För den småskaliga vinbryggaren?
För den småskaliga vinbryggaren?
Finns det några satser som inte producerar 20+ liter? Känns i överkant att göra så stora satser för min del. Samt köpa och slänga hälften av musten/saften känns väldigt bortkastat.
Senast redigerad av n_micke, redigerad totalt 1 gång.
Re: För den småskaliga bryggaren?
Om du menar vinsatser så bygger ju nästan alla vinsatser på att man spär ut ett koncentrat med vatten och dessutom tillsätter extra socker för att få upp alkoholhalten. Det borde väl inte vara några direkta problem att minska mängden vatten och socker och på så vis få mindre volym. Det lär bli kraftigare smak på vinet men det är ju inte säkert det är negativt.
Tänk också på att de ofta blir en del spill, när jag gör små testsatser på 5 liter så tappar jag på 33 cl flaska för ofta blir det bara fyra fem flaskor annars (och ska man lagra nåt så är ju bara fyra flaskor inte så kul om man vill provsmaka mellan varven).
Tänk också på att de ofta blir en del spill, när jag gör små testsatser på 5 liter så tappar jag på 33 cl flaska för ofta blir det bara fyra fem flaskor annars (och ska man lagra nåt så är ju bara fyra flaskor inte så kul om man vill provsmaka mellan varven).
Re: För den småskaliga bryggaren?
Jo men varför måste alla vara på (t.ex) 11 liter och spädas till 25. Varför inte 5 liter och spädes till 10? Som exempel alltså.
Givetvis är det väl kul att kunna lagra många flaskor men som i mitt fall så är det ganska begränsat utrymme. Eller ja, det är massa annan skit som heter prydnadssaker i förråden (inte jag som ställt dem där).
Även om man kan ha kraftigare smak så måste det ju bli mycket att slänga om man gör 5 liter istället för 25. Eller går det att frysa saften/koncentratet utan att det blir sämre?
Många frågor i början på "karriären".
Givetvis är det väl kul att kunna lagra många flaskor men som i mitt fall så är det ganska begränsat utrymme. Eller ja, det är massa annan skit som heter prydnadssaker i förråden (inte jag som ställt dem där).
Även om man kan ha kraftigare smak så måste det ju bli mycket att slänga om man gör 5 liter istället för 25. Eller går det att frysa saften/koncentratet utan att det blir sämre?
Många frågor i början på "karriären".
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Jag har inte köpt så många satser, finns det verkligen satser som är på 11 liter och ska spädas till 25?
Brukar det inte vara typ 3-5 liter koncentrat? Om man då späder det till kanske 7 liter så borde det funka.
Brukar det inte vara typ 3-5 liter koncentrat? Om man då späder det till kanske 7 liter så borde det funka.
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Ingen aning om hur stora flaskorna är ärligt talat. Men om det ska funka till att göra 25 liter t.ex så måste det ju bli antingen väldigt stark smak eller väldigt mycket att slänga om man gör t.ex 5 liter.
Blir ju en del pengar i sjön också om det inte går att spara saften.
Blir ju en del pengar i sjön också om det inte går att spara saften.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Alltså...frys in musten som blir över. Eller gör en sats och spara flaskorna över många år. Det finns kvalitetssatser på tex humlegården som utvecklas fint med lagring under många år.
http://shop.humle.se/vin/vinsatser/eclipse/
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
http://shop.humle.se/vin/vinsatser/eclipse/
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Tack för svar.
Ja, jag har förstått att lagring är grejen men vill inte ha 35 flaskor av samma vin. Får testa att frysa
Ja, jag har förstått att lagring är grejen men vill inte ha 35 flaskor av samma vin. Får testa att frysa
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
35 flaskor får du sällan från en sats, om du späder den med lite mindre vatten så blir det ju mindre volum, säg att du får 18 flaskor.
Sen provar du en flaska i halvåret medans det lagras, säg att det tar tre år att bli riktigt bra. Då har du gjort av med minst 6 flaskor och har högst 12 kvar när du ska börja bjuda på ditt fina hemgjorda vin. Antagligen har du nån gång under de där tre åren tyckt att det varit tillräckligt bra för att bjuda folk på det så flaskorna kommer nog att ta slut snabbare.
Ska man göra vin så är det enda raka att se till att man har utrymme att lagra.
Sen provar du en flaska i halvåret medans det lagras, säg att det tar tre år att bli riktigt bra. Då har du gjort av med minst 6 flaskor och har högst 12 kvar när du ska börja bjuda på ditt fina hemgjorda vin. Antagligen har du nån gång under de där tre åren tyckt att det varit tillräckligt bra för att bjuda folk på det så flaskorna kommer nog att ta slut snabbare.
Ska man göra vin så är det enda raka att se till att man har utrymme att lagra.
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Ytterst sällan det är någon hemma på middagsbesök Men jag förstår hur du tänker. Dock så är målet för stunden små "kok".
Men man kan ju vända på det så småskalig är lyxigare
Känner jag mig själv rätt gör jag snart fullstora vinsatseroch lagrar dessa..brukar gärna bli all-in+...
Men man kan ju vända på det så småskalig är lyxigare
Känner jag mig själv rätt gör jag snart fullstora vinsatseroch lagrar dessa..brukar gärna bli all-in+...
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Provade mitt eclipse nebbiolo från humlegården i helgen. Bara lagrat i fyra månader. Böjd grannen som är med i Munskänkarna och hon blev grymt imponerad. Lite spretigt fortfarande med en hel del taniner men ser helt klart utvecklingspotential i detta vin. Har smakat många 100kr vin på bolaget som smakar betydligt sämre redan efter 4mån.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Mitt är snart två år tror jag. Lät det självklara länge på damejeanne och använde stiltypisk italiensk jäst. Suveränt vin i den tyngre rödvinsskaran.Häxbryggaren skrev:Provade mitt eclipse nebbiolo från humlegården i helgen. Bara lagrat i fyra månader. Böjd grannen som är med i Munskänkarna och hon blev grymt imponerad. Lite spretigt fortfarande med en hel del taniner men ser helt klart utvecklingspotential i detta vin. Har smakat många 100kr vin på bolaget som smakar betydligt sämre redan efter 4mån.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: För den småskaliga vinbryggaren?
Kul att det blir bra men vad har detta med min småskaliga produktion /förvaring av överblivet druvkoncentrat att göra?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster