1 kg socker - oechslevärde, hur mkt
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 6
- Blev medlem: ons feb 08, 2017 0:02
1 kg socker - oechslevärde, hur mkt
Hur många oechslegrader går 21 liter vätska upp när man tillsätter 1 kg strösocker?
Re: 1 kg socker - oechslevärde, hur mycket
Kolla den här tråden:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22939
Enligt ranald är ekvationen:
(sockervikt (g) / 17) / vätskemängden (l)
Alltså (1000 / 17) / 22 = 2.67% potentiell alkoholhalt
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22939
Enligt ranald är ekvationen:
(sockervikt (g) / 17) / vätskemängden (l)
Alltså (1000 / 17) / 22 = 2.67% potentiell alkoholhalt
Re: 1 kg socker - oechslevärde, hur mycket
Sorry, jag läste inte hela frågan.
Men oechlegraderna kan man räkna ut från den potentiella alkoholhalten:
2.67 / 131.25 = 0.02
Men oechlegraderna kan man räkna ut från den potentiella alkoholhalten:
2.67 / 131.25 = 0.02
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: 1 kg socker - oechslevärde, hur mycket
2,7 gram socker per liter ger 1 grad öchsle.
1 kg socker löst i vatten ökar volymen med 0,6 liter.
Så 1000 gram socker och 21+0,6=21,6 liter ger 46,3 gram socker per liter. Öchsle blir 46,3/2,7 = 17,1.
1 kg socker löst i vatten ökar volymen med 0,6 liter.
Så 1000 gram socker och 21+0,6=21,6 liter ger 46,3 gram socker per liter. Öchsle blir 46,3/2,7 = 17,1.
Re: 1 kg socker - oechslevärde, hur mycket
Mitt svar var ju nästan rätt förutom att jag räknade i SG istället för oechle
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 6
- Blev medlem: ons feb 08, 2017 0:02
Re: 1 kg socker - oechslevärde, hur mycket
Tack för alla snabba svar!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster