bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: lör aug 19, 2017 22:41

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons jan 20, 2016 15:32 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 20, 2016 14:08
Inlägg: 25
Hur pass mycket renare blir mäsk om man kör 6 kg/25 liter istället för 8 kg? Alkoholen blir väl 14 istället för 18, men det är väl i slutet och vid högre alkoholhalt som det mesta av finkelskiten bildas? Eller är det försumbart i slutändan om man ändå kolar ordentligt?

Ska tillägga att detta handlar om en plastis, så separering av heads från spriten blir grov minst sagt (slänger de första deciliterna)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor jan 21, 2016 7:36 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tor okt 29, 2015 21:10
Inlägg: 45
Följer med spänning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor jan 21, 2016 11:37 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Inlägg: 685
Utrustning: koppar
Det blir skillnad, men man bildar Inga nya ämnen utan man separerar bara ämnen från läsken när man bränner.
Vill du ha så bra sprit som möjligt så skippa sockermäsk och turbojäst och gör en riktig mäsk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor jan 21, 2016 23:49 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 20, 2016 14:08
Inlägg: 25
Flerpen skrev:
Det blir skillnad, men man bildar Inga nya ämnen utan man separerar bara ämnen från läsken när man bränner.
Vill du ha så bra sprit som möjligt så skippa sockermäsk och turbojäst och gör en riktig mäsk.

Trodde turbo jäste renare än "vanlig" jäst? Har fattat att de riktigt seriösa gör en mäsk på typ 6-8% men då får man skala upp produktionen till smått orimliga nivåer... man har ju en kvinna i huset att hålla nöjd också så att säga..

6 kg istället för 8 känns som en rimlig kompromiss kanske. Men som sagt blir jag fundersam eftersom jag ändå kolar nerifrån och upp långsamt, och i slutändan kanske det inte hade blivit så mycket renare vad vet jag..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 22, 2016 9:43 
Offline
Brygguru

Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57
Inlägg: 3840
Jag associerar ju inte turbo med "renhet" utan snarare "snabbhet".


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 22, 2016 17:27 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: fre dec 14, 2012 20:50
Inlägg: 30
Turbojmäsk er den styggeste mäsken, hva kvalitet angår. Mest finkel og ille lukt/smak.
Desto mer sukker du har i mäsken, desto fulare blir den også. Max-grensen er på 6kg/25ltr, dette er det internasjonal enighet om. Mer enn det, så skyter finkelproduksjonen fart. Finkelproduksjon og alkoholinnhold er ikke proposjonalt, «grafen» med alkohol og finkel krysser hverandre ca. ved 14% mäsk.
Den finaste mäsken får du om du benytter hetvinsjäst, Lalvin EC1118 f.eks, og bryggsukker/druesukker.
Kompromisset er bakejäst. Den er fin. Jeg benytter 25L vatten, ca. 60gram tørr bakejäst, 4-5kg sukker og 1 glas (200g) tomatpurè. Såkalt Birdwatcher mäsk. Den er fin som snus, lite finkel og produktet blir rundt og fint i smaken. Har du et apparat som ikke gir helt rent produkt så er det virkelig å rekomendera.
Mitt apparat tar ut 95.6% vare, så mäsken er ikke så jævlig viktig, men har jeg god tid, så er det Birdwatcher jeg benytter, da cuts blir meget enkle, og heads og tails blir redusert til et minimum.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 22, 2016 17:55 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons jan 20, 2016 14:08
Inlägg: 25
Ormlår skrev:
Turbojmäsk er den styggeste mäsken, hva kvalitet angår. Mest finkel og ille lukt/smak.
Desto mer sukker du har i mäsken, desto fulare blir den også. Max-grensen er på 6kg/25ltr, dette er det internasjonal enighet om. Mer enn det, så skyter finkelproduksjonen fart. Finkelproduksjon og alkoholinnhold er ikke proposjonalt, «grafen» med alkohol og finkel krysser hverandre ca. ved 14% mäsk.
Den finaste mäsken får du om du benytter hetvinsjäst, Lalvin EC1118 f.eks, og bryggsukker/druesukker.
Kompromisset er bakejäst. Den er fin. Jeg benytter 25L vatten, ca. 60gram tørr bakejäst, 4-5kg sukker og 1 glas (200g) tomatpurè. Såkalt Birdwatcher mäsk. Den er fin som snus, lite finkel og produktet blir rundt og fint i smaken. Har du et apparat som ikke gir helt rent produkt så er det virkelig å rekomendera.
Mitt apparat tar ut 95.6% vare, så mäsken er ikke så jævlig viktig, men har jeg god tid, så er det Birdwatcher jeg benytter, da cuts blir meget enkle, og heads og tails blir redusert til et minimum.

Birdwatcher låter ju iofs intressant. Borde bli mellan 10-12% med den mängd socker? Klarar vanlig bakjäst av att jäsa ut det verkligen? Tomatpure är näring eller? Kokar man i det med sockret eller tillsätter med jästen när man fyllt upp?

Eftersom jag kör plastis och inte kan göra så noggranna cuts försöker jag maximera renheten på mäsken istället, men trodde inte jag skulle få ut mer än 6-8% utan turbo.

Sen är ju fortfarande frågan om man ändå får bort det mesta finklet vid kolning om det är värt besväret.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 22, 2016 18:28 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: fre dec 14, 2012 20:50
Inlägg: 30
Plastisen kan jeg ikke uttale meg om, har aldri vært borti dem.

Vanlig bakegjær kan klare 14-15% ved optimale forhold. Tomatpurè er næring ja.
Mener en slik mask gjesar ut på 7-14 dager, etter temperatur.

Meget ren mask. :) rundt 11.5% om den jasar riktig ut.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jan 23, 2016 11:24 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Inlägg: 685
Utrustning: koppar
Cadenza skrev:
Flerpen skrev:
Det blir skillnad, men man bildar Inga nya ämnen utan man separerar bara ämnen från läsken när man bränner.
Vill du ha så bra sprit som möjligt så skippa sockermäsk och turbojäst och gör en riktig mäsk.

Trodde turbo jäste renare än "vanlig" jäst? Har fattat att de riktigt seriösa gör en mäsk på typ 6-8% men då får man skala upp produktionen till smått orimliga nivåer... man har ju en kvinna i huset att hålla nöjd också så att säga..

6 kg istället för 8 känns som en rimlig kompromiss kanske. Men som sagt blir jag fundersam eftersom jag ändå kolar nerifrån och upp långsamt, och i slutändan kanske det inte hade blivit så mycket renare vad vet jag..


Jag skulle gissa att kvinnan i huset blir nöjd om hon märker att din hobby producerar nånting som är gott och drickbart och inte nån sörja som måste kokas.

Tvärtom, turbo ger väldigt dåliga bismaker.
Om du inte vill köra top notch all grain vodka så finns det flera sockerbaserade recept som är bättre än 8kg socker och vatten.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis maj 02, 2017 15:46 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons aug 17, 2016 6:45
Inlägg: 222
14 %-16 ger ren bra mäsk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: lör jul 29, 2017 14:02 
Offline
Turbojäsare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån aug 17, 2009 17:12
Inlägg: 31
Ja, det blir mindre orenheter i mäsken om den görs svagare. Hellre 6 kgs satser än 8 kgs.

_________________
En sup, två sup, sup allihopa!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013