Sida 1 av 1

Har svårt bli av med kolsyran

Postat: ons dec 06, 2017 22:45
av stickans
Köpte senast BelVino Chardonnay, en sats jag aldrig testat förut. Jäsningen funkade bra, men efter det jag haft i jässtopp och tappat om, har jag nu under ett par veckor skakat dunken i pricnip varje varje dag - men fortfarande bildas det ett minsdre skumlager efter varje gång jag skakat dunken. Detta måste väl vara ett tecken på att det fortfarande finns kolsyra kvar.
Det som skiljde med denna sats mot de jag använt tidigare, är att man här inte skulle använda jäsrör, för att detta skulle sättas igen vid jäsningen, så jag har enbart använt en trasa, tätad med ståltråd, som skydd. Kan detta ha inverkat negativt på något sätt? Vad bör jag göra? Påsarna med klarningsmedel ska väl inte tillsättas förrän kolsyran är helt borta.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

Postat: tor dec 07, 2017 9:50
av ranald
Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

Postat: tor dec 07, 2017 10:17
av stickans
ranald skrev:Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.
Tack, då vet ranald!
Men hur vet man då när all kolsyra är borta, för det är ju ett krav för att vinet ska bli helt klart, utan grumlighet alltså.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

Postat: tor dec 07, 2017 12:54
av ranald
Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

Postat: tor dec 07, 2017 15:57
av stickans
ranald skrev:Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.
Tack igen, då vet jag att det inte finns kolsyra kvar - och har säkert inte funnits sedan flera veckor tillbaka. ;)