Jäser för evigt..
Jäser för evigt..
Hej, har en sats Ekens 7-dagars vita vin, enligt instruktionerna skall de jäsa tills bubblorna kommer med 2-3 minuters mellanrum vilket skall ske efter 3-5 dagar. Fortfarande kommer de var 8:e sekund och det har nu jäst i 9 dagar. Hur skall jag göra? Temperaturen är förmodligen någon grad över 20.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Jäser för evigt..
Mät oeschle eller liknande för att se vart jäsningen ligger. Fortsätt vänta tills det jäst klart. Öppna inte hinken.
Tillsatte du någonting till satsen?
Tillsatte du någonting till satsen?
Re: Jäser för evigt..
Tack för svaret! Jag lät det fortsätta och det gick snabbt på slutet, idag kom bubblorna med en minuts mellanrum och på mätaren var det 4 på det svarta, hoppas det betyder att det är -4, har försökt googla hur man läste av den men nu har jag tillsatt jäststopp, superklarning och klarning och rört om i typ 20 min (15 min innan sista påsen) så hoppas kolsyran är borta. Bara väntan nu då.
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Jäser för evigt..
Det beror lite på vilken mätare du har men ovanför nollan så är det minus under är det plus (när du håller mätaren som den flyter). Tålamod med klarningen nu bara ☺
Re: Jäser för evigt..
Då läste jag av den rätt, jag försöker ha tålamod, skall kolla till den ikväll och provsmaka lite, skall försöka att inte stressa det hela. En fråga: klarningen, den påverkar såväl smaken som utseendet?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Jäser för evigt..
Att klarningen påverkar smak och utseende stämmer. Jag skulle påstå att det bara är till det bättre i båda fallen. Ett kristallklart vin ser mer aptitligt ut än ett grumligt. Ett kristallklart vin har mindre "skräp" såsom jästpartiklar och druv som oftast ger mindre önskvärda smaker. Sen finns det mognad på vin, där smaker utvecklas än mer och gifter sig tillsammans och döljer stickande bismaker.
Finns garanterat någon som kan utveckla det mer än jag. Kunskapsbanken här är enorm bara man får svar ☺
Finns garanterat någon som kan utveckla det mer än jag. Kunskapsbanken här är enorm bara man får svar ☺
Re: Jäser för evigt..
Tack för bra svar! Nu har jag smakat av det och tyckte först tt det inte blev så gott men så kom jag på att man kunde testa lite socker i och då blev det skillnad som dag och natt. Har beställt hem lite ekspån och funderar på vad man mer kan använda för att göra det godare och även hur man skall göra med ekspåna. Vet du något om hur de funkar och kanske även ngt tips om något annat smaskigt att ha i?
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Jäser för evigt..
Tänk på att "More is less sometimes ". Ekspån en slänger du mer i vinet och lagrar några dagar. Wienkeller kan mer om det, har för mig att han brukar göra ekspånslagrat.
Edit: Less is more givetvis.
Edit: Less is more givetvis.
Re: Jäser för evigt..
Hehe, tänkte först att du kanske vände på det och menade att när det ligger i så kort tid är det bra att hiva i lite grand..
Men då förstår jag.
Skickade ett meddelande till honom du rekommenderade ang. ekspån, hoppas han har tid att svara.
Synd ekfat är så dyra och tunga, annars hade man nog haft hem ett eller två.
Tänker på, när man lagrar vinet, måste man fylla helt upp så det blir typ lufttätt eller kan man göra som vanligt och ha en bit ledigt så det blir lättare att hälla sedan?
Men då förstår jag.
Skickade ett meddelande till honom du rekommenderade ang. ekspån, hoppas han har tid att svara.
Synd ekfat är så dyra och tunga, annars hade man nog haft hem ett eller två.
Tänker på, när man lagrar vinet, måste man fylla helt upp så det blir typ lufttätt eller kan man göra som vanligt och ha en bit ledigt så det blir lättare att hälla sedan?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster