Eftersom att denna tråden redan heter ’Blåbärsvin’ så känns det passande att återuppliva den nu, då man kan börja plocka skiten nu. Plockat i ett par dagar nu och måste börja förbereda ett recept till den kommande byrgg- och omtappningsdagen. Just nu har jag bara något kilo, men en timme varje dag med hunden stormande runt omkring sig lär man kunna få ihop en del de kommande veckorna. Kanske till och med lura på någon annan stackare att följa med ut till myggen, knotten och fästingarna!
Nuvarande recept idé, 5l-sats:
2-3l blåbär (ungefär 1.5kg blåbär, skulle jag tro)
250-500g bananer
100-250g russin
Socker upp till ungefär 11%
1-2g Citronsyra
Jästnäring
Pektinlyas
Jäst (är inte säker på vad jag vill ha)
+ Någon äppeljuice tills man når 5 liters markeringen, fyll upp med samma juice. Kanske vatten om man vill bevara mer av blåbärssmaken, men då måste jag nog mata i fler bär. Funderar också på att ha i lite tanniner, men är osäker på måtten och är verkligen ingen vinexpert. Har svårt att döma om det behövs mer eller mindre när man gör musten. Funderar också på att ha i lite brunt socker, då det kan vara intressant att leka med det för en gångs skull.
Alla bär och frukter fryses innan användning. Vad jag förstår ifrån andra recept är att de gärna kör någon syrlig frukt eller bär tillsammans med detta. Jag skulle kunna lunka runt bland grannarna och kolla om man kan sno åt sig lite vinbär eller krusbär, då mina fick någon sjukdom i år. Alla löv är uppätna, men bären finns kvar, tror inte de lär bli goda dock. Får se senare i år.
Man skulle också kunna vänta på att lingonen mognar, men det blåbärsvin som finns på
Systemet är en mix av lingon och blåbär och smakar pyton. Och om ni undrar över bananerna är det för att jag skyr tunt vin. Russinen kanske är overkill, men brukar köra russin och banan i de viner jag gjort för att få en "mouth feel" som passar mig.
Kom gärna med åsikter och idéer, är inte någon expert på det här så uppskattar hjälpen!