Hej
Jag undrar vilken temperatur man kan varma glöggen till utan att alkoholen förångas "för mycket".
Vilken temperatur för att vara på den säkra sidan?.
Någon som vet?.
Mvh
Oliee
Varma glöggen
Varma glöggen
Alkohol kokar som bekant strax över 78 grades så det blir väl ett bra riktmärke. Känns glöggen sedan för svag får du vel "toppa upp" den lite efterhand.
/Wricko
- KaptenGrogg
- Bryggmästare
- Inlägg: 484
- Blev medlem: tor mar 13, 2003 1:00
- Ort: Stockholm
Varma glöggen
Nja, här måste jag invända!
Ren alkohol kokar vid strax över 78 C. Glögg är en blandning av alkohol, vatten, socker och andra ämnen och har högre kokpunkt än så. Men framför allt: Alkoholen tar tid på sig att koka bort. Jämför om du skulle vilja destillera glöggen (av någon egendomlig anledning). Det är ju inte gjort i en handvändning.
Så värm glöggen tills du är nöjd med temperaturen eller tills den precis kokat upp och oroa dig inte för mycket över alkoholförlusten! Den är försumbar.
Ren alkohol kokar vid strax över 78 C. Glögg är en blandning av alkohol, vatten, socker och andra ämnen och har högre kokpunkt än så. Men framför allt: Alkoholen tar tid på sig att koka bort. Jämför om du skulle vilja destillera glöggen (av någon egendomlig anledning). Det är ju inte gjort i en handvändning.
Så värm glöggen tills du är nöjd med temperaturen eller tills den precis kokat upp och oroa dig inte för mycket över alkoholförlusten! Den är försumbar.
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: tor dec 01, 2016 19:26
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: tor dec 01, 2016 19:26
Re:
Vet att detta är ett tok-gammalt inlägg men...KaptenGrogg skrev:Nja, här måste jag invända!
Ren alkohol kokar vid strax över 78 C. Glögg är en blandning av alkohol, vatten, socker och andra ämnen och har högre kokpunkt än så. Men framför allt: Alkoholen tar tid på sig att koka bort. Jämför om du skulle vilja destillera glöggen (av någon egendomlig anledning). Det är ju inte gjort i en handvändning.
Så värm glöggen tills du är nöjd med temperaturen eller tills den precis kokat upp och oroa dig inte för mycket över alkoholförlusten! Den är försumbar.
Alkohol (Etanol då) kokar/förångas vid 78,3 grader oavsett vad du blandar det med, annars skulle du inte kunna utvinna etanol ur mäsk. "Glögg" har såklart en högre kokpunkt, men alkoholen i glöggen börjar förångas vid 78,3 grader.
Re: Re:
Nej. Det där är en extremt vanlig myt och antagligen det som gett upphov till konstruktionen på labmastern.scary_name skrev: Alkohol (Etanol då) kokar/förångas vid 78,3 grader oavsett vad du blandar det med, annars skulle du inte kunna utvinna etanol ur mäsk. "Glögg" har såklart en högre kokpunkt, men alkoholen i glöggen börjar förångas vid 78,3 grader.
En blandning av etanol och vatten kokar vid en annan temperatur än 78,3 grader, när blandningen kokar så avgår ånga som innehåller både vatten och etanol. Om det bara vore etanol i ångan skulle man inte behöva en kolonn för att separera vatten och etanol bättre.
Kolonnens reflux gör att etanolen fortsätter uppåt i kolonnen och vattnet droppar tillbaka. Vartefter etanolhalten i mäsken minskar så stiger kokpunkten (och temperaturen).
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst