Sida 1 av 2

Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 9:02
av stickans
Hej!
Jag har hållit på med vintillverkning under många år och har rengjort kärlen med typ Yes och sedan sköljt ordentligt. Vet att det finns specialmedel, men något sådant finns inte där jag bor och glömmer såklart att köpa när jag hamnat på plats där det finns. Men ärligt talat har jag aldrig märkt att vin blivit förstört till följa av fel rengöringsmedel.

Idag var det -15 grader när jag vaknade och då slog tanken att varför inte frysa bort ev. kvarvarande svamp? Tycker det borde funka väl, inte minst med tanke på att svampangrepp på t.ex. golfgreener uteblir om det blir frostnätter. Sannolikt inte samma art av svamp, men ändå. Någon som har synpunkter vad gäller ”frysa rent”?

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 10:39
av Toffeln
Smuts och skräp försvinner inte om det blir kallt. Allt dör inte av några minusgrader. Det går utmärkt att förvara jäst i frysen. Frystorkad jäst. Ser det som en dålig idé eftersom det inte finns någon direkt kontroll. Men frys in en salmonellainfekterad kyckling och försök äta den efteråt utan att bli sjuk.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 10:50
av stickans
Toffeln skrev:Smuts och skräp försvinner inte om det blir kallt. Allt dör inte av några minusgrader. Det går utmärkt att förvara jäst i frysen. Frystorkad jäst. Ser det som en dålig idé eftersom det inte finns någon direkt kontroll. Men frys in en salmonellainfekterad kyckling och försök äta den efteråt utan att bli sjuk.
Stort tack Toffeln, då vet jag!

Har du något förslag på hur jag bäst rengör i avsaknad av "riktigt rengöringsmedel"? Kärlen ser rena ut, så jag tror de är rätt så rena trots allt.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 11:34
av temp_wricko
"riktigt rengöringsmedel" som du söker finns bara några klick bort. Vi lever på 2000-talet.

https://www.pgw.se/
http://shop.humle.se/

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 11:57
av stickans
temp_wricko skrev:"riktigt rengöringsmedel" som du söker finns bara några klick bort. Vi lever på 2000-talet.

https://www.pgw.se/
http://shop.humle.se/
Tack!
Beställer knappast enbart rengöringsmedel just nu, utan rengör som jag gjort tidigare.
Men bra länkar för senare köp av såväl vinsatser som rengöringsmedel och en del annat.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 21:17
av latmasken
Klorin brukar man kunna köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

1 dl klorin på 10 liter vatten, kontakttid 15-20 minuter

Sen måste man skölja ganska rejält efteråt för att får bort klorsmak.


Observera att det är inte säkert att det blir bättre desinficerat om man tar högre koncentration.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 21:48
av Toffeln
Om jag råkar ha slut på "riktigt rengörimgsmedel" så kokar jag vatten och häller i hinken sen skakar jag om det tillsammans med en diskmmedelstablett och borstar med en svamp så smutsen försvinner. Jag brukar undvika tabletter med diverse tillsatser/sköljmedel/parfym osv.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 21:56
av stickans
latmasken skrev:Klorin brukar man kunna köpa i de flesta livsmedelsbutiker.

1 dl klorin på 10 liter vatten, kontakttid 15-20 minuter

Sen måste man skölja ganska rejält efteråt för att får bort klorsmak.


Observera att det är inte säkert att det blir bättre desinficerat om man tar högre koncentration.
Tack latmasken, Klorin har jag hemma!

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 21:58
av stickans
Toffeln skrev:Om jag råkar ha slut på "riktigt rengörimgsmedel" så kokar jag vatten och häller i hinken sen skakar jag om det tillsammans med en diskmmedelstablett och borstar med en svamp så smutsen försvinner. Jag brukar undvika tabletter med diverse tillsatser/sköljmedel/parfym osv.
Tack Toffeln! Det har man ju också alltid hemma.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: ons jan 10, 2018 22:06
av stickans
Utgår ifrån att samtliga rengöringsprodukter i de länkar jag fick ovan funkar, så då är det väl bara att se på priset ...

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: tor jan 11, 2018 21:37
av latmasken
stickans skrev: Tack latmasken, Klorin har jag hemma!
Men som sagt var, det är stor risk att man får klorsmak på vinet om man inte sköljer väldigt ordentligt. I princip måste du skölja tills det inte längre luktar klor. Jag har försökt en gång, men sen köpte jag Star San som är så himla mycket smidigare.

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: tor jan 11, 2018 22:59
av stickans
Fint, Star Sun är noterat!

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: lör jan 13, 2018 21:52
av latmasken

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: sön jan 14, 2018 10:03
av stickans
Den där Tryckfelsnisse är jag tyvärr kompis med. :(

Re: Frysa rent vinkärlen?

Postat: lör mar 17, 2018 22:51
av GuldFantomen
När vi ändå är inne på temat rengöringsmeddel, hur ligger det egentligen till med hisab's "bryggrens", är detta ett desinfektion innan eller rengöring efter?
Jag har också hört/läst om "don't fear the foam", är detta tillämpningsbart på ovan nämnda produkt?

(också pinsamt grön på ämnet 'bryggning', så jag höll på att slabba med klorin första gången pga osäkerhet ang detta)

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk