bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons dec 13, 2017 20:41

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 46 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: tor okt 12, 2017 21:23 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
just det, 3 flarror som e 2kg per ml som ska in runt 65C
en som e en 6ml per kg, som ska in run 90 C, lite mörkare i färg än ovanstående.
en vit antifoam som jag inte fick med i mitt paket :(, så läste inte up om det, men den ska i i mäsken när du strippar för att få mindre chans av en puke. inte knas på hur mycket man ska ha men logist sett så 1ml per 6 kg, gå tar de ju alla slut samtidigt


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre okt 13, 2017 7:39 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Vilken klippa du är! ;)
Ja just det, läste om att de va npn antifoam med.
Men jag strippar med plastis så den kan man ju spara till att blanda snaps på då. :)

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör okt 14, 2017 12:41 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Första stripp med plastisen klar.
Måste blivit nått fel, det smakar verkligen bara vatten (hint av bröd).
Ingen alkohol vad jag kan känna.
Får mäta nästa gång.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 16, 2017 14:43 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
kollade du og å sånt?
smakade du mäsken?
nog fan ska de smaka sprit allt


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 16, 2017 15:28 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 308
Ort: Gotland någonstans
Hmm har inte gjort något med vete, men de bör väll va mältat för att du ska kunna få ut sockret, precis som med kornmalt.
Har du kör vanligt fodervete så finns de nog stor risk att mäsken hade väldigt lite socker i sig

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån okt 16, 2017 15:56 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Nej jag erkänner slarvet. Det blev inget mätande.

Smakade på mäsken innan jäsning och den var söt. Den har jäst bra också.

Strippade råspriten smakar vatten.

Men skall vara noggrann nu nästa gång jag mäskar.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 06, 2017 22:52 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: ons jun 21, 2017 12:41
Inlägg: 5
Jag krossar bara vetet, det blir inte välling av det vid jäsning. Har byggt en egen kross. Strippar i en typ av pot still o finkör i en cm med lite reflux. Har en plan på att bygga thumper men tills vidare så lakar jag ur en del av det som blir kvar i spannmålet med vatten efter att det är färdigjäst.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 12, 2017 20:34 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Sådär.
Värmde 18 l vatten till 97 C.
Krossade 6 kg vete och rörde ihop med vattnet. I med en skvätt av första enzymet. Lät stå nån timme.
Vid 65 C ungefär, spädde jag i 2 l kallvatten sen åkte tre skvättar av det andra enzymet i.
Sen fick de svalna under natt.
I med brödjäst. Nu jäser det fint runt 23-24 C.
Blir nog fint.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 19, 2017 16:39 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Första batchen har jäst färdigt. Silade idag och dumoade över dravet i en hink och lakade ur med några liter kallvatten. Inte så blodig hantering ändå.
Lukten var bra, syrlig och jästig.
Smaken var neutral, helt utjäst, syrlig och lite jästig, som ett veteöl typ.

Så nu får den klarna ut något innan strip i plastis.

Satte nästa batch idag, detta med BIAB-påse.
6 kg vete, 18 l vatten 97 C, mäskade ihop skiten och i med första enzymet.
Nån timme senare spädde jag på med kallvatten tilk 25 literssträcket, då var de 60 C. I med nästa enzymet och nu får de stå tills i moegon innan jästen åker i.

Denna gång vattenbehandladd jag med 1 msk 5.2 pH-buffer och 2 tsk Gypsum, nått jag läst på nått recept för vodkamäsk.

Tack swedish Pride, det är en jävla kräm i de här enzymerna. :)

Ska bli mycket spännande att se vad råspriten smakar och luktar eftrr plastisen.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 20, 2017 22:50 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
låter bra du.
Jag har bara laket en gång, då gjorde jag det med varmt vatten, vet inte om det e bättre men tänkte att om de gör det på de riktiga whiskey bryggerierna så duger det åt mig.

Ja, de enzymerna funkar fint, bra bang för buck :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 21, 2017 7:50 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Laka är att ta i, spolade mest på lite vatten och gökade runt påsen lite för att få ut det goda.

Brukar mäsken självklarna sen. Tänkte låta den stå någon dag innan stripp i plastis för det satte sig som fan på doppvärmaren sist.

Hur ska den lukta och smaka. Min känns lovande men väldigt jästig.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis nov 21, 2017 22:54 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
jag skiter i klarning, allt åker i å sen skickar jag bara på med elen.
Har en 5500ULWD camco elpatron så bränner inte fast där.
smakar som vodka :)
jag e inte nån finsmakare, men duger fint åt frugan med å hon e inte lätt att få glad.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons nov 22, 2017 7:43 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Hehe. Har bara strippat första satsen än, den gjord med malt som smaka vatten. Min teori är att den inte jäste alls, typ, vilket resulterade i sockerarter som karamelliserade på doppvärmaren samt low wines som smaka vatten.

Ska snart strippa de nya.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 30, 2017 22:00 
Offline
Finjäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 21, 2017 10:34
Inlägg: 54
Utrustning: FOA/Kolonn (glas)
Första strippen av nya mäsken klar. Avsevärt mer alkohol i denna råsprit.

Den relativt klara mäsken bränner fast som fan på doppvärmaren vilket inte är bra. Dranken luktade fan och var nästan svart.
Råspriten har fått en viss bränd ton. Får se om denna sparas.

Men yänker mig att vattenmantla doppisen genom att ställa en burk/flaska med vatten i innerhinken och ha doppisen i denna. Täcker sedan den burken med löst lock för att vattnet inte ska dunsta bort. Nu bör mäsken värmas utan att bränna fast.

_________________
FOA + Kolonn (Glas)
Plastis (Original)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån dec 04, 2017 21:47 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 163
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
låter som en bra plan.
brännt brännvin e ju inget man vill ha


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 46 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Mrbsod


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013