Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Lo »

Beskrivet i ett steg är det inte mer än att blanda jäst i en söt saft och vänta.
Varför ska man tillverka vin hemma när man kan köpa förstklassigt vin billigt från vårat kära statliga monopol Systembolaget?
Det fins lika många svar på den frågan som det finns bryggare, men här kommer några exempel..
Det blir godare, det är roande/spännande/roligt att plocka sina råvaror och av egna händer skapa en ädel dryck på samma sätt de gjorde för tusentals år sedan. (med viss förfining såklart). I de flesta fall är det billigare, och i lika många fall är det resan som är målet. Även vinsattser eller färdig must är värt besväret, det enda vi igentligen gör är att presentera den riktiga vinmakaren för sitt instrument, lutar oss tillbaka och väntar tills de är klar. Vinmakaren (Jästen) ligger tillslut utslagen på botten och vi tappar över den färdiga produkten på flaska eller fat och väntar åter igen (om vi kan), men denna gång på drycken ska lugna sig och mogna. Hur lång tid det tar beror i första hand på mängden tannin i drycken.

Nu har såklart även bryggningen utvecklats, ist för att låta musten stå framme och förlita oss på luftburna jäster eller de som sitter på frukt och bär så kan vi lätt och billigt beställa isolerade jäst-stammar som bildar exakt de naynser vi vill ha, sedan om det är vin, öl, mjöd eller cider vi brygger spelar mindre roll.

Vin kan göras på alla ofarliga bär, frukter, blommor, örter och rotfrukter. Det enda som igentligen behövs är en smaksatt vätska med lämplig mängd socker.
Om man skall brygga för första gången bör man starta med en vinsats, de innehåller 5-6L lite koncentrerad must, oftast av druva eller äpple beroende på märke, en påse no-name vinjäst, en eller två påsar med klarningsmedel och en påse vinsvavla/jäststopp. I vissa fall är jäststopp och klarning blandat i en och samma påse. Det finns många olika märken på vinsattser och kvalitet/resultat varierar minst lika mycket, enligt vad jag sett och hört så är Doc's och Rulles de två säkraste korten ifall du vill ha ett gott vin.

Den minimala uppsättning utrustning som behövs är en hink och en hävert för tappning.
Två ordentliga jäshinkar, jäsrör, hävert och oechelmätare/hydrometer är dock att rekomendera för bästa kontroll.
Utöver det så är en korkaparat med hävarmar en oumbärlig engångskostnad för att korka flaskorna, desamma gäller för kapsulator vid öl/cider tillverkning.

<b>Jäst</b>
Förutom valet av must så är jästvalet den största och viktigaste delen, olika jäst typer ger olika karaktär på drycken, det är jästen som omvandlar sockret till olika typer av alkohol och kolsyra. Den både skapar och döljer smaker, den påverkar färgen, lukten, hållbarheten, syra och tannin/garvsyra mängden. Det finns jäster som ger smak av banan, vanilj, tropiska frukter, kaffe och i stort sett vad du än kan tänka dig.
Bakjäst och turbojäst bör aldrig förekomma i vin, öl eller mjöd tillverkning. Det kan jämföras med att äta vatten till morgon gröten, vist får du i dig den men de flesta håller nog med om att det är godare med mjölk och knappast mer besvär.
Men hur vet man vilken jäst man skall använda?
Det finns mycket information på nätet om det, jag har ett par länkar i slutet till sidor med mer information om jäst och deras egenskaper.
Vid vita viner och speciellt vid mjöd är champagne jästen vanlig. Den är ganska snabb, både vid jäsning och klarning, den ger ganska rena smaker och har hög alkohol, temperatur och socker tolerans.
Röda viner gör man sällan om man inte köper en vinsatts. Har själv bra erfarenhet av Lalvin rc-212 och bordeaux.
Cider jäst, sweet mead och dry mead jästerna ger alla bra resultat i cider, mjöd och vin, såväl vitt som rött.
Steinberg och chablis har även dom gett goda men olika resultat.

http://winemaking.jackkeller.net/strains.asp
http://www.henriksdalsvingard.se/gpage13.html
http://www.homebrewheaven.com/yeast_selection_chart.htm


<b>Temperatur</b>
Temperaturen har likaså den stor inverkan på slutresultatet. Jästvalet spelar in här med, olika typer tycker om olika temperaturer men 17° brukar vara optimalt. 15° - 30° är de flest jästers verknings temperatur, dvs inom de gränser den klarar att utföra sitt jobb. Blir det kallare går den på sparlåga, blir det varmare dör den offta.
Kortfattat kan man säga att det är bäst att ligga i den lägre delen av skalan då jästen i lugnt takt omvandlar sockret till alkohol, den producerar mindre av de högre alkoholerna och ger i sin tur en ”renare” smak.
Arbetar den i den högre delen av skalan blir det kryddigare smaker och det är i båda fallen på gott och ont, i vissa fall vill man åt dessa och i andra vill man hålla de borta. Men över 25 är offtast inte att rekomendera.


<b>Tider</b>
Som vanligt beror tiden främst på jästvalet, men även temperatur spelar en stor roll.
Det kan ta allt från 3 veckor till 6 månader att jäsa ett vin eller mjöd. När jästen till slut dör pga alkohol förgiftning, svält, eller från jäststopp så stannar vinet upp och jästcellerna tillsammans med andra partiklar faller till botten och resulterar i att vinet/mjödet blir ”klart”, inte färdigt då utan genomskinligt.
Man brukar vänta 30 – 60 dagar efter det att jästen har dött innan man tappar om vinet till en ny ren tunna. 30 dagar gör man det igen och fortsätter så tills dess att det inte längre samlas ett sediment i botten.
Då är det dags att tappa det på flaska och försöka låta det vila 2 månader så är det helt klart.

Att låta det ligga 2 månader är inte alltid nödvändigt men det brukar hjälpa genom att låta vinet lugna sig igen. Jag har haft viner som pga olika anledningar tagit slut före de ens hamnat på flaska.

Låg tempratur skyndar även på klarningen. Låt de stå så svalt som möjligt.


<b>Tillsattser</b>
Nu för tiden finns det alla möjliga tillsattser att köpa. Tiotals olika hjälpmedel för klarning, ekspåns essence, smakämnen, tannin pulver och blandade syror och jäststopp.
Och bryggarna är delade i två läger angående dessa. Ena sidan vill inte använda tillsattser som klarning och vinsvavla pga olika anledningar, och andra sidan tycker det är ok att utnyttja dessa hjälpmedel för att spara tid. Åter igen är det en personlig smaksak hur man vill göra.
Vi har i tusentals år klarat oss utan dessa och det går onekligen att göra underbara viner med bara frukt, vatten, jäst och tid.
De flesta klarningsmedel är naturliga såsom gelantin och fungerar genom att de får partiklarna att binda samman så de faller till botten snabbare.

Vinsvavla är välanvänt och bör användas vid varannan omtappning och i början av must skapandet före vi tillsätter jästen för att ta död på alla andra elakheter som vill och kan förstöra musten.
Man kan även tillsätta vinsvavla eller jäststopp i slutet för att döda jästen för att snabba upp processen eller för att man tycker vinet/mjödet smakar bra och man vill att vinet skall stanna vid den sötman och alkohol halt den har.
Man bör då tänka på att vinsvavlan förhindrar möjligheten att göra mousserande vin/mjöd eller champagne.
För att göra det tillsätter man 6 gram socker / liter vin när man tappar det på flaska. Viktigt är då att jästen lever.


<b>Vanligaste felen och frågorna</b>

Det finns många olika anledningar till att vinet/mjödet inte smakar eller beter sig som det bör..
1. Jag tillsatte jästen för 12 timmar sedan och jag ser ännu inget tecken på jäsning.
Vänta en eller två dagar till, ibland kan det ta upp till 5 dagar innan det kommer igång. Det första jästen gör är att ta tillvara på syret och rösta upp sig med hjälp av mineraler etc för att bättre klara miljön.
Om vatten nivån blivit ojämn i vattenlåset så är det på gång iaf så du kan sluta oroa dig.
Skum på eller om musten ”kokar” är också tecken på att det faktiskt jäser, prova trycka till locket igen för det kanske inte är riktigt tätslutande.[/color]

2. Det smakar eldigt och starkt.
Endera är det nysvavlat, taskig jäst eller så kan det ha jäst för varmt. De dåliga smakerna avtar med tiden, det kan ta allt från 2 månader till 2 år.[/color]

3. Kan jag använda bakjäst eller turbojäst ist?
NEJ![/color]
3.1. Vilken jäst är bäst till mitt vin?
Är väldigt olika beroende på vilket vin och hur man vill att det skall smaka.
Min absoluta favorit till bär-viner är Lalvin RC212.
Champagne jäst är väldigt vanlig vid cider och mjöd. Numera verkar de flesta använda 71B-1122 eller D47, PGW säljer alla utom D47.[/color]
3.2. Hur mycket alkohol klarar de att jäsa?
Olika det med både mellan jäst och märke, men för att säga ungefär.
Champagne = 15-21%, RC-212 = 12-14%, 71B-1122 = 14%, D47 = 14%, K1-V1116 = 18%[/color]

4. Jag vill prova göra vin men vill inte köpa alla redskap, kan jag göra det i en vanlig hink eller kruka?
Ja det går att göra men du bör vara medveten om att riskerna för infektion ökar samt att vinet/mjödet kan ta upp andra smaker från plasten. Bind isf över tygnät eller väv så flugor inte kommer in och låt det stå på en dammfri, mörk och vindstilla plats.[/color]

5. Hur fungerar en oechelmätare / hydrometer?
Den fungerar som en omvänd våg. Ist för att ställa tunnan på en våg och räkna bort all annan vikt än vätskan så stoppar men ner den i musten och den mäter densiteten. Sockret i musten gör vattnet tyngre så mätaren flyter lättare. Alkohol gör vattnet lättare så den sjunker djupare.[/color]

6. Jag har hört att maskrosvin är olagligt och att det kan vara farligt om det inte får ligga minst ett år på flaska, stämmer det?
Nej och nej. Sedan '94 är maskrosvin lagligt igen, det ansågs olagligt för det räknades till mäsk pga att socker tillsattes. Mäsk är olagligt om man har i uppsåt att destillera det. (vad annars har man det till?)
Maskrosvin är av för mig okänd anledning inte alls gott före det legat 1år på flaska. Vad det har för mig där innanför glasväggarna är ett mysterium, men vad det än gör så har det en gigantisk inverkan på smaken, det är dock aldrig giftigt.[/color]

7. Är det sant att maskrosvin innehåller euforiska ämnen?
Nej det innehåller mig veteligen inget liknande, men många påstår att de blir gladare och får en varm strålande känsla av att dricka det.
Personligen tror jag det beror på inbillning och såklart alkoholen =)
Har man plockat och gjort vinet själv ger det nog en extra kick för maskrosvin är mycket extra arbete, att plocka blommorna och sedan ta lös bladen från knopparna är allt annat än roligt. Om det är värt det får var och en komma fram till själv. Det är dock mångas favoritvin.[/color]

8. Vilka viner blir bäst?
Kan bara svara för mig själv, och vin på de flesta frukter och bär kan bli i toppklass, men Fläder, blåbär och maskrosvin är helt klart top3. (inte nödvändigtvis i den ordningen)[/color]

9. Det är något luddigt som växer ovanpå mitt vin/mjöd, går det att rädda?
Är det färdigjäst så ta bort så mycket du kan av infektionen och svavla ordentligt, låt det sedan stå och klarna. Smakar det bra när det normalt är dags att tappa på flaska så är det inga problem, gör som vanligt bara.
Om det inte är färdigjäst så prova ta bort så mycket du kan och svavla försiktigt. Och se vart det tar vägen framöver.
Smakar det illa efter allt detta så får du nog se dig besegrad och tvätta redskapen lite nogrannare nästa gång.[/color]

10. Kan man göra vin på saft eller juice?
I de flesta fall ja. Sålänge de inte innehåller konserveringsmedel. De flesta smaksatta drycker som hemmagjord saft, OJ äppeljuice etc går att jäsa, om det smakar bra är en annan femma. Prova göra 1-5L först och se hur det blir isf.[/color]

11. Var kan jag köpa brygg utrustning och jäst?
De flesta städer har en brygg butik som säljer eller kan ta hem. Annars har de flesta ÖB butiker tunnor och utrustning.
Hittar du ingen som säljer jäst kan du beställa från http://humle.se Passa då även på att se över jäst behovet i framtiden så de kan beställa hem den/de jäst-typer du kommer behöva. De klarar sig lätt minst ett år i kylen. Torrjäst klarar sig lätt många år.
Det finns fler bryggbutiker att beställa ifrån såväl utomlands som i sverige.
Jag har beställt ett par ggr med mycket gott resultat från http://www.homebrewheaven.com/ i usa. Främst för de är de enda jag hittat som säljer Lalvins torrjäster. Och de har mycket utrustning som är svår att hitta i sverige. Frakten drar iväg med priset men torrjästen kostar lite och väger näst intill inget.[/color]

12. Är det svårt att brygga vin/mjöd?
Nej, det svåra ligger i väntan, man får ordentlig träning i tålamod.[/color]

<b>Länkar som är bra att ha</b>

Internt:
Savonits Lills Tips guide för att lyckas med sitt viner:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=10404

Externt:
http://www.homebrewheaven.com/ - Bryggshop i usa.
http://humle.se - Svensk bryggshop.
http://www.henriksdalsvingard.se/ - Mycket bra info om vintillverkning.
http://www.homebrewheaven.com/yeast_selection_chart.htm - Jästers alkohol tolerans.
http://winemaking.jackkeller.net/strains.asp - Jäst typer och deras egenskaper.
http://winemaking.jackkeller.net/ - Förmodligen internets största recept och informations samling om bryggning.
http://www.gotmead.com/index.php - Bra forum med recept och info om Mjöd tillverkning.
http://www.basicbrewing.com/ - Främst öl och mjöd men mycket bra videos om bryggning.
http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipes - Stor recept sammling för öl.
http://www.howtobrew.com/ - Öl bryggning.
http://www.shbf.se/ - Svenska hembryggares förening.
http://www.pgw.se/ Webshop med bla Lalvins jäst.
Senast redigerad av Lo, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
c2h5oh
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: sön aug 21, 2005 2:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av c2h5oh »

Jättebra initiativ, mycket läsvärt ända fram till den gula texten kom, den går inte att se. Skulle du vilja ändra färgen?
Användarvisningsbild
Pjolteren
Bryggmästare
Inlägg: 885
Blev medlem: ons apr 21, 2004 2:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Pjolteren »

Jag tror syftet var att man skulle tenka på svaren och sedan kolla vad
författaren har skrevet. Markera teksten så blir den lesbar...
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Lo »

Hehe nej jag kör med blå bakgrund så den syntes bra för mig =)
Användarvisningsbild
c2h5oh
Finjäsare
Inlägg: 81
Blev medlem: sön aug 21, 2005 2:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av c2h5oh »

Ok, då är det mitt forumtema som är problemet. Gillar inte det blåa så jag kör med grå bakgrund och då syns inte texten.
Användarvisningsbild
Dugge
Turbojäsare
Inlägg: 27
Blev medlem: ons apr 19, 2006 2:00
Kontakt:

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Dugge »

Mycket bra initiativ "Lo"!

Ett litet tillägg till länklistan kanske?
http://www.hobbyman.se/item/18
Beskriver steg för steg hur man går tillväga när man sätter en färdig vinsats. Lämpar sig bra för nybörjare.

Cheers!
//Dugge
http://www.hobbyman.se - Tips och trix f?r hemmet
Användarvisningsbild
bryggis
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: lör sep 30, 2006 2:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av bryggis »

Två frågor jag skulle vilja få svar på är angående buteljering.

Hur mycket vin skall man fylla upp med i flaskan? (står 75cl på flaskan, rymmer antagligen lite mer)

Hur gör ni för att slippa luftbubblor i det färdiga vinet? (Om det gör något att det är lite luft i flaskan)

Frågor som dessa har jag i alla fall inte sett svar på, om någon av er mer erfarna vinbryggare skulle vilja svara på dessa vore jag mycket tacksam :)



(Kanske kan vara en idé att lägga till lite fler frågor som vi noviser har i listan över vanliga frågor och svar...)
Användarvisningsbild
sp4m
Finjäsare
Inlägg: 77
Blev medlem: sön dec 17, 2006 1:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av sp4m »

Ok, jag är väl lite sent ute kanske men jag måste bara säga att det var ett fantastiskt bra inlägg för oss som inte har så stor vana! Göra en sticky av det kanske som går att uppdatera litegrann?

Tack!
Användarvisningsbild
attackbever
Föredetta moderator
Inlägg: 1099
Blev medlem: ons maj 24, 2006 2:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av attackbever »

Tänkte jag kunde fylla på med den där länken (såg ingen annan som postat den)
http://www.vinboken-online.com/

Bra sida som går igenom det mesta om vintillverkning.
Användarvisningsbild
Samuel
Finjäsare
Inlägg: 62
Blev medlem: fre apr 06, 2007 2:00
Ort: Taiwan, Taipei

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Samuel »

Under klarning skriver du att det ska stå så svalt som möjligt. Just nu har jag två temperaturer att tillgå. Vardagsrummet på c:a 24 grader och kylskåpet på runt 5 grader, vilket är att föredra?
Användarvisningsbild
Lo
Hedersmedlem
Inlägg: 984
Blev medlem: fre jun 18, 2004 2:00
Ort: Vasternorrland

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Lo »

Hmm ingen aning faktiskt men jag skulle nog välja kylen isf.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av gullitskatt »

Lo du borde sätta upp denna som sticky eftersom den är så övergripande information om vin tillverkning.
Och kommer vara till stor hjälp för nybörjare som då kan läsa den istället för att söka runt efter svaren.

Och så kan man hänvisa till din tråd innan dom frågar massa enkla saker som du tagit upp här.
trahojen
Färsk jäst
Inlägg: 24
Blev medlem: tor sep 10, 2009 21:29
Ort: Höganäs

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av trahojen »

En säkert ganska dum fråga i sammanhanget, men hur tyder man recepten när det gäller vikten på frukten? När det t ex gäller plommon, är det vikten innan man tar bort kärnorna och mosar frukten, eller fruktmassan efter man har gjort det?
Har någon någonsin sett ett svar på det? :?
Själv har jag antagit att det inte spelar så stor roll, bara proportionerna inte blir alldeles för konstiga...
naturbarn
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: lör jun 04, 2011 0:34
Ort: Fjollträsk

Hittar inte malda russin!

Inlägg av naturbarn »

Smäll mig gärna på fingrarna om jag missat förklaringen på denna eminenta sida... men! vad har de hackade/malda russinen för funktion i (maskros-)vintillverkningen?

Lyckades häromdagen bärga fem sena liter maskrosgult och har satt igång min femte (?) sats vin på denna vackra råvara. Varje år har jag lydigt följt receptet och hällt i citroner/citronsaft - vilket jag hittat någon, som jag tror, kemisk-biologisk förklaring till - samt dessa stackars massakrerade russin, men jag har ännu inte fått klart för mig vad som händer om jag utelämnar dem?!

Har det med medföljande jäst på skalen att göra?
Eller med sockret i bären?
Eller är det helt enkelt en smaksak - det blir för klen smak utan russin?

Och följdfrågan: går det lika bra att ta otorkade russin, alltså vindruvor, om sådana skulle uppenbara sig?

Taxam för svar - eller antydan om var jag själv kan läsa mera!
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Vin och hembryggning, liten sammanfattning och infosamling

Inlägg av Odqvist »

Torkade russin innehåller stor koncentration av flera olika sockerarter, som hjälper jästen att komma igång. I alla fall den anledningen jag vet.

Samma fråga från Glöggtrådarna: "Vad ska potatisen med för?" Enligt mig, ingen nytta ;)
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster