Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Varma glöggen

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
oliee
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: mån aug 22, 2005 2:00

Varma glöggen

Inlägg av oliee »

Hej
Jag undrar vilken temperatur man kan varma glöggen till utan att alkoholen förångas "för mycket".
Vilken temperatur för att vara på den säkra sidan?.
Någon som vet?.
Mvh
Oliee
Användarvisningsbild
wricko
Bryggare
Inlägg: 141
Blev medlem: sön jun 29, 2003 2:00
Ort: Upplands hj?rta Mood: ?ngest

Varma glöggen

Inlägg av wricko »

Alkohol kokar som bekant strax över 78 grades så det blir väl ett bra riktmärke. Känns glöggen sedan för svag får du vel "toppa upp" den lite efterhand.
/Wricko
Användarvisningsbild
KaptenGrogg
Bryggmästare
Inlägg: 484
Blev medlem: tor mar 13, 2003 1:00
Ort: Stockholm

Varma glöggen

Inlägg av KaptenGrogg »

Nja, här måste jag invända!
Ren alkohol kokar vid strax över 78 C. Glögg är en blandning av alkohol, vatten, socker och andra ämnen och har högre kokpunkt än så. Men framför allt: Alkoholen tar tid på sig att koka bort. Jämför om du skulle vilja destillera glöggen (av någon egendomlig anledning). Det är ju inte gjort i en handvändning.
Så värm glöggen tills du är nöjd med temperaturen eller tills den precis kokat upp och oroa dig inte för mycket över alkoholförlusten! Den är försumbar.
scary_name
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor dec 01, 2016 19:26

Re: Varma glöggen

Inlägg av scary_name »

...
Senast redigerad av scary_name, redigerad totalt 1 gång.
scary_name
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor dec 01, 2016 19:26

Re:

Inlägg av scary_name »

KaptenGrogg skrev:Nja, här måste jag invända!
Ren alkohol kokar vid strax över 78 C. Glögg är en blandning av alkohol, vatten, socker och andra ämnen och har högre kokpunkt än så. Men framför allt: Alkoholen tar tid på sig att koka bort. Jämför om du skulle vilja destillera glöggen (av någon egendomlig anledning). Det är ju inte gjort i en handvändning.
Så värm glöggen tills du är nöjd med temperaturen eller tills den precis kokat upp och oroa dig inte för mycket över alkoholförlusten! Den är försumbar.
Vet att detta är ett tok-gammalt inlägg men...
Alkohol (Etanol då) kokar/förångas vid 78,3 grader oavsett vad du blandar det med, annars skulle du inte kunna utvinna etanol ur mäsk. "Glögg" har såklart en högre kokpunkt, men alkoholen i glöggen börjar förångas vid 78,3 grader.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Re:

Inlägg av latmasken »

scary_name skrev: Alkohol (Etanol då) kokar/förångas vid 78,3 grader oavsett vad du blandar det med, annars skulle du inte kunna utvinna etanol ur mäsk. "Glögg" har såklart en högre kokpunkt, men alkoholen i glöggen börjar förångas vid 78,3 grader.
Nej. Det där är en extremt vanlig myt och antagligen det som gett upphov till konstruktionen på labmastern.

En blandning av etanol och vatten kokar vid en annan temperatur än 78,3 grader, när blandningen kokar så avgår ånga som innehåller både vatten och etanol. Om det bara vore etanol i ångan skulle man inte behöva en kolonn för att separera vatten och etanol bättre.

Kolonnens reflux gör att etanolen fortsätter uppåt i kolonnen och vattnet droppar tillbaka. Vartefter etanolhalten i mäsken minskar så stiger kokpunkten (och temperaturen).
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för vinbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster