Avancerad jäst och näringstillägg för ekens vin!
Varför är Näringsämnen Viktigt?
Närvaron av näringsämnen genom hela fermenteringsprocessen är viktig, även efter tillväxten har avstannat., om tillståndet för jästen försämras så kan det orsaka att jäsningen upphör i förtid.
Problemet är att i en blandning av fruktkoncentrat och vatten saknas en del viktiga mikronäringsämnen för att jästen ska trivas. Halten av näringsämnen är i allmänhet otillräckliga för att täcka jästens behov.
Kväve och andra mikronäringsämnen.
Det finns ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som jäst ständigt behöver för att hålla sig frisk, växa och metabolisera socker. Utan dessa näringsämnen riskerar man en dålig fermentering som ger oönskade bismaker samt i vissa fall helt avstannad jäsning.
Kväve är speciellt viktigt under hela fermenteringsprocessen, och värt att nämna specifikt. Det används i tillväxtfas medan jästen stärker sina cellmembran, samt under den metaboliska fasen när jäst omvandlar socker till etanol och CO2. Utan lämpliga nivåer av kväve kan jäsningen bli utdragen och ofullständig.
Kvävehalter i frukt och druvor varierar från en sort till en annan men innehåller oftast högre halter än råsocker. Jäst behöver kvävehalter uppemot 300 mg/L för en bra fermentering, detta måste då kompletteras genom förskjutna närings tillägg.
Förskjutet Närings Tillägg vin.
Tekniken för att tillhandahålla näringsämnen i steg är populärt bland kommersiellavin och mjödmakare och brukar kallas för förskjutet näringstillägg. Processen består av att näringsämnen doseras i perioder samt avgasning av kolsyra däremellan.
Genom att sätta ihop ett FNT schema, bestämmer man den totala mängden av näringsämnen som man vill ge jästen och sedan delar men upp den i flera tillägg (omgångar). Mängden näring beror på hur mycket (volym) samt hur hög densitet (OG) musten har.
Här är ett exempel på förskjutet näringsschema för ett vindruvsvin (Ekens Exklusiv) med en slutlig alkoholstyrka på ca: 12-13%, eller OG på ca: 1.090 – 1.100
Dag 0: Rehydrera ca: 0.3g jäst per L must med 1.25g rehydreringsnäring per 1gram jäst i 20ggr vatten.
T.ex. för ca 20L must: 6g jäst med ca 7.5g rehydreringsnäring (Go-ferm eller likvärdigt) med ca: 150ml vatten
Dag 1,2 och 6: Avgasa musten genom varsam omrörning, eller med användning av en vin avgasare.
Dag 1 och 6: Försiktigt rör och tillsätt ca:0.20g Fermaid-K per L must per tillfälle.
T.ex. för 20L must: 4g per tillfälle.
NOTERA: När avgasning och/eller tillsats av näringsämnen görs, gör det mycket långsamt för att undvika extrem skumbildning, görs vinet det i damejeanne så rekommenderas även att näringen löses upp i lite vatten innan den tillsätts.
Observera
Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem
Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem
Observera
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
Öka kaviteten på din Ekens vinsats
Recensioner av vinsatser och tillbehör.
Återgå till "Recensioner av vinsatser och tillbehör"
Hoppa till
- Länkar
- ↳ ARC-forum
- ↳ Arkiv
- ↳ Användarbloggar
- ↳ Attackbevers BryggBlogg
- ↳ Breds Bryggblogg
- ↳ Christians vinblogg
- ↳ Daniels brygglogg
- ↳ Dearics Hobbybryggeri
- ↳ Drömfabriken - Mitt i Lappmarken
- ↳ Honungsvatten
- ↳ Hostmedicin
- ↳ J.O.B
- ↳ Kärlekskorrens mikroblogg
- ↳ Läsvärda inlägg
- ↳ Mantus
- ↳ Mina ihopkok
- ↳ Mitt Öl
- ↳ Morkls Bryggblogg
- ↳ Skånskt vin bryggt med omsorg och törst
- ↳ Tobias Nybörjar Bryggaren
- ↳ Vickans Ölbryggsblogg
- ↳ Viner och tillvägagång
- ↳ Vin och öl, satser och experiment
- ↳ Äpplet
- ↳ Artisan Distiller
- ↳ Brygging
- ↳ Kalles Mjödforum
- ↳ HomeDistiller.org av Tony Ackland
- ↳ The Modern Distiller
- ↳ Yahoo Groups
- ↳ Distillers
- ↳ New Distillers
- ↳ Chatt
- ↳ Nedladdningar
- ↳ Verktyg
- ↳ Wiki
- Ölbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad
- ↳ Ölsatser och recept
- Vinbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för vinbryggning
- ↳ Recensioner av vinsatser och tillbehör
- ↳ Vin på bär och frukt
- ↳ Kryddade viner
- Ciderbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ciderbryggning
- ↳ Cidersatser och recept
- Mjödbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för mjödbryggning
- ↳ Mjödsatser och recept
- Hembränning - Utrustning för destillation
- ↳ Plastbrännaren
- ↳ Superplastis
- ↳ U-böj plastis
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Spiralbrännaren
- ↳ Spiralbrännaren med kolonn
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Kolonnbrännare
- ↳ Automatic Reflux Control (ARC)
- ↳ Cooling Management (CM)
- ↳ Liquid Management (LM)
- ↳ Vapour Management (VM)
- ↳ Labmaster
- ↳ Fysiska plattor
- ↳ Centreringsringar
- ↳ Kolonnfyllning/packning
- ↳ Kontinuerliga apparater
- ↳ Vattendestillator
- ↳ FOA
- ↳ Potstills
- ↳ Övriga apparater
- Hembränning - övrigt
- ↳ Utrustning och teknik
- ↳ Kemisk finkelbekämpning
- ↳ Kokkärl, värmeelement och effektreglering
- ↳ Värmeelement
- ↳ Kokplattor
- ↳ Effektreglering
- ↳ Mäskjäsning
- ↳ Kolning
- ↳ Kryddning, likörer, essenser & drinktips
- ↳ Essenser
- ↳ Likörer
- ↳ Drinktips
- ↳ Destillat med smak
- ↳ Absint
- ↳ Brandy
- ↳ Calvados
- ↳ Gin
- ↳ Rom
- ↳ Whiskey
- ↳ Svetsning, lödning och hopfogning
- ↳ Lödning
- Övrigt
- ↳ Ritningar, e-böcker och program
- ↳ Tobak / snus
- ↳ Mat och dryck
- ↳ Lag och rätt
- Puben
- ↳ Småprat
- ↳ Annonser
- ↳ Bilder och filmer mm
- ↳ Om forumet
- ↳ Arkiverade inlägg
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster