Mäsk gjord av följande:
2,5kg brunt farinsocker (upplöst i hett vatten)
2,5l melass (från granngården)
vinjäst
Blandade i jästen och rörde om kraftigt när temperaturen var under 30grader
Väntade tills mäsken var väl utjäst, ca 2v (luktade lite "skit" under jäsningen också..)
Utrustning:
FET-FOA monterad direkt på kärl
Samlade bara hjärta
Resultat:
Nja.... blev besviken på denna mäsk
Inget fel på smaken, kan ana en liten liten rom smak men lukten!
Det luktar lite "bondgård" av produkten....
Om du vet hur "granngårdens melass" luktar så förstår du vad jag menar.
Kommer inte att göra denna igen, jag avbröt uttaget efter ca 2l hjärta.
(om jag inte får till en superbra Captain Morgan eller att den blir bra efter britakannan....)
För att försöka rädda denna produkt kommer jag att göra följande:
rena den 1-2 gånger genom ett ca 10-15cm långt kolrör (brita kanna) och hoppas på att "bondgården" försvinner, efter det så blir den "nukad" i micron.
7dl produkt 65%
"Nuka" i micron 2 gånger med:
Kanelstänger 3st
Kryddnejlika 5st
Pepparkorn 5st
muskot 1/2-1 , mortlad
Ingefära, färsk (stor som toppen av lillfingret)
Vaniljstång 12-25mm
Brynt socker alt Stor Brun Kandi (org morgan har minde än 3g/liter så jag är lite osäker på mängden...)
Ek spån 2-3g
(Funderar även på att kasta i ett par citronskal också...)
Filtrera genom dubbla kaffefilter
Späd med vatten till ca 42-43%
Med detta så hoppas jag på något som liknar Captain Morgan i slutändan.
Har "lånat" receptet från ett annat forum där det stod "Captain Morgan knock-off" och lagt till från ett annat som skröt om att det var godare än Morgan....
Färgen skulle man få av brynt socker/Stor Brun Kandi bara att kasta i tills man var nöjd.... så vi får se hur mycket det blir
Så med lite tur så får man något åt Morgan hållet
Jag får återkomma med resultatet efter att jag har "nuka't bondgården", antingen så räddade jag produkten och skapade en Captain Morgan eller så slösade jag bort ett par timmar....
Men jag blev en eller 2 erfarenheter rikare
Melass mäsk
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Melass mäsk
- Bilagor
-
- melass_liten.jpg (87.86 KiB) Visad 1044 gånger
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Melass mäsk
Nu har jag provat att "kola" produkten och göra spices rom.
Produkten går att "rädda" dvs få bort lukten av bondgården från den!
Körde genom ca 1dm kol (brita kanna), och det blev en markant skillnad på lukt, svag svag lukt av det jag kallar "bondgård" vilket är helt ok.
Ska du göra spiced rom behöver du inte kola, kryddorna tar bort "bondgården"
När det gäller spiced rom så har jag provat lite olika.
### försök nr1######
7dl 40% melass rom (kolad)
1 stjärnanis
1 kanelstång (ca 3cm)
5 svartpepparkorn
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
2,5 cm vaniljstång
1 tsk ekspån
Kör 1 gång i micron
Sätt i
0,25 dl muskovado socker, mörkt
Kör 1 gång i Micro
Sila med 2st kaffefilter
Sätt i 1dl karameliserat vitt socker
Låt stå över natten
Späd med rom till 1 liter
Resultat/smak:
Blev mera en "kanel rom" med en lite "torr/sträv" eftersmak... (svårt att förklara, lite som kvarg...)
Saknar vanilj och ekspån i lukt och smak, bör dubbla ekspån och 3dubbla vanilj
Färg:
mörk brun/mörk rom
Kommer att exprimentera några gånger till med detta recept men med en hel del justeringar.
1/2 måtten av nejlika, ingefära och kanel
3 gånger vaniljstång
5 gram ekspån
osäker på hur mycket socker jag ska använda.... blir att testa sig fram
####Försök nr2#####
6dl 40% rom (ej kolad)
5gram ekspån
5cm vaniljstång, delad på längden
2gånger i micron
Sila 1gång med durkslag
Sila en gång med 1st kaffefilter
tillsätt 1/2 dl muskovadosocker, mörk
Resultat/smak:
*Innan muskovado socker*
Svag vanilj med ek och rom, inte dum
Färg: mera som blended Whiskey
*Efter muskovado socker*
Muskovadosocker tog bort lukten av vanilj, dock så fägade den drycken så den blev mörkare. Vilket den var i behöva av.
Tillförde lite sötma och smak/lukt från "mörkt muskovado socker". Muskovado socker gjorde inte så mycket men tillräckligt för att påverka resultatet.
Färg:
mörkare, mera mot mörk rom/mörkbrun i färg
Smak:
Enligt mig en ok spiced rom, lite "tunn" i smaken.
Skulle behöva lite mera kropp.... får klura på detta eller har ni några tips?
Om jag nu ska utvärdera mina försök till spiced rom så kommer jag att göra denna mäsk fler gånger men då blir det med mindra melass, inte 50/50 blandning utan snarare 30/70 blandning.
(30/70 blandning med melass/mörk farinsocker och kommer att prova med vanligt vitt socker också)
Kommer att fortsätta att justera "försök nr2" dvs "vanilj/ekspån/muskovado socker rom", tror att den kommer att bli ett bra recept i framtiden
Har inte gett upp hoppet om "försök nr1", dock så måste det justeras en del för att passa min smak
Produkten går att "rädda" dvs få bort lukten av bondgården från den!
Körde genom ca 1dm kol (brita kanna), och det blev en markant skillnad på lukt, svag svag lukt av det jag kallar "bondgård" vilket är helt ok.
Ska du göra spiced rom behöver du inte kola, kryddorna tar bort "bondgården"
När det gäller spiced rom så har jag provat lite olika.
### försök nr1######
7dl 40% melass rom (kolad)
1 stjärnanis
1 kanelstång (ca 3cm)
5 svartpepparkorn
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
2,5 cm vaniljstång
1 tsk ekspån
Kör 1 gång i micron
Sätt i
0,25 dl muskovado socker, mörkt
Kör 1 gång i Micro
Sila med 2st kaffefilter
Sätt i 1dl karameliserat vitt socker
Låt stå över natten
Späd med rom till 1 liter
Resultat/smak:
Blev mera en "kanel rom" med en lite "torr/sträv" eftersmak... (svårt att förklara, lite som kvarg...)
Saknar vanilj och ekspån i lukt och smak, bör dubbla ekspån och 3dubbla vanilj
Färg:
mörk brun/mörk rom
Kommer att exprimentera några gånger till med detta recept men med en hel del justeringar.
1/2 måtten av nejlika, ingefära och kanel
3 gånger vaniljstång
5 gram ekspån
osäker på hur mycket socker jag ska använda.... blir att testa sig fram
####Försök nr2#####
6dl 40% rom (ej kolad)
5gram ekspån
5cm vaniljstång, delad på längden
2gånger i micron
Sila 1gång med durkslag
Sila en gång med 1st kaffefilter
tillsätt 1/2 dl muskovadosocker, mörk
Resultat/smak:
*Innan muskovado socker*
Svag vanilj med ek och rom, inte dum
Färg: mera som blended Whiskey
*Efter muskovado socker*
Muskovadosocker tog bort lukten av vanilj, dock så fägade den drycken så den blev mörkare. Vilket den var i behöva av.
Tillförde lite sötma och smak/lukt från "mörkt muskovado socker". Muskovado socker gjorde inte så mycket men tillräckligt för att påverka resultatet.
Färg:
mörkare, mera mot mörk rom/mörkbrun i färg
Smak:
Enligt mig en ok spiced rom, lite "tunn" i smaken.
Skulle behöva lite mera kropp.... får klura på detta eller har ni några tips?
Om jag nu ska utvärdera mina försök till spiced rom så kommer jag att göra denna mäsk fler gånger men då blir det med mindra melass, inte 50/50 blandning utan snarare 30/70 blandning.
(30/70 blandning med melass/mörk farinsocker och kommer att prova med vanligt vitt socker också)
Kommer att fortsätta att justera "försök nr2" dvs "vanilj/ekspån/muskovado socker rom", tror att den kommer att bli ett bra recept i framtiden
Har inte gett upp hoppet om "försök nr1", dock så måste det justeras en del för att passa min smak
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Melass mäsk
Intressant tråd!
Jag funderar själv på att göra rom på melass, men har en VM maskin...
Undra om det går att köra i min stripper (3-4ggr) för att få ett hyffsat resultat?
Fortsätt gärna uppdatera!
Jag funderar själv på att göra rom på melass, men har en VM maskin...
Undra om det går att köra i min stripper (3-4ggr) för att få ett hyffsat resultat?
Fortsätt gärna uppdatera!
Re: Melass mäsk
Nu undrar jag om inte det kan vara så att sockerhalten var för hög under mäskfasen?
När ma gör på strösocker så behöver sockret lösas upp eller hur? Det gör att sockerhalten hålls på viss nivå? Så späd ut melassen och testa med en lösning likt det man gör med strösockret.
När ma gör på strösocker så behöver sockret lösas upp eller hur? Det gör att sockerhalten hålls på viss nivå? Så späd ut melassen och testa med en lösning likt det man gör med strösockret.
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Melass mäsk
Melass har 50% sockerhalt jämfört med ex vitt socker, så att sockerhalten blir ej förhög enligt ovan blandning.Stintan skrev:Nu undrar jag om inte det kan vara så att sockerhalten var för hög under mäskfasen?
När ma gör på strösocker så behöver sockret lösas upp eller hur? Det gör att sockerhalten hålls på viss nivå? Så späd ut melassen och testa med en lösning likt det man gör med strösockret.
Jag använder numera 50/50 blandning av melass och vitt socker. Fungerar helt utmärkt
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster