Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Alginatjäsning

Kontinuerliga apparater och alginatjäsning
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Bild

En av dom första kulorna som tillverkades, senare använde jag dospumpen till att göra kulor
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

intressant

Inlägg av trissan1820 »

ska bli väldigt intressant det här.

vad är det för doserpump du har haft och vad kosta den har sett akvarium doser pumpar på ebay för ca 200kr

jag har nog ingen större nytta av jäst kulor egentligen men är sugen på det ändå för att det är kul.

hur klarar dom sig om man ska förvara dom utan att mata dom med mäsk hela tiden?

jag skulle vilja se hur jäst reaktorn ser ut kanske en ritning/bild

för de flyter vad jag har förstått är nyfiken på hur ni har löst det.

:twisted: trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Ska försöka svara.
Dospumpen kom ifrån UK men det fanns en svensk agentur.
Tror mina kostade 300kr men huvudet gick att byta.
Nytt huvud kostade 100kr.
Ska man göra mäsk är detta smart man
slipper slabbande med jäst bottensatser klarning osv.
Bara mata in sockerlösning. Finns bilder från alla mina
byggen på ett numera stängt forum försöker få tag i
backupper för att kunna delge er mera info.
Snabb schematisk skiss

Bild
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Då var det dags igen fick tag i lite bilder under natten.

Bild

Första prototypen, nja inte riktigt först jäste jag i en vanlig vinhink.

Bild

Sex månader senare och en massa testning. Men förbannat
kul var det.

Ni som e moderatorer på forumet vad e lämplig storlek på bilder?
jag tog 800px som största mått, men sitter själv med en 30" skärm
så jag har inga problem med det. Men kanske ska minska får att som
har mindre skärmar.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Alginatjäsning

Inlägg av latmasken »

Jag har trott att man liksom har ett rör fyllt av såna där kulor (typ som när man kolar) och pumpar in sockerlösning i botten och får ut märk upptill....

Vad fyller röret för funktion om man bara har kulorna i hinken? Är det för att få separation (alkoholen överst)?

Pumpas sockerlösningen in i botten av röret eller i botten av hinken?

Hur trimmar man in hastigheten på pumpen?
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

latmasken skrev:Jag har trott att man liksom har ett rör fyllt av såna där kulor (typ som när man kolar) och pumpar in sockerlösning i botten och får ut märk upptill....

Vad fyller röret för funktion om man bara har kulorna i hinken? Är det för att få separation (alkoholen överst)?

Pumpas sockerlösningen in i botten av röret eller i botten av hinken?

Hur trimmar man in hastigheten på pumpen?
Nu börjar nyfikenheten jättekul.

Du har alldeles rätt dom som startade detta för 10 år
sedan jäste i hink och sedan i rör. Men jag hade en
teori sockerblandningen är tyngre än mäsk o sprit.
Så den borde man köra in i botten när sedan
svamparna käkar upp sockret stiger den lättare
mäsken(alkoholen) i röret. Så jag matade in
sockerlösningen i botten. Och det visade sig att
jag hade rätt. Ju högre upp i röret ju högre alkoholhalt.
Dospumpen styrde jag först med ett tidrelä.
Men sedan styrde jag den via en mikrocontroller
(pwm). Att eftersträva ett så jämt flöde som det
går är att föredra.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

ett förslag till intrimningen om man gör en parrot som är anpassad för en jästmätare så man mäter kontinuerligt för att trimma in flöde.

hur många l/h fick du ut slatten?


nu är det dax med lite råd om kulorna också vad jag vill minnas från brygginfo så var det lite svårblandat.

natriumalginat köpes på panduro och liknan
de med lite efterforskning verka dom har tagit bort det ur sortimentet kan bli ett problem eddit finns på panduro heter bara alginat

kalciumkloriden är det som finns i torrbollar

och jäst sort får vi inte glömma vad körde du med slatten?
så de inte dör av för hög % i toppen
Senast redigerad av trissan1820, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

trissan1820 skrev:ett förslag till intrimningen om man gör en parrot som är anpassad för en jästmätare så man mäter kontinuerligt för att trimma in flöde.

hur många l/h fick du ut slatten?


nu är det dax med lite råd om kulorna också vad jag vill minnas från brygginfo så var det lite svårblandat.

natriumalginat köpes på panduro och liknande med lite efterforskning verka dom har tagit bort det ur sortimentet kan bli ett problem

kalciumkloriden är det som finns i torrbollar

och jäst sort får vi inte glömma vad körde du med slatten?
så de inte dör av för hög % i toppen
Det är lite svårblandat men med handmixer löste det sig, eller låt blandningen stå i 24tim.
Vad gäller mängden per dygn kommer jag inte ihåg, måste få ut det från det stängda forumet. Men mängden beror på liter kulor, jäst och förutsättningar i jästens miljö.

Jästen körde jag med brödjäst i början, sedan levins vinjäst e1118 tror jag den heter
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

Har varigt och handlat all kem i dag. Hur mycket alganat ska man ha i jäst/vattnet? På paketet står det 1/3 del men det är för gjut formar jag tror det blir för tjockt.
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

trissan1820 skrev:Har varigt och handlat all kem i dag. Hur mycket alganat ska man ha i jäst/vattnet? På paketet står det 1/3 del men det är för gjut formar jag tror det blir för tjockt.
Har inte i huvudet och mina recept på BI är borta, men ge mig några timmar så ska vi se vad jag hittar.
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

Hej Trissa1820.

Riktigt kul att du börjar. Lite frågor bara.

Vilken gäst ska du använda?
Hur har du tänkt göra kulorna?
Har du byggt reaktor?
Dospump?
Hur länge har du tänkt köra?
Vilka mängder?

Här hittade jag det recept jag vet fungerar, men tror att vi när vi höll
på tog 2% lösning.

Behöver du hjälp med engelskan så säg till. och om du vill vara snäll
för min skull att dokumentera så mycket du kan så ska jag sedan göra
en pdf om just detta? En steg för steg beskrivning.

A fermentation system for the continuous ethanol production from sucrose and molasses using
calcium alginate immobilized Saccharomyces cerevisiae strain HAU-1 has been optimised. Immobilization
of active yeast cells (30%, w/v) was accomplished in 1.5% calcium alginate and these yeastbeads
were employed for ethanol production in a vertical column reactor. High ethanol productivity
was achieved with a medium containing 10%, w/v sucrose at a dilution rate of 0.20 h–1. Alginate
beads containing 30–50% yeast cell – mass resulted in high productivity 60.4 g l–1 h–1). Sugarcane
molasses containing 15% total sugars was fermented in column reactor to produce 6.0%, v/v ethanol
in continuous system. These yields could be improved to 7.0% with overall 11% increase in fermentation
– efficiency with the use of acid-clarified sugar cane molasses medium.
trissan1820
Bryggmästare
Inlägg: 253
Blev medlem: fre feb 15, 2013 21:45

Re: Alginatjäsning

Inlägg av trissan1820 »

jag tänkte droppa ur en flaska.
Har inte någon utrustning.
Varken pump eller reaktor.

Men det kanske jag fixar sen tänkte prova mig på kulor och lägga dom i 2st durkslag som en sån där löste hållare i en vinhink jag tänkte att det är smidigt med ett färdig klarat vin när det jäst klart.

Men det kan bli en reaktor för att hjälpa dig med pdf'n

Jag tänkte prova med turbojäst för jag hadde en öppnad påse från ett annat test.

Kan du förklara vad för delar du använt till din reaktor är det ett t-stycke och 3 ändpluggar och ett mindre rör till kolon?

pumpen var köpte du den?
trissan1820
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

bra start tror att vi alla började med jäsning i en hink.
Varning bara dom som provade med turbojäst fick
inte kulorna att hålla. Har dock inte provat det själv.
Men det kan bero på att turbojäst innehåller
DAP och en del annat som förbrukas och då faller
kulorna isär (egen teori ). Ta en petflaska och
skär av botten sedan gör du ett hål i korken
som du tar en bit rör i runt 6mmm som det kan
droppa ur. Sätt flaskan minst 20 cm över ytan så
det bildas små fina kulor när det droppar ned.
Har fått tag i lite bilder lägger upp dom senare i kväll.
Btw en stor spruta fungerar med som droppfixare.
Pumpen länkar jag till senare. Startade med
biltemas spolarpump (69kr) och tidrelä men
det var bara en snabb och dirty fix. Det finns jättedyra
och fina pumpar men den jag fick tag på var 12 volt
dvs lätt att driva och att styra dock hade huvudet
en garanterad livslängd på 6månader 7/24 men det
var bara att byta huvud (100kr) varje halvår vid kontinuerlig körning.
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: Alginatjäsning

Inlägg av temp_wricko »

/Wricko
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Re: Alginatjäsning

Inlägg av slatt »

temp_wricko skrev:Här kanske någon kan passa?
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... mp&_sop=15
Jajemen ser riktigt fina ut men det man ska kolla är att dom klarar 7/24 bara
Skriv svar

Återgå till "Kontinuerliga apparater"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster