bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: fre jul 21, 2017 2:42

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: tor apr 27, 2017 15:12 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: ons jan 16, 2013 16:40
Inlägg: 54
Hej jag börja tröttna på å bara använda socker i mäsken. Så jag vill ha tips på bra recept på max 25liter
Eller om det finns en bra tråd här på forumet där man kan läsa.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 27, 2017 16:27 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tor feb 01, 2007 2:00
Inlägg: 426
Jag tror inte jag förstår din fråga. Vad tänker du dig att du vill ha ut av mäsken?

_________________
/Wricko


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 27, 2017 19:20 
Offline
Finjäsare

Blev medlem: ons jan 16, 2013 16:40
Inlägg: 54
temp_wricko skrev:
Jag tror inte jag förstår din fråga. Vad tänker du dig att du vill ha ut av mäsken?

Va är det du inte förstår i frågan va jag vet så kan man inte annvända mäsk till så mycket


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor apr 27, 2017 19:59 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 175
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Whiskey? Rom? Vodka? Gin? Ren renare renast?
Potstill eller rikus mest avancerade maskin? Vad vill du ha ut av mäsken?

Prova att mäska malt i ca68 grader 80 minuter och koka i 60 minuter med några olika humlegivore på olika tider. Jäs sedan detta i 2 veckor.
Antingen bränner du det eller tappar på flaska för efterjäsning och koksyrebildning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre apr 28, 2017 10:23 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: tor feb 01, 2007 2:00
Inlägg: 426
Ok, då tipsar jag lite så får vi se om något passar eller ger någon idé.

Bas till alla recept är 10l vatten och turbojäst.
Svag mäsk med mintsmak: 1kg socker, en påse mintsmakande godis.
Söt och stark mäsk: 4kg socker, en sked honung.
Röd mäsk: 3kg socker, några droppar hushållsfärg (röd).
Sagomäsk: 3kg socker, en spik eller en ärta.
Alkoholfri mäsk: inget socker.

Sedan kan man kombinera så det tex blir röd svag mäsk med mintsmak.

_________________
/Wricko


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre apr 28, 2017 11:04 
Offline
Bryggare

Blev medlem: sön jun 12, 2016 20:31
Inlägg: 171
Utrustning: Potstill. Thumper,
temp_wricko skrev:
Ok, då tipsar jag lite så får vi se om något passar eller ger någon idé.

Bas till alla recept är 10l vatten och turbojäst.
Svag mäsk med mintsmak: 1kg socker, en påse mintsmakande godis.
Söt och stark mäsk: 4kg socker, en sked honung.
Röd mäsk: 3kg socker, några droppar hushållsfärg (röd).
Sagomäsk: 3kg socker, en spik eller en ärta.
Alkoholfri mäsk: inget socker.

Sedan kan man kombinera så det tex blir röd svag mäsk med mintsmak.

:idea: Tror jag ska testa den alkoholfria varianten. Blir så jävla full av min vanliga . :D Hur länge brukar den behöva jäsa?

_________________
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån maj 01, 2017 22:52 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön sep 06, 2009 14:20
Inlägg: 272
Prestige 8KG Turbo jäst
Dansukker 8 kg socker

Bättre en så kan det inte bli.

_________________
Bryggmästare


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis maj 02, 2017 9:41 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons sep 21, 2016 17:36
Inlägg: 121
Utrustning: Pot + 2 plattad CM
popcorn skrev:
Prestige 8KG Turbo jäst
Dansukker 8 kg socker

Bättre en så kan det inte bli.


hahahaha, jo det kan det.

10kg maltad korn
40 l vatten.
ale jäst


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis maj 02, 2017 10:35 
Offline
Moderator

Blev medlem: tor mar 28, 2013 17:54
Inlägg: 279
Ort: Gotland någonstans
Swedish Pride skrev:
popcorn skrev:
Prestige 8KG Turbo jäst
Dansukker 8 kg socker

Bättre en så kan det inte bli.


hahahaha, jo det kan det.

10kg maltad korn
40 l vatten.
ale jäst

Rätta mig om jag har fel nu men beror det inte på vad man är ute efter? ale jästen jäser ju knappast ut lika hård alkoholhalt som turbojästen (skulle gissa 10% kontra 20% som maxkapacitet) och är man intresserad av vanligt brännvin utan nått krångel så är väll socker och turbojäst borde väll ge bättre produkt för just det ändamålet? (om inte annat mer o starkare?)
Men klart vill man göra whiskey så väll ditt recept bra mycket bättre :)

_________________
Learning by doing is the shit


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis maj 02, 2017 12:22 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 175
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Jag får för mig att TS har för ändamål att dricka mäsken utan att dessförinnan hava förädlat drycken på annat vis änom möjligtvis låta den tidigare nämda drycken klarna några dagar.
Om TS ämnat någonting annat med mäsken så borde det framgått tydligare i inlägg nummer tre (svar nummer 2 i tråden) förutom det högst otrevliga svaret på motfrågan i inlägg nr två (svar nummer ett i tråden). Det svaret som gavs lämnade utrymme för tolkning i högre grad än vad som anses nödvändigt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis maj 02, 2017 21:16 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön sep 06, 2009 14:20
Inlägg: 272
AirQ skrev:
Swedish Pride skrev:
popcorn skrev:
Prestige 8KG Turbo jäst
Dansukker 8 kg socker

Bättre en så kan det inte bli.


hahahaha, jo det kan det.

10kg maltad korn
40 l vatten.
ale jäst

Rätta mig om jag har fel nu men beror det inte på vad man är ute efter? ale jästen jäser ju knappast ut lika hård alkoholhalt som turbojästen (skulle gissa 10% kontra 20% som maxkapacitet) och är man intresserad av vanligt brännvin utan nått krångel så är väll socker och turbojäst borde väll ge bättre produkt för just det ändamålet? (om inte annat mer o starkare?)
Men klart vill man göra whiskey så väll ditt recept bra mycket bättre :)

Jag syftade på brännvin :drunk: :drunk:
Han frågade ju om ett bra recept på mäsk.

_________________
Bryggmästare


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons maj 03, 2017 18:18 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: tor jul 17, 2008 20:12
Inlägg: 33
Hejsan

# 5 kg socker
# 1 burk tomatpure
# 1 rör jästnärsalt
# 5 pkt bakjäst
# fyll upp till 25 l

Låt jäsa och själv klarna, kan drickas direkt :shock: men min rekommendation är att förädla den :D

Söt och god att snutta på :D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons maj 10, 2017 3:37 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons aug 17, 2016 6:45
Inlägg: 222
Detta blir väldigt billigt och många kör på detta 1 tesked per 25 liter typ och sen lika dant med
Yeast Energizer


https://www.amazon.com/gp/product/B017Q ... B9LRCOJ90E

https://www.amazon.com/gp/product/B0064 ... 4127I80LIB


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013