Ekens 7-dagarsInläggPostat: tor feb 18, 2016 21:33
Online
Färsk jäst
Blev medlem: tor mar 15, 2012 9:00
Inlägg: 10
Hejsan! Jag är ny på vinbryggning och hade en fundering ni kanske kan svara på? Jag provade som första vin en ekens 7-dagars. Det har jäst ut fint så jag smakade lite på det innan jässtop tillsattes. Det smakade nästan bara sprit. Vad kan detta bero på? Eller smakar det spritaktigt innan lagring?
Ekens 7-dagars som första vin.
Re: Ekens 7-dagars som första vin.
Jäst ut för myvkey? Kanske är någon dålig jäst?
Re: Ekens 7-dagars som första vin.
Jästen jag använt mig av är den medföljande. Borde ju ändå vara okej? Har även gjort ett kiwivin där jag använt mig av en bra jäst men det vara samma sak där. Stark spritsmak!
- HackKing
- Bryggmästare
- Inlägg: 284
- Blev medlem: fre mar 07, 2003 1:00
- Utrustning: FastFerment
- Ort: I din dator
Re: Ekens 7-dagars som första vin.
Hur starkt är det tänkt att jäsa då? Hur mycket socker hade du i?
Lagring är nog nyckelordet för att få de andra smakerna att träda fram.
Lagring är nog nyckelordet för att få de andra smakerna att träda fram.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tor sep 20, 2012 21:03
Re: Ekens 7-dagars som första vin.
Jag har använt både ekens 7dagars chateau (stavning?) vitt och rött. Båda blev förvånadsvärt goda.
Jag tillsatte endast socker för att få ungefär 8,5% alkohol. Eftersötade också med någon deciliter socker efter utjäsning och jässtopp.
Det står att satsen ger 20L. Men jag tillsatte bara vatten till 16 eller 17L.
Jästen som följde med använde jag också.
Smakade en flaska ungefär varannan, var tredje vecka från att det var klart. 3månaders lagring kändes perfekt. Kanske blev det bättre med tiden. Men jag kände ingen större skillnad efter de tre månaderna iaf.
Nu vet jag inte om det är samma vin du använt. Men så gick det för mig. Kanske smakade det lite alkohol alldeles vid jässtoppen. Men det försvann efter första två veckorna.
Skickat från min SM-T320 via Tapatalk
Jag tillsatte endast socker för att få ungefär 8,5% alkohol. Eftersötade också med någon deciliter socker efter utjäsning och jässtopp.
Det står att satsen ger 20L. Men jag tillsatte bara vatten till 16 eller 17L.
Jästen som följde med använde jag också.
Smakade en flaska ungefär varannan, var tredje vecka från att det var klart. 3månaders lagring kändes perfekt. Kanske blev det bättre med tiden. Men jag kände ingen större skillnad efter de tre månaderna iaf.
Nu vet jag inte om det är samma vin du använt. Men så gick det för mig. Kanske smakade det lite alkohol alldeles vid jässtoppen. Men det försvann efter första två veckorna.
Skickat från min SM-T320 via Tapatalk
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster