Har tidigare haft hisabs citronsyra 30gram förpackningar, upptäckte nu att de tagit slut och jag behöver införskaffa nya, kom då att tänka på om det finns olika sorters citronsyra? Är citronsyran man kan köpa på kryddhyllan samma citronsyra som man köper i bryggaffär? Funkar det lika bra med vilken som?
Är förövrigt 30 gram citronsyra lagom för 20 liter vin (Vin bestående av hälften sockervatten och hälften äpplejuice)?
Citronsyra?
Re: Citronsyra?
Googlade och fann något som hette E 330 som tydligen skulle vara konstgjord citronsyra som utvinns ur svartmögel som jag förstod det.. Någon som vet mer? Hur vet man om det är äkta citronsyra eller konstgjord? Eller är detta i själva verket samma saker? Får inga tydliga svar från google..
Re: Citronsyra?
E330 är äkta citronsyra. Citronsyra finns i alla levande organismer och den citronsyra som säljs är ofta utvunnen med hjälp av att odla en mögelsvamp ja.
Re: Citronsyra?
E 330 är helt enkelt E koden för citronsyra. Spelar ingen roll hur den är gjord, citronsyra = E 330.
E nummer är helt enkelt ett annat "namn" på grejerna.
E nummer är helt enkelt ett annat "namn" på grejerna.
Re: Citronsyra?
Tjenare lunes, jag har faktiskt samma fråga, men utifrån ett annat perspektiv. Dvs. hur många gram citronsyra (eller vinsyra) ska man tillsätta för att uppnå ett visst PH-värde... Ingen verkar riktigt ha något svar, så när jag testat mig fram, så lägger jag ut mina data. Dock har PH-mätstickorna tagit slut, måste invänta nya...
30g på 20 liter är annars mer än vad jag brukar tillsätta, när jag kör "på känn". Men det beror på hur syrliga äpplen etc. du haft. Har man inte mätstickor, får man smaka sig fram.
30g på 20 liter är annars mer än vad jag brukar tillsätta, när jag kör "på känn". Men det beror på hur syrliga äpplen etc. du haft. Har man inte mätstickor, får man smaka sig fram.
Re: Citronsyra?
Förresten, kollade lite i gamla recept, jag tror att 30g är rätt perfekt.
Re: Citronsyra?
Finns väll inget absolut svar på hur mycket citronsyra man behöver för att få ett vist PH, det beror väll på vilken buffertverkan vätskan som du häller syran i har. Först när du förbrukat bufferten ändrar PH värdet sig och då är det ytterst känsligt.
Enkelt och billigt är att använda detta kittet för att justera sitt vin till en bra nivå på syran.
http://www.pgw.se/acidometer.html
Man måste antingen smaka eller mäta varje batch då syran varierar i frukten mellan olika år och olika platser.
Enkelt och billigt är att använda detta kittet för att justera sitt vin till en bra nivå på syran.
http://www.pgw.se/acidometer.html
Man måste antingen smaka eller mäta varje batch då syran varierar i frukten mellan olika år och olika platser.
Re: Citronsyra?
Jo, jag har PH-läskpapper nu (http://shop.humle.se/utrustning/matning ... -4-6-20-st), så jag kan "höfta" mig fram. Tänkte att någon hade ett mer direkt svar, men jag får testa mig fram. När jag väl testat första gången, och vet att X gram vinsyra, sänker PH med Y enheter i 1 liter cider, så kan jag ju framöver räkna mig fram till hur mycket jag ungefär behöver. Det var det jag trode någon redan gjort, eftersom just PH år viktigt när man gör cider, men jag verkar vara den första. Hur som helst, när jag testat mig fram, lägger jag ut mina data.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Citronsyra?
Musten är en komplex lösning med många olika syra/baspar. För enkla system där alla komponenter är kända kan man räkna ut pH, och bestämma vilket pH man får efter en viss tissats av t.ex citronsyra. Man kan notera att det inte är linjära processer. Om t.ex X gram citronsyra sänker pH med Y, är det inte säkert att 2*X sänker med 2*Y.
Så, du får prova dig fram. Men det finns inget som säger att det som gäller för din must idag gäller för den must du har nästa år, eller för min must i år...
Så, du får prova dig fram. Men det finns inget som säger att det som gäller för din must idag gäller för den must du har nästa år, eller för min must i år...
Re: Citronsyra?
Det är väl så att en viss mängd citronsyra innehåller en viss mängd joner. Samma mängd syra innehåller alltid samma mängd joner.
Men, pH är alltså logaritmen av vätejons-aktiviteten.
pH 4 är alltså 10^-4, d.v.s. 0,0001, pH 3 är 10^-3, d.v.s. 0,001 och pH 2 är alltså 0,01.
För att sänka pH från 4 till 3 måste du alltså tillsätta 0,001-0,0001 joner (det blir 0,0009).
För att sänka pH från 3 till 2 måste du tillsätta 0,01-0,001 joner (det blir 0,009).
Det är MYCKET enklare då att istället räkna med gram per liter av syran. Det blir en linjär skala, men det blir lite svårare att räkna om till pH. Nu är det så att i vinsammanhang så anges oftast önskad syra just i gram per liter.
1 gram per liter syra bli ungefär en koncentration på 0,001 (en liter är 1 kg, d.v.s. 1000 gram) d.v.s. pH 3.
0,23 gram per liter syra blir alltså en koncentration på 0,00023, d.v.s. pH blir -log(0,00023), ungefär 3,6.
Men, sen tillkommer problematiken med att det kan finnas buffrande ämnen i musten, buffrande ämnen "absorberar" en del av syran så den inte ändrar pH. pH är de fria jonerna.
Men, pH är alltså logaritmen av vätejons-aktiviteten.
pH 4 är alltså 10^-4, d.v.s. 0,0001, pH 3 är 10^-3, d.v.s. 0,001 och pH 2 är alltså 0,01.
För att sänka pH från 4 till 3 måste du alltså tillsätta 0,001-0,0001 joner (det blir 0,0009).
För att sänka pH från 3 till 2 måste du tillsätta 0,01-0,001 joner (det blir 0,009).
Det är MYCKET enklare då att istället räkna med gram per liter av syran. Det blir en linjär skala, men det blir lite svårare att räkna om till pH. Nu är det så att i vinsammanhang så anges oftast önskad syra just i gram per liter.
1 gram per liter syra bli ungefär en koncentration på 0,001 (en liter är 1 kg, d.v.s. 1000 gram) d.v.s. pH 3.
0,23 gram per liter syra blir alltså en koncentration på 0,00023, d.v.s. pH blir -log(0,00023), ungefär 3,6.
Men, sen tillkommer problematiken med att det kan finnas buffrande ämnen i musten, buffrande ämnen "absorberar" en del av syran så den inte ändrar pH. pH är de fria jonerna.
Re: Citronsyra?
Wow, thanx!!! Efter att ha köpt PH-papper, sp visade det sig att mina äpplen ju var helt perfekta i syran, så det behövde inte ens regleras... Men jag skapa med mig detta till kommande år, när PH kanske ligger lite högt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster