bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Allt f�r din hembryggning
Aktuellt datum och tid: ons dec 13, 2017 18:34

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: fre nov 10, 2017 0:39 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
Jag har efter väldigt många års uppehåll tagit upp en gammal hobby, brygga eget vin. Har ett äppelvin på jäsning, gjort på fådda äpplen och pallade rönnbär. Fick lust att göra ett rödvin, men inte av dom satserna som "bara" innehåller saft/must. Ville göra lite mer "själv".
Jag har inga egna frukter och bär, så jag köpte en vinsats som innehåller torkade frukter och bär. Detta är ett 7-dagars vin, men jag gör vinet enligt "vanligt" recept från "Vinboken". Innehåll i förpackningen: Torkad frukt (Slånbär, fläderbär, russin, ekspån, krusbär, fikon, hibiskusblommor), Enzymer, Citronsyra, Vinjäst av standardsort, Bentonit, Jässtopp, Klarningsmedel. Ska ge ca 23 liter vin

Så här började jag:

7 November: Lade frukten i plåtbunke och hällde kokande vatten på frukten som fick stå och svälla några timmar. Sen hällde jag över frukten i en 10-liters hink och hällde på mer kokande vatten, ca dubbelt så mycket som den mjuka frukten.
När fruktmassan svalnat till ca 50°C tillsatte jag enzymer och 1/4 kg socker.
Vid 25°C satte jag till vinjäst och bentonit, och täckte över hinken med en linnehandduk och ett lock lite på glänt. Sen ska det stå och jäsa dragfritt och lugnt 23-25°C, 5-6 dagar, 1-2 ggr / dag trycker jag ner fruktmassan.
Fortsättning följer...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: sön nov 12, 2017 16:47 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
12 November:
Idag har jag sköljt fruktmassan i durkslag med ljummet vatten för att få med de sista saft och sockerresterna. Därefter silat genom silduk och kramat ur det allra sista. Hällt alltihopa i Jäshink.
Löst upp resten av sockret (3+3/4 kg) i ljummet vatten, fyllt upp till 23 liter, tillsatt citronsyra och rört om. Monterat lock och jäsrör och ställt hinken i badrummet (25°C). Efter 2 timmar bubblar det på ordentligt, 3-4 sekunder mellan bubblorna!
Nu får det stå och puttra på ett par, tre veckor så får vi se hur det artar sej.
Fortsättning följer...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 20, 2017 20:49 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
20 November
Nån gång i helgen slutade det helt plötsligt att jäsa. Nåja, 25 -26 graders rumstemperatur har väl den effekten att vinet jäser ganska fort. Totalt två veckors jästid. Har nu tappat om det, skakat ur kolsyra och tillsatt Jässtopp. Passade på att provsmaka, det verkar kunna bli helt okej. Nu får det vila ett par veckor...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån nov 20, 2017 21:21 
Offline
Bryggmästare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 23:02
Inlägg: 221
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Glöm inte att återkomma med hur resultatet blev. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor nov 23, 2017 21:45 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
Givetvis, har tänkt redovisa hela processen. :thumbup:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån dec 04, 2017 20:13 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
3 december
Efter att i helgen ha provsmakat vinet kan jag konstatera att det är gott, helt i min smak. Men det känns lite tunt, hade förhoppningar om ett lite mer fylligt vin. Ska prova att åtgärda med Glycerin. Men det smakar i alla fall bra, verkar bli ett vin som passar bra som bordsvin, något att ha till maten. Nu får det stå en vecka till innan 2:a omtappning.
Fortsättning följer...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 07, 2017 20:23 
Offline
Färsk jäst

Blev medlem: lör okt 28, 2017 19:51
Inlägg: 7
Utrustning: Jäshink för vin
7 december
Nu har jag tappat om för andra gången, samt tillsatt 3/4 dl Glycerin. Tänker att vinet får stå nån vecka innan jag provsmakar om det blivit nån skillnad efter tillsatsen av Glycerin.
Fortsättning följer...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Medlemmar online: Bing [Bot], Google [Bot], tarzzz


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013