Hej skulle prova på att göra mosserande vin... har fläderblommer citron och rabarber.
Jag har gjort en sats på 25 l vatten 4 kg socker och 1 champagne jäst och följt receptet.
Blanda ihop allt låt stå 1 dag för att få syre i satsen sedan lock på med jäsrör och nu har drt stått ca 2 dagar och det puttrar inte ett skit i röret...
Det skulle stå i ca 7 dagar och sedan i med 100g socker och sedan i flaskor som ska stå i 2 dagar utan kork och sedan korkas och sen stå svalt och mörkt i 2v.
Mvh
Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
hur varmt var det när du hade i jästen?
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Rumstepererar tror jag ca 18 -20 grader.
jag läste att man kan tillsätta jästnärsalt så jag körde och köpte det och slo i lite.
vad kan hända om det var för kallt när man slog i jästen? Tar det längre tid eller dör den?
jag läste att man kan tillsätta jästnärsalt så jag körde och köpte det och slo i lite.
vad kan hända om det var för kallt när man slog i jästen? Tar det längre tid eller dör den?
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Är det för kallt (inom rimlighetens namn) så tar det bara längre tid innan jästen kommer igång, om du förvarar jäskärlet i rumstemperatur. Förvaras kärlet för kallt så somnar jästen in och kan behöva tid och kraft att komma igång.
Något som jag haft problem med första gången jag skulle göra vin var att jag inte hade fått min jästunna tät så det läckte ut vid locket. Prova att trycka fast locket runt om och kolla packningen vid jäsröret.
(sen får någon annan svara på om det är för lite socker eller liknande, mitt ingefärsvin skulle ha 7 kg samt 2,5 kg russin...).
Något som jag haft problem med första gången jag skulle göra vin var att jag inte hade fått min jästunna tät så det läckte ut vid locket. Prova att trycka fast locket runt om och kolla packningen vid jäsröret.
(sen får någon annan svara på om det är för lite socker eller liknande, mitt ingefärsvin skulle ha 7 kg samt 2,5 kg russin...).
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Jepp jag jar kollat så allt är tätt. Och när jag trycker på locket så vågar vattnet i jäsröret.
jag har gjort en fuling jag har ställt den i spapoolen med termostatet på 25 grader så då borde jästen vakna till liv?
Eller är där någon bättre idé på hur man får igång jäsningen?
jag har gjort en fuling jag har ställt den i spapoolen med termostatet på 25 grader så då borde jästen vakna till liv?
Eller är där någon bättre idé på hur man får igång jäsningen?
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Är det pysläcka så bubblar det när du trycker på locket, men den koldioxid som jästen bildar går långsammare så den läcker genom pysläckan.
Re: Hur lång tid tar det innan det börjar jäsa?
Nu har det börjat bubbla men inte så mycket kanske en i minuten. Läste att det var bara banka och skaka om lite men
inte öppna så det fick syre.
ja ja vi får se hur det går
På fredag ska jag öppna och tillsätta omgång nr 2 med socker.
Mvh
inte öppna så det fick syre.
ja ja vi får se hur det går
På fredag ska jag öppna och tillsätta omgång nr 2 med socker.
Mvh
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst