Hur skiljer sig smaken av hemmagjort vin mot annat vin? Smakar det bättre än annat vin?
Varför väljer ni att göra själv istället för att köpa?
Hur svårt är det att lära sig att göra vin själv (med sats)?
För- och nackdelarna med att göra vin själv?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: För- och nackdelarna med att göra vin själv?
Precis som vin A skiljer sig från vin B på systemet. Även om det är gjort på samma sorts druva kan det smaka väldigt annorlunda.Hur skiljer sig smaken av hemmagjort vin mot annat vin?
Kan det göra, kan också smaka sämre. Beror på vilka viner du jämför och vad du tycker smakar bra.Smakar det bättre än annat vin?
För att det är roligt och man kan experimentera på en massa olika sätt.Varför väljer ni att göra själv istället för att köpa?
Inte alls svårt. Börja med att köpa en vinsats och läs instruktionerna.Hur svårt är det att lära sig att göra vin själv (med sats)?
Se även: /viewtopic.php?f=8&t=23337
/Wricko
Re: För- och nackdelarna med att göra vin själv?
Tack för svaret!
Hur mycket plats måste man ha för att göra hemma? Funkar det om man bor i lägenhet?
Brukar man köpa all utrustning själv eller lånar man?
Hur mycket plats måste man ha för att göra hemma? Funkar det om man bor i lägenhet?
Brukar man köpa all utrustning själv eller lånar man?
Re: För- och nackdelarna med att göra vin själv?
För att göra vinsatser så köper man det mesta själv.
I princip behöver man en eller två jäshinkar, jäsrör, hävert, hydrometer, en korkapparat, en vettig hushållsvåg och lite vanliga kökredskap (litermått, slev, tratt).
Det som tar plats är ju jäshinkarna. När de är tomma går de att trava i varandra, men är det vin i dem tar de ju lite plats.
Det går bra att göra vin i lägenhet om man har nåt bra ställe att ha jäshinken på vid jäsning och klarning. Problemet är väl främst att vid jäsning vill man att det står ganska varmt (20-25 grader) men vid klarning vill man ha de svalare (10-15 grader). Och det ska helst vara mörkt.
Ska man göra vin på egna bär och frukter så kan det behövas kvarn och/eller press och sånt tar mer plats. Men jag vet inte om man kan hyra sånt, möjligen kan man gå med i nån förening där man kan låna grejer (man delar med andra helt enkelt). Jag tror inte efterfrågan är så stor att det är nån business i att hyra ut sånt.
I princip behöver man en eller två jäshinkar, jäsrör, hävert, hydrometer, en korkapparat, en vettig hushållsvåg och lite vanliga kökredskap (litermått, slev, tratt).
Det som tar plats är ju jäshinkarna. När de är tomma går de att trava i varandra, men är det vin i dem tar de ju lite plats.
Det går bra att göra vin i lägenhet om man har nåt bra ställe att ha jäshinken på vid jäsning och klarning. Problemet är väl främst att vid jäsning vill man att det står ganska varmt (20-25 grader) men vid klarning vill man ha de svalare (10-15 grader). Och det ska helst vara mörkt.
Ska man göra vin på egna bär och frukter så kan det behövas kvarn och/eller press och sånt tar mer plats. Men jag vet inte om man kan hyra sånt, möjligen kan man gå med i nån förening där man kan låna grejer (man delar med andra helt enkelt). Jag tror inte efterfrågan är så stor att det är nån business i att hyra ut sånt.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster