tid och pengar, samt att det kommer inte smaka som du önskat..
Bättre att blanda drinken och spara i flaskor..
Men om du gillar att experimentera så rekommenderar jag det starkt! Det är en underbar process och riktigt kul hantverk..
Jag gjorde själv en väldigt god citron och ingefära mäsk, och alla jag bjöd den till älskade den och ville ha mera.
Sedan efter det är jäst, dödat jäst, klarnat och separerat från bottensats, tillsätta saften och en ljus rom-essens, så kan det bli liknande, men inte helt hundra..
Och dock kommer den ha lite bubbel jämfört med sodavattnet som tillsattes i din drink..
Du kan ju testa men du kommer att inse att just detta projekt är slöseri på tid och pengar, samt att det kommer inte smaka som du önskat..
Bättre att blanda drinken och spara i flaskor..
Men om du gillar att experimentera så rekommenderar jag det starkt! Det är en underbar process och riktigt kul hantverk..
Jag gjorde själv en väldigt god citron och ingefära mäsk, och alla jag bjöd den till älskade den och ville ha mera.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster