Hej hej bryggarvänner!
Då jag tidigare har bryggt vitt och rosé med bra resultat har jag nu satt en sats rött. Valet föll på Ekens 8,5 Zinfandel.
Emellertid började projektet inte så bra. Angivelsen på flaskan om innehåll i liter stämmer inte. Det stod 5 liter men är i realiteten 6. Då jag använde dunken till att mäta upp det vatten som skulle tillsättas blev jag lite lätt besviken när detta uppdagades och såg framför mig ett blaskigt vin.
Detta problem löstes dock med att införskaffa en 5 litersdunk med Ekens Zinfandel och hälla i mer druvmust så att ratio vatten/must återställdes till den avsedda.
Nu till min fråga: Då volymen har ökat till ca 30 liter, hur mycket längre kan jag förvänta mig att det ska jäsa? Det har stått sedan 140225 och har inte övergått till den svarta delen av jäsmätaren än samt smakar sött vilket rimligen innebär att det inte är utjäst. Det bubblar sporadiskt och ytan skummar.
Kan det vara en ide att tillsätta jästnäring och eller en jästrestart?
Tacksam för svar och tips.
Fråga om jästid ekens 8,5 zinfandel
Re: Fråga om jästid ekens 8,5 zinfandel
Du hade i för lite jäst, de 5 gram som är i förpackningarna är redan ganska lite, köp 2 nya av samma sort (rc212 va?) rehydrera och tillsätt eller köp 1 och gör en förkultur
Re: Fråga om jästid ekens 8,5 zinfandel
Ok! Tack för tipset. Ska ränna iväg till den lokale bryggnasaren imorn och jästa på . Jävla bra forum detta!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster